πεδίον-άρεως-μαζικές-κινητοποιήσεις-1191243
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 08.06.2023 | 11:54

Πεδίον Άρεως: Μαζικές κινητοποιήσεις κατοίκων για την υπεράσπιση της πλ. Πρωτομαγιάς

Κάλεσμα για νέα κινητοποίηση ώστε να παραμείνει ανοιχτή για όλους η πλατεία Πρωτομαγιάς, απευθύνει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πεδίου του Άρεως, η Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αττική.

Από τις αρχές Μαΐου, οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από την πλατεία Πρωτομαγιάς στην περιοχή της Ευελπίδων ήρθαν αντιμέτωπες/οι με την αιφνιδιαστική περίφραξη του μεγαλύτερου τμήματος της πλατείας με μπετονένιες βάσεις από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Το σχέδιο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ είναι να τοποθετηθούν λαμαρίνες πάνω στις μπετονένιες βάσεις, ώστε να φτιαχτεί περίφραξη, μέσα στην οποία θα τοποθετηθούν γραφεία, αποθήκες που θα εξυπηρετούν τις ευρύτερες ανάγκες της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε, δηλαδή θα εξυπηρετεί και άλλους σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή για τα επόμενα τουλάχιστον 8 χρόνια. Δεν έχει σχέση με το εργοτάξιο και τις υποδομές του σταθμού του μετρό “Δικαστήρια”, που είναι παρακείμενο. Η νέα περίφραξη βρίσκεται πάνω από το τούνελ της Μουστοξύδη, και επομένως δεν μπορεί να προορίζεται για καμία υποδομή του σταθμού, κάτι που προκύπτει και από τα δημόσια σχέδια των κατόψεων του σταθμού.

Το σχέδιο αυτό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεν ήταν γνωστό ούτε στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες μάλιστα έχουν εγκρίνει την διεξαγωγή εκδηλώσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού δεν ήξεραν ότι η πλατεία προορίζεται να κλείσει!

Δεν υπάρχει ούτε μελέτη ούτε διαβούλευση, μόνο μια Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ (Δ’ 306, 1.06.2021) που έχει εκδοθεί χωρίς τη συναίνεση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφέρειας Αττικής που είναι αρμόδια για την πλατεία Πρωτομαγιάς.

Η πλατεία Πρωτομαγιάς αποτελεί έναν ζωτικό δημόσιο χώρο για τους κατοίκους των ασφυκτικά πυκνοδομημένων περιοχών μας, όπως η Κυψέλη και το Γκύζη. Στην πλατεία παίζουν παιδιά -ενώ συχνά την επισκέπτονται και σχολεία οργανωμένα-, ψυχαγωγούνται μεγαλύτεροι/ες, αθλούνται ντόπιοι και μετανάστες.

Η αιτιολογία είναι απαράδεκτη: η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ μπορεί να ενοικιάσει ή να ζητήσει την παραχώρηση άλλου δημόσιου κτίσματος για να βάλει γραφεία και αποθήκες για τις ανάγκες της. Άλλωστε, εδρεύει στην Αττική!

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στέκεται στο πλευρό των κατοίκων που διεκδικούν τους ελεύθερους χώρους και υπερασπίζονται το πράσινο στην Αττική.

Ζητάμε να συζητηθεί άμεσα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είτε ως Προ Ημερησίας Διάταξης στο ΠΕΣ της 8/6/2023 είτε ως τακτικό θέμα στο επόμενο ΠΕΣΥ, για να αποφασιστούν οι ενέργειες που θα κάνει η Περιφέρεια Αττικής για να σταματήσει την απαράδεκτη κατάληψη της πλατείας από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους  χώρους και τις πλατείες!

Καλούμε σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, Σάββατο 10/6, 11πμ