Π.Ε. Φωκίδας: Λύση στο πρόβληµα μόλυνσης Μόρνου από Φυλακές Μαλανδρίνου

Λύθηκε το πρόβληµα της απόρριψης λυµάτων των Φυλακών Μαλανδρίνου σε ρέµα εφαπτόµενο του σωφρονιστικού καταστήµατος, το οποίο απορρέει στη Λίµνη Μόρνου, η οποία υδροδοτεί όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η τοπική κοινότητα Μαλανδρίνου κατήγγειλε το γεγονός στο ∆ήµο ∆ωριέων, ο οποίος το διαβίβασε στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, στην Ε.Υ.∆.Α.Π. και στο Σώµα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Λόγω της σοβαρότητας του θέµατος, η αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτα Γαζή ανακάλεσε την άδεια της υγειονοµικής υπαλλήλου Σοφίας Αθανασοπούλου, η οποία συνέταξε έκθεση αυτοψίας η οποία στάλθηκε στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης και στο διευθύνοντα σύµβουλο της «ΘΕΜΙΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» Βασίλη Χανδακά.

Στην έκθεση αυτοψίας, αναφέρεται ότι στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟ.ΚΑ. λειτουργούσαν µόνο οι δύο δεξαµενές ανάδευσης και πιθανά αερισµού των λυµάτων. Τα υπόλοιπα τµήµατα δεν λειτουργούν. Συγκεκριµένα η εσχάρωση δεν λειτουργεί, λόγω του µεγάλου όγκου των στερεών που υπάρχουν µέσα στη δεξαµενή. Τα τµήµατα καθίζησης, χλωρίωσης κ.λπ. επίσης δεν λειτουργούσαν. Η ανάδοση δυσοσµίας που υπήρχε στο χώρο ήταν πολύ µεγάλη. Κυρίως οφειλόταν στη µη αποµάκρυνση των στερεών που υπάρχουν στη δεξαµενή µετά την εσχάρωση και στην ελλιπή επεξεργασία των λυµάτων. Στη συνέχεια, τα λύµατα οδηγούνταν στη δεξαµενή συγκέντρωσης επεξεργασµένων λυµάτων, µέχρι να αποµακρυνθούν µε τα βυτιοφόρα αυτοκίνητα. Λόγω µη έγκαιρης αποµάκρυνσης τους, αυτά υπερχείλιζαν και από εκεί οδηγούνταν σε παρακείµενο χείµαρρο, ο οποίος βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής της λίµνης του Μόρνου.

Τα λύµατα µεταφέρονταν µε βυτιοφόρα αυτοκίνητα του στρατού. Ο όγκος των λυµάτων του σωφρονιστικού καταστήµατος είναι πολύ µεγαλύτερος από τη χωρητικότητα των στρατιωτικών βυτιοφόρων αυτοκινήτων µε αποτέλεσµα αυτά να υπερχειλίζουν και να ρέουν στον παρακείµενο χείµαρρο.

Για το θέµα, υπήρξαν συνεχείς τηλεφωνικές επαφές της αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας µε το Β. Χανδακά καθώς και µετάβασή της στην Αθήνα λόγω του κατεπείγοντος του θέµατος. Τελικά η «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» µε έγγραφό της στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας αναφέρει τα παρακάτω:

«Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού εγγράφου σας στο οποίο επισυνάπτεται έκθεση αυτοψίας αρµοδίου υπαλλήλου της υπηρεσίας Ε∆Υ σας ενηµερώνουµε για τις µέχρι σήµερα δικές µας ενέργειες:

1ον Έγινε αποµάκρυνση των στερεών λυµάτων από το χώρο της εσχάρωσης και αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Βιολογικού καθαρισµού.

2ον Έχει υπογραφεί νέα σύµβαση µε τους αναδόχους που έχουν αναλάβει το έργο της άντλησης, µεταφοράς και απόρριψης των λυµάτων από το Γενικό Κατάστηµα Κράτησης Μαλανδρίνου στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισµού λυµάτων του ∆ήµου Γαλαξιδίου Φωκίδας και η αποµάκρυνση των λυµάτων γίνεται κανονικά χωρίς να δηµιουργείται υπερχείλιση.

3ον Είµαστε σε διαδικασία ανάθεσης για την συντήρηση του Βιολογικού Καθαρισµού και οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί µέχρι τις 15 Σεπτέµβρη».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!