Πατούλης: Δίνει 1,5 εκατ. ευρώ στον «παλιό φίλο» Φλογαϊτη

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 1 Ιουλίου 2020 - 17:36
  • Comments Off
Αλλο ένα κονδύλι από δημόσιο ταμείο εξασφαλίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου τον οποίο διευθύνει ο καθηγητής Σπ. Φλογαΐτης, αυτή τη φορά από τον παλιό του φίλο Γ. Πατούλη και την Περιφέρεια Αττικής.
Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Επιχορήγηση-πρόκληση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε έναν… φίλο από τα παλιά ετοιμάζεται να δώσει η περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη. Στη σημερινή (15.30) συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής τίθεται προς έγκριση σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ), τον οποίο διευθύνει ο καθηγητής Σπ. Φλογαΐτης.

Ο διακεκριμένος καθηγητής είχε ζητήσει τον Νοέμβρη του 2019 να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ προς υλοποίηση έργου αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΕΟΔΔ που βρίσκονται σε Λεγραινά Σουνίου, Κολωνάκι και Πλάκα. Το έργο συνοπτικά περιλαμβάνει από ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ανακατασκευή δαπέδων, έως και τοποθέτηση εξοπλισμού ασφαλείας και «ελέγχου εισερχόμενων προσώπων», σύμφωνα με το προ μηνών αίτημα του κ. Φλογαΐτη.

Σήμερα, ταυτόχρονα με την εμφάνιση των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος για βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η περιφερειακή αρχή φέρνει εισήγηση για την αναβάθμιση κτιρίων ενός οργανισμού που ξεκίνησε ως ΜΚΟ, ενισχύεται με πόρους αλλά και προσωπικό από το κράτος, ενώ οι εγκαταστάσεις του διαθέτουν πρωτοφανή προνόμια: ουσιαστικά αποτελούν… απαραβίαστο άσυλο, καθώς «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, η ιδιοκτησία του και τα περιουσιακά στοιχεία του ενεργητικού, οπουδήποτε και εάν ευρίσκονται και οποιοσδήποτε και εάν τα ελέγχει, θα απολαμβάνουν ασυλία από έρευνα, επίταξη, κατάσχεση, απαλλοτρίωση και από κάθε άλλη μορφή επέμβασης από την εκτελεστική, τη διοικητική, τη δικαστική ή τη νομοθετική δράση…», προβλέπει ο νόμος 3774/2009 για τον εν λόγω… οργανισμό-ελίτ.

«Νησίδα αριστείας»

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγείται την επιχορήγηση λέγοντας, εν κατακλείδι, ότι η ολοκλήρωση του έργου θα καταστήσει τον ΕΟΔΔ «μια νησίδα παραδείγματος περιβαλλοντικής ευθύνης και αριστείας, έτοιμη να συνδεθεί με τα σχέδια για την αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου, από το Φάληρο ώς το Σούνιο, καθώς και τα άλλα αναπτυξιακά σχέδια στην Περιφέρεια Αττικής».

Το έργο θα υλοποιηθεί όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις δήμων: ο ΕΟΔΔ θα το εκτελέσει και η Περιφέρεια θα το χρηματοδοτήσει. Αν κάποιοι δήμοι νιώσουν… ριγμένοι, πιθανόν να είναι επειδή ο ΕΟΔΔ λαμβάνει από το κράτος ακριβώς ό,τι διεκδικεί διαχρονικά η δημοτική αυτοδιοίκηση: πόρους και προσωπικό.

Μόλις τον περασμένο Μάιο αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης για επιχορήγηση 30.000 ευρώ ετησίως στον ΕΟΔΔ για την παροχή επιστημονικής γνώσης (βλ. «Εφ.Συν.» 22/05/2020: «Χορηγίες, χρηματοδοτήσεις και στο βάθος “Διαφάνεια”»). Εχουν αποσπαστεί υπάλληλοι στον ΕΟΔΔ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και πρόσωπα που μετά τις εκλογές του 2019 ανέλαβαν καθήκοντα μετακλητών σε πολιτικά γραφεία υπουργών.

Αρχικά ο ΕΟΔΔ λειτουργούσε ως ΜΚΟ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου) και αναβαθμίστηκε σε διεθνή οργανισμό το 2005. Παλαιότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «αθρόες κρατικές χρηματοδοτήσεις» προς τη ΜΚΟ «για προγράμματα που μεταξύ άλλων αφορούσαν τα νησιά Φίτζι, Τρίνινταντ-Τομπάγκο και Αγίου Μαυρικίου» (βλ. koutipandoras.gr, 2/9/2015). Πλήθος δημοσιευμάτων κατέγραφαν τη στενή σχέση που είχε κ. Φλογαΐτης με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Ευρ. Στυλιανίδη, αρμόδιο και για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.

Παλιά είναι και η σχέση του καθηγητή με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος το 2009 ως υπουργός Πολιτισμού «υπέγραψε μια απόφαση-σκάνδαλο», σύμφωνα με το προαναφερθέν ρεπορτάζ στο koutipandoras.gr, στο οποίο αναφέρεται: «Τέσσερις μέρες μόλις πριν από τις εκλογές του 2009 [ο Αντ. Σαμαράς] παραχώρησε στον ΕΟΔΔ ένα ακίνητο φιλέτο, συνολικής επιφάνειας 1.070 τ.μ. στην Πλάκα, για χρονικό διάστημα που αγγίζει τα 50 χρόνια και μάλιστα δίχως κανένα απολύτως αντάλλαγμα, ενώ το δημόσιο ανέλαβε και την ανακατασκευή του, αξίας 3 εκατ. ευρώ». Αυτό το κτίριο στους πρόποδες της Ακρόπολης αναβαθμίζεται τώρα με χρήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Νομικές συμβουλές

Είναι, άραγε, η προς έγκριση επιδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ προς τον ΕΟΔΔ ανταπόδοση για την επιστημονική γνώση που παρείχε στο παρελθόν ο καθηγητής στον νυν περιφερειάρχη; Ισως και όχι, καθώς παλαιότερες νομικές συμβουλές του κ. Φλογαΐτη προς τον κ. Πατούλη έμειναν αναξιοποίητες.

Μετά το φιάσκο της ελεγχόμενης στάθμευσης στον Δήμο Αμαρουσίου –έργο που ματαιώθηκε το 2013 λόγω κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή Γ. Πατούλη να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο, με συνέπεια απώλειες 1,5 εκατ. ευρώ για τα δημοτικά ταμεία- ο καθηγητής Νομικής με γνωμοδότησή του είχε προτείνει στον τότε δήμαρχο να διεκδικήσει από το κράτος το 1,5 εκατ. ευρώ για τον συμβιβασμό.

Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Πατούλης απέδιδε την ευθύνη για το «φέσι» στην «κεντρική εξουσία και τις αποφάσεις της», εμμέσως δηλαδή στον Κυρ. Μητσοτάκη που ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάργησε τη δημοτική αστυνομία. Ωστόσο, ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του κ. Φλογαΐτη μόνο ως προς το σκέλος του συμβιβασμού. Εντελώς συμπτωματικά, είτε μέσω Δήμου Αμαρουσίου είτε μέσω Περιφέρειας Αττικής, όταν οι κ.κ. Πατούλης και Φλογαΐτης… ένωσαν δυνάμεις, το κόστος για τα δημόσια ταμεία και τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών ήταν ακριβώς το ίδιο: 1,5 εκατ. ευρώ σε αμφότερες των περιπτώσεων…

Πηγή: Έντυπη έκδοση- efsyn.gr 

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΦΛΟΓΑΙΤΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!