Π. Νοτίου Αιγαίου: Θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού η γαστρονομία των νησιών

Θεμελιώδες στοιχείο τουρισμού αποτελεί ο τεράστιος γαστρονομικός πλούτος των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, που μέσα από την ανάδειξη τους ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, δίνεται η δυνατότητα για την προώθηση της Αιγαιακής κουζίνας.

Τα τοπικά προϊόντα των νησιών, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κουζίνας και της διατροφικής τους αξίας, παράλληλα με την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων των προϊόντων, αποτελούν από τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, η διασύνδεση της γαστρονομίας με τον πολιτισμό, καθώς και η στήριξη και αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα με μια σειρά δράσεων που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν έως και το τέλος του 2019, δίνουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την ευκαιρία να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» προωθώντας τη γαστρονομική της ταυτότητα.

Κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, με το Νότιο Αιγαίο να συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία.

Η εξαιρετική αυτή διάκριση της Περιφέρειας ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά και για τη χώρα συνολικά, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της, σε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά.

Καθώς λοιπόν η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και  η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι να διοχετεύσει στα νησιά της το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΝΗΣΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ