ΠΕ Ηρακλείου: Νομοθεσία για καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής

Σε ισχύ είναι οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ (αρ. απόφασης 91354/24-8-2017, ΦΕΚ 2983/Β/30-8-2017). Στην ενότητα 7.2. αναφέρονται οι υποχρεώσεις των καταστημάτων εστίασης/αναψυχής.

Σημειώνεται ότι στο άρθρο 71 αναφέρονται οι ενδείξεις στους τιμοκαταλόγους («εστιατορίων, καταστημάτων γρήγορης εστίασης, ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης» κ.τ.λ., όπως αναφέρονται στο άρθρο 69). Συγκεκριμένα από 1-1-2018 «το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα… πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο σε μέσω σφραγισμένων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης….και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία», (παράγραφος 2, εδάφιο Γ, άρθρου 71).
Επίσης στην παράγραφο 3, εδάφιο ΣΤ, του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι στον τιμοκατάλογο για τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να αναγράφονται η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός/εμφιαλωτής (συμπεριλαμβάνονται τα χύμα προϊόντα). Συγκεκριμένα «…για τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά που προσφέρονται στους καταναλωτές χωρίς να είναι εμφανής η προσυσκευασία τους, αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους…»

Στο άρθρο 76 αναφέρεται η υποχρέωση των παραπάνω καταστημάτων να διαθέτουν δελτία παραπόνων-«ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» σε εμφανές σημείο δίπλα στην έξοδο του καταστήματος. Επίσης αναγράφονται λεπτομέρειες για τα αντίτυπα, τον χρωματισμό, την αναγραφή των στοιχείων της Δ/νσης Ανάπτυξης, της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία υπάγονται, κ.τ.λ. Στο ίδιο άρθρο υπάρχει και υπόδειγμα φύλλου διαμαρτυρίας.

Εφιστάται η προσοχή στα παραπάνω αλλά και σε όλα τα απαιτούμενα από την Ενότητα 7.2, εν όψει επικείμενων ελέγχων της Υπηρεσίας στα παραπάνω θέματα.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΜΑΖΙΚΗΣ, ΕΣΤΙΑΣΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!