«Άγριο χέρι» Τατούλη στους δημάρχους για τα σκουπίδια

Μεγάλες  ευθύνες στους δήμους της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα το κομμάτι της προσωρινής διαχείρισης, επέρριψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξη τύπου αναφερόμενος στα σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος που βιώνουν περιοχές της Πελοποννήσου. Επιπλέον διεμήνυσε ότι η ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές που μονοπωλούσαν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, θα είναι μηδενική.

Η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, εξαιτίας των «αλλοθικών συμπεριφορών των δημοτικών αρχών απέναντι στην αρμοδιότητά και την ευθύνη τους για την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

Ατολμία του Δήμου για το πρόβλημα της Τρίπολης

O περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο εντονότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος της Τρίπολης και δήλωσε ότι, μετά την αυτοψία της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας, αλλά και λόγω της ατολμίας της δημοτικής αρχής να λάβει μέτρα, προκάλεσε συνάντηση στο γραφείο του προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση για τη νόμιμη μεταφορά των στερεών αποβλήτων.

Στο ΦΟΣΔΑ και τους Δήμους η ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης

Ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης ανήκει στον ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και τις δημοτικές αρχές, που είναι και αυτοί που εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη, προσθέτοντας πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν εισπράττει κανένα ανταποδοτικό τέλος για αυτό το σκοπό και «δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να υποδείξει το πού θα πάνε τα σκουπίδια».

Προσαρμογή των Δήμων στον ΠΕΣΔΑ

Ο περιφερειάρχης κάλεσε τους αρμοδίους έστω και τώρα να προσαρμοστούν γρήγορα με τις επιταγές του ΠΕΣΔΑ, αφού «είναι ανεπίτρεπτο να ξοδεύονται 3 με 3,5 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των σκουπιδιών, γεγονός που συντηρεί τη μαύρη οικονομία των σκουπιδιών με τα γνωστά προβλήματα της Μεγαλόπολης και της καμένης Αρχαίας Ολυμπίας».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), το οποίο, όπως είπε, «έσωσε» η Περιφέρεια μετά την αδυναμία των Δήμων, λέγοντας ότι «αναπλάσεις δεν μπορούν να γίνουν όταν συνεχίζεται σε αυτούς η ρίψη απορριμμάτων.

«Η μεταφορά απορριμάτων εκτός Περιφέρειας, θα εκτροχιάσει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς», λένε οι δήμαρχοι  

Εν τω μεταξύ, εχθές συνεδρίασε και  ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ) υπό την προεδρία του δημάρχου Τρίπολης, Γιάννη Σμυρνιώτη, για να εξετάσει το πρόβλημα αντιμετώπισης προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών.

Ο πρόεδρος του Φορέα ενημέρωσε τους δημάρχους για τη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και για την υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα δίνει το δικαίωμα μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Περιφέρειας και τη διάθεσή τους σε νόμιμο αδειοδοτημένο χώρο, προκειμένου να δοθεί διέξοδος.

Πολλοί από τους δημάρχους επεσήμαναν πως η ΚΥΑ δεν μπορεί να θεωρείται λύση στο πρόβλημα, αφού η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Περιφέρειας θα ανεβάσει το κόστος και θα εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Συνεργασία μεταξύ των Δήμων

Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ζήτησε κοινή στάση και συνεργασία και των 26 δημοτικών αρχών της Πελοποννήσου για το θέμα των σκουπιδιών, την άμεση ενεργοποίηση και λειτουργία του ΦΟΔΣΑ από την 1 Απριλίου, καθώς και το ταχύτερο δυνατό λειτουργία μονάδων κομποστοποίησης, ανακύκλωση και διαχείριση του υπολείμματος.

Επιπλέον, ο δήμος Τρίπολης, που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο έντονο πρόβλημα με τα σκουπίδια στους δρόμους, δηλώνει έτοιμος να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για λόγους δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, Κώστα Ταλούμη.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΠΕΣΔΑ, ΤΑΤΟΥΛΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]