Π.Ε. Λάρισας: Σκάνδαλο η απόφαση Μαραβέγια για την κατανομή του Leader - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
26
Οκτώβριος
Back

Π.Ε. Λάρισας: Σκάνδαλο η απόφαση Μαραβέγια για την κατανομή του Leader

Σκάνδαλο χαρακτηρίζει η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου την απόφαση του μέχρι πρότινος υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναπολέοντα Μαραβέγια, μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές, ήτοι στις 15 Ιουνίου 2012, για την αυθαίρετη κατανομή πιστώσεων ύψους 13.400.000 ευρώ του Άξονα 4 του ΠΑΑ (Leader) σε «επιλεγμένους» φορείς, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως καμία ενημέρωση του συνόλου των ενδιαφερόμενων Αναπτυξιακών Εταιριών, μεταξύ των οποίων και η Αναπτυξιακή Εταιρία Νομού Λάρισας «Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.», που υλοποιεί το πρόγραμμα Leader για το νομό Λάρισας. Πρόκειται για αδιάθετες πιστώσεις Δημόσιας Δαπάνης στα τοπικά προγράμματα και η κατανομή πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και τεχνική σύσκεψη με τις Ομάδες Τοπικής Δράσης για τον καθορισμό χρήσιμων δεικτών βάσει των οποίων θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί η κατανομή (εντάξεις έργων, ποσοστά συμβατοποίησης και πληρωμών ανά Ο.Τ.Δ κλπ)

«Δεν προηγήθηκε έγγραφο της ΕΥΕ ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητα με το οποίο να ζητείται να αποτυπωθούν εκ μέρους των Ομάδων Τοπικής Δράσης οι πιθανές ανάγκες για αύξηση της Δημόσιας Δαπάνης των Τοπικών τους Προγραμμάτων. Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας εκτιμά ότι με την κατανομή των συγκεκριμένων πιστώσεων θα ήταν εφικτή η απορρόφηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 1.800.000 ευρώ, τα οποία θα δίδονταν εν συνεχεία για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην περιοχή μας και κατ΄ επέκταση θα αποτελούσαν σημαντική “τονωτική” ένεση για την τοπική οικονομία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αντιπεριφέρεια Λάρισας.

Η επιστολή Καραλαριώτου

Με σχετική επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξ. Χαρακόπουλο, η πρόεδρος της Ε.Δ.Π. Leader, αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της για τη συγκεκριμένη απόφαση και ζητά την άμεση ανάκληση της.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το οξύμωρο της υπουργικής απόφασης, πέραν του ότι ελήφθη χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση – αξιολόγηση με τις εμπλεκόμενες ομάδες, είναι ότι δεν ελήφθη και κανένα απολύτως κριτήριο κατανομής, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η πορεία των Αναπτυξιακών Εταιρών, το μέγεθος της περιοχής παρέμβασης, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος. Αντίθετα, επιλέχθηκαν με «άγνωστα» κριτήρια και… κίνητρα, συγκεκριμένες και «επιλεγμένες» αναπτυξιακές εταιρίες.

Η κ. Καραλαριώτου στην επιστολή της θεωρεί τουλάχιστον «άστοχη» την εξαίρεση της ομάδας από την κατανομή πιστώσεων και ζητεί άμεσα ανάκληση ή τροποποίηση της απόφασης του πρώην υπουργού κ. Μαραβέγια.

Πιο συγκεκριμένα, το ακριβές κείμενο της επιστολής της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, έχει ως εξής:

«Η εταιρεία μας με ιδιαίτερη έκπληξη έλαβε γνώση της δημοσιευθείσας στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β/1945/15-6-2012) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατανομή πιστώσεων του Άξονα 4 (LEADER) του ΠΑΑ.

Βαθύτατη εντύπωση μας προξένησε το γεγονός ότι μια τέτοια τόσο σοβαρή απόφαση δεν αποτέλεσε αντικείμενο της απαιτούμενης ελάχιστης διαβούλευσης με τις εμπλεκόμενες ομάδες και αξιολόγησης τους, καθώς και ότι εκδόθηκε λίγες μέρες προ των εκλογών.

Συγκεκριμένα η μέχρι τώρα πρακτική που ακολουθούνταν όταν επρόκειτο για κατανομές πιστώσεων ελάμβανε υπόψη κάποια κριτήρια όπως π.χ. το μέγεθος και τον πληθυσμό της περιοχής παρέμβασης, καθώς και την πρόοδο υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος .

Η εταιρεία μας υλοποιεί το πρόγραμμα LEADER για το Νομό Λάρισας και η περιοχή παρέμβασης της έχει έκταση 3.247,33 τ.χλμ. και πληθυσμό 102.756 κατοίκους. Αποτελεί ουσιαστικά μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πληθυσμό περιοχές εφαρμογής προγραμμάτων LEADER όλης της χώρας και παρόλα αυτά δεν δόθηκαν πόροι σε αντίθεση με περιοχές πολύ μικρότερες σε έκταση και πληθυσμό οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην κατανομή της ως άνω απόφασης.

Το πρόγραμμα μας προβλέπει για το μέτρο 41 ποσό Δ.Δ. 5.705.000€. Ήδη μέσα από τις δύο προκηρύξεις του, έχουν εγκριθεί ή συμβατοποιηθεί έργα συνολικής Δ.Δ. που ανέρχεται στο 50% του παραπάνω ποσού, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία πληρωμών των παραπάνω έργων. Εντός των ημερών θα δημοσιευθεί και η 3η προκήρυξη η οποία θα περιλαμβάνει το υπόλοιπο ποσό.

Διαπιστώνεται δηλαδή η ανάγκη κατανομής πρόσθετων πιστώσεων λόγω της παρατηρηθείσας ιδιαίτερης δυναμικής του προγράμματος στην περιοχή μας και της άκρως επιτυχημένης εφαρμογής του ως τώρα.

Θεωρούμε ως εκ τούτου τουλάχιστον άστοχη την εξαίρεση της ομάδας μας από την κατανομή πιστώσεων, για αυτό και αιτούμαστε την ανάκληση ή τροποποίηση της υπ’αριθμ. 8637/12-6-2012 αποφάσεως του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να υποβληθούν αιτήματα κατανομής πιστώσεων από τις ενδιαφερόμενες ΟΤΔ και να κατανεμηθούν οι πιστώσεις αυτές με αντικειμενικά κριτήρια και με βάση τις ανάγκες του κάθε προγράμματος. Για την ομάδα μας εκτιμάται ότι είναι εφικτή η απορρόφηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 1.800.000,00 ευρώ.

Για την «Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α. Ε.»

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΔΠ LEADER

ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!