Π. Κ. Μακεδονίας: «Αγώνας δρόμου» για να μην απενταχθούν έργα από το ΕΣΠΑ

Έργα διαχείρισης απορριμμάτων, εξοπλισμού νοσοκομείων και ειδικών σχολείων, επέκτασης μονάδων κοινωνικής φροντίδας, εκπαίδευσης, περιβάλλοντος και αστικών αναπλάσεων βρίσκονται στο στόχαστρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησής τους και να αποφευχθεί ο κίνδυνος απένταξής τους από το ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε σήμερα η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αγγελική Ωραιοπούλου, σε σύσκεψη που έγινε στην περιφέρεια, το θέμα είναι πολύ κρίσιμο καθώς, μέσω του συστήματος του υπουργείου Ανάπτυξης, έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και δεν δημοπρατούνται μέσα σε έξι μήνες απεντάσσονται αυτόματα. Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο περιφερειάρχης δεν υπογράψει την απένταξη κάποιου έργου, τότε το υπουργείο σταματά τη χρηματοδότηση του συνόλου του προγράμματος. «Το υπουργείο ζητά πλέον την απορρόφηση σε επίπεδο εβδομάδας και η παρακολούθηση του προγράμματος γίνεται με αυτούς τους ρυθμούς» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ και τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη υλοποιούνται αυτή τη στιγμή 169 έργα, συνολικού ύψους 494 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.

Στα έργα που αναφέρθηκε ότι οι ρυθμοί υλοποίησης θα πρέπει να επιταχυνθούν περιλαμβάνονται:

Α. ‘Εργα διαχείρισης απορριμμάτων και συγκεκριμένα:

-η τρίτη φάση της αποκατάστασης χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στο Δήμο Βόλβης

-η αποκατάσταση Χώρου ταφής απορριμμάτων στη θέση Καλαμάκι ΔΔ Ταγαράδων Δήμου Θέρμης

-η επέκταση του υφιστάμενου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την προμήθεια εξοπλισμού για την αύξηση της δυναμικότητας του και εργασίες αναβάθμισης του χώρου λειτουργίας

-η στεγανοποίηση των κυψελών 3 και 4 ΧΥΤΑ ΒΔ ενότητας Ν. Θεσσαλονίκης.

-και η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) Βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (ΒΔ ΠΣΘ).

Β. Έργα εξοπλισμού νοσοκομείων και ειδικών σχολείων και συγκεκριμένα:

-η προμήθεια – εγκατάσταση συστήματος ποζιτρονικής – αξονικής τομογραφίας και η προμήθεια αξονικού τομογράφου στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

-η μελέτη και κατασκευή νέα πτέρυγας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

-και η προμήθεια εξοπλισμού των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής του Δήμου Θέρμης και Θεσσαλονίκης

Γ. Έργα επέκτασης μονάδων κοινωνικής φροντίδας και συγκεκριμένα:

-η προσθήκη καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση σε κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες (αυτισμός) και το κέντρο υποστήριξης αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με σύνδρομο Down.

-η προσθήκη – επέκταση μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων του Χαρίσειου Γηροκομείου Θεσσαλονίκης

-και η προσθήκη κατ’ επέκταση σε εκκλησιαστικό ξενώνα φιλοξενίας στην Πυλαία

Δ. Έργα περιβάλλοντος και εκπαίδευσης και συγκεκριμένα :

-δράσεις ανάδειξης και προστασίας του εθνικού πάρκου υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών στο Δήμο Βόλβης

-και αγορές κτιρίων για τη στέγαση ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίων Μακεδονίας

και

Ε. Αναπλάσεις και συγκεκριμένα:

-η ανάπλαση – αναβάθμιση ζώνης πρασίνου, άθλησης και αναψυχής κατά μήκος της λεωφόρου Δενδροποτάμου στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης.

-η ολοκληρωμένη ανάπλαση ευρύτερης περιοχής Ελαιορέματος και

-η ανάπλαση επί της δημοτικής οδού Θέρμης – Πανοράματος.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΣΠΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ, ΕΡΓΑ


Αφήστε μια απάντηση