Παρέμβαση της περιφ. Β. Αιγαίου σε διεθνές συνέδριο για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο – Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Με θέμα την επείγουσα ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, πραγματοποιήθηκαν στο Παλέρμο οι εργασίες της Μεσογειακής Επιτροπής της Ένωσης Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιοχών (CPMR), που οργανώθηκε από τις Περιφέρειες της Σικελίας (Ιταλία) και της Κυανής Ακτής -Άλπεων (Γαλλία).

Παρέμβαση στις συζητήσεις έκανε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος και ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τόσο σε επίπεδο φύλαξης των συνόρων –που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα- όσο και στην άμεση ανακούφιση των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η διημερίδα περιλάμβανε επίσκεψη σε καταλύματα ανοιχτού τύπου που λειτουργούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας, της Εκκλησίας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε περισσότερες από 17 περιοχές μέσα στο Παλέρμο, όπου προσφέρεται υγειονομική περίθαλψη, στέγη και τροφή στους αιτούντες ασύλου μέχρι την οριστική απόφαση.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες που με κίνδυνο της ζωής τους αναζητούν σωτηρία από τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στις πατρίδες τους. Τόνισαν επίσης την ανάγκη το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά, με ισομερή καταμερισμό των βαρών και σκληρότερα μέτρα εναντίον των διακινητών και των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, αντιπροσωπεία της CPMR συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, σε μια προσπάθεια να αναλάβει το Κοινοβούλιο έναν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση πολιτικών άμεσης αντιμετώπισης, στην κατεύθυνση που κινούνται και οι προτάσεις που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Το πρόβλημα των μεταναστών είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να θρηνούμε καθημερινά θύματα γυναίκες, παιδιά, νέους ανθρώπους, δεν συνάδει στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και Χριστιάνα Καλογήρου.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, CPMR


Αφήστε μια απάντηση