ΡΟΗ
προηγ επομ

Παρέμβαση Παπατόλια για το δρόμο Χάνια – Κισσός

Για αρκετές αστοχίες, που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση του έργου Χάνια – Κισσός και οι οποίες οφείλονταν στην πλημμελή προετοιμασία του έργου, πριν από την προκήρυξή του, καθώς επίσης και σε προβλήματα καιρικών, γεωλογικών και γεωτεχνικών συνθηκών , κάνει λόγο ο νομάρχης Μαγνησίας Α. Παπατόλιας.

Όπως τονίζει, «εάν λάβει κανείς υπόψη το εύρος των μελετητικών αστοχιών, καθώς και την ένταση των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν κατά την υλοποίηση, αποτελεί πραγματικό άθλο η ολοκλήρωση του έργου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με μια μικρή έως ασήμαντη καθυστέρηση στο χρονικό προγραμματισμό της ΝΑΜ, η οποία ήταν αναπόφευκτη παρά τις συστηματικές προσπάθειες της νομαρχίας και των υπηρεσιών της».

Χαρακτηριστικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί κατά την περίοδο της μελέτης του έργου, είναι τα εξής :

– Απαλλοτριώσεις. Η σχετική διαδικασία είχε παρουσιάσει μικρή πρόοδο, παρότι είχε προκηρυχθεί η εργολαβία κατασκευής του έργου.
– Προσβάσεις σε παρακείμενες ιδιοκτησίες. Από τη μελέτη του έργου δεν αντιμετωπίζονταν αποτελεσματικά και πλήρως το θέμα των προσβάσεων στις θιγόμενες ιδιοκτησίες.
– Μετάθεση δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ). δεν είχε προβλεφθεί η ανάγκη μετάθεσης των δικτύων ΟΚΩ προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες κατασκευής του έργου. Επειδή στη διαδικασία μετάθεσης υπήρξε εμπλοκή του δήμου Μουρεσίου, προκλήθηκε σημαντική χρονική καθυστέρηση.
– Χώροι απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής. Η χωρητικότητα των εξασφαλισμένων χώρων δεν επαρκούσε για την απόθεση των προϊόντων εκσκαφής και απαιτήθηκε η εξεύρεση επιπρόσθετων χώρων.

«Πέραν των ανωτέρω προβλημάτων, αντιμετωπίστηκαν κατά τη φάση κατασκευής του έργου και τα εξής, μη προβλέψιμα προβλήματα, τα οποία επιβάρυναν σημαντικά, τόσο οικονομικά, όσο και χρονικά, την υλοποίηση του έργου», επισημαίνει ο νομάρχης.

Τα σημαντικότερα εξ αυτών ήταν τα εξής:

– Οι βλάβες που προκάλεσε η θεομηνία, το Φθινόπωρο του 2008. Ως αποτέλεσμα της θεομηνίας ήταν να καθυστερήσει σημαντικά η πρόοδος κατασκευής του έργου. Οι φθορές έπρεπε να αποκατασταθούν για να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής και κυρίως προκειμένου να εξασφαλισθεί το έργο ενόψει του χειμώνα.
– Αστοχίες πρανών εκσκαφής υψηλών ορυγμάτων, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν προβλεφθούν και εκδηλώθηκαν σε δύο θέσεις, πλησίον του οικισμού Κισσός.
– διαφοροποίηση των γεωτεχνικών συνθηκών στη θέση κατασκευής ενός τεχνικού έργου αντιστήριξης, πλησίον του οικισμού Κισσός, όπου προβλεπόταν η κατασκευή συνήθους τεχνικού αντιστήριξης με πασσάλους από οπλισμένο σκυρόδεμα. Εξαιτίας της εν λόγω δυσμενούς διαφοροποίησης των επί τόπου γεωτεχνικών συνθηκών, απαιτήθηκε η τροποποίηση της μελέτης και η εφαρμογή κατάλληλης τεχνικής λύσης με προεντεταμένα αγκύρια, σε συνδυασμό με πασσάλους.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω «υπήρξε περιορισμένης κλίμακας απόκλιση (2-3 εβδομάδες) στο στόχο που είχαμε θέσει εξ αρχής για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το φετινό καλοκαίρι», τόνισε ο νομάρχης και πρόσθεσε: «σε κάθε περίπτωση όμως το έργο είναι ολοκληρωμένο στο μεγαλύτερο ποσοστό του και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να χρησιμοποιείται από τους πολίτες και τους επισκέπτες του νομού μας».

Όπως είπε, η νομαρχιακή αρχή «πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και έπεισε τη διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας να μην διακόψει τη χρηματοδότηση του έργου, όταν μετά τη θεομηνία διαπιστώθηκε η σημαντική καθυστέρηση που θα προκαλούνταν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει από μόνο του την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η ΝΑΜ ώστε να μην κινδυνεύσει το έργο, καθώς και την επιτυχή έκβαση όλων των ενεργειών μας έναντι της Περιφέρειας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησής του».

Η προσπάθεια της νομαρχίας, τόνισε, «είχε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί πλήρως το συγκεκριμένο έργο, όπως πολλά άλλα στο νομό, για τα οποία, διαψεύδοντας τις όποιες «Κασσάνδρες», δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια παρά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, καθώς και τις αντικειμενικές και μη προβλέψιμες δυσκολίες που παρουσιάσθηκαν κατά την υλοποίησή τους».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!