Παράταση της άρσης πλειστηριασμών ζητά ο Α. Κατσιφάρας

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατόπιν της ανησυχίας που έχει προκληθεί στην ελληνική κοινωνία, και ιδίως στις τάξεις των δανειοληπτών, από τη συζητούμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Ο κ. Κατσιφάρας ζητεί την παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι η οικονομική συγκυρία αυτό επιβάλει και επισημαίνοντας: «Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει κανέναν, ούτε καν τις ίδιες τις Τράπεζες, ενώ θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής ανάφλεξης. Τυχόν κύμα μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Ένα σενάριο εφιαλτικό τόσο για εκείνους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, όσο και για τους συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και για τις ίδιες τις Τράπεζες.».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η συζητούμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είναι προφανές ότι έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις τάξεις των δανειοληπτών, σε μια περίοδο όπου η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών με δυσκολία ανταποκρίνεται στην κάλυψη στοιχειωδών υποχρεώσεων της, η δε επισήμως καταγεγραμμένη ανεργία έχει ξεπεράσει το 27%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Έχετε και εσείς δημοσίως αναγνωρίσει ότι η ελληνική κοινωνία διέρχεται την πιο δύσκολη καμπή στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας και ανάτασης της παραγωγής, της απασχόλησης και της οικονομίας.

Κατά συνέπεια, τυχόν άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα προσθέσει ακόμα μεγαλύτερες δοκιμασίες στους πολίτες και θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής ανάφλεξης, από τη στιγμή που θα τεθεί υπό κίνδυνο το ιερό, στοιχειώδες και αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία.

Πέραν αυτού, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, δεν θα εξυπηρετήσει ούτε καν τις ίδιες τις Τράπεζες οι οποίες θεωρούν προτιμότερο, μέσω ρυθμίσεων και διακανονισμών, να αποπληρώνονται τα δάνεια που έχουν χορηγήσει και όχι να διαγκωνίζονται πάνω από κατοικίες φτωχών νοικοκυριών.

Σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία το κράτος οφείλει να σταθεί αλληλέγγυο στον πολίτη που χειμάζεται και σηκώνει τα βάρη της βαθιάς κρίσης και της σχεδόν εξοντωτικής λιτότητας.

Σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία, με τους μισθούς και τις συντάξεις στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, με την αγορά και την παραγωγή καθηλωμένες, με τα νέα παιδιά στα όρια της απόγνωσης και με χιλιάδες νοικοκυριά στα όρια της ανέχειας είναι παράταιρο, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο, να προτάσσονται τα «κόκκινα» δάνεια και όχι οι ζωές των πολιτών.

Είναι, επίσης, ηθικά μη αποδεκτό πολίτες που επί χρόνια κάλυπταν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις, που έχουν αποπληρώσει ένα σημαντικό μέρος των δανείων τους και που σήμερα βρέθηκαν στο μέσο μιας πρωτοφανούς κρίσης, χάνοντας την δουλειά τους ή έχοντας δραστικά αποψιλωμένες τις απολαβές τους, να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

Θεωρώ ότι η μόνη επιλογή που οφείλει η κυβέρνηση να εξετάσει είναι η παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών τουλάχιστον για δυο χρόνια ακόμη, έως ότου δημιουργηθούν όροι άμβλυνσης της σημερινής κρίσης και επανόδου της εισοδηματικής ισχύος των νοικοκυριών σε κανονικά επίπεδα.

Είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσετε με προσοχή την επιλογή αυτή.

Με εκτίμηση

Απόστολος Κατσιφάρας

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας»

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!