π-δυτ-ελλάδας-σύσκεψη-με-βίτσα-για-την-487664
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 26.05.2018 | 17:00

Π.Δυτ.Ελλάδας: Σύσκεψη με Βίτσα για την επόμενη ημέρα στο προσφυγικό

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων και χώρων της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, που μέχρι χθες διέμεναν μετανάστες, ανέλυσε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, στους εκπροσώπους των συλλόγων του νοτίου διαμερίσματος, στους εκπροσώπους παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας και περιφερειακούς συμβούλους, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας «πρέπει να δώσουμε μια νέα πνοή στην περιοχή με οικονομική ανάπτυξη». Και συνέχισε: «Είχαμε θέσει 4 άξονες ζητημάτων που έπρεπε να επιλυθούν, όταν πραγματοποιήθηκε προ 20ημέρου σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Την  σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών από τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια- κτίρια,τη διαρκή ενημέρωση και παρακολούθηση της μετεγκατάστασης, τη φύλαξη και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων από τους ιδιοκτήτες τους και την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε απομένει να προχωρήσουμε και στα επόμενα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Αναλύοντας τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας ο κ. Κατσιφάρας μίλησε για την αναβάθμιση της περιοχής υπογραμμίζοντας: « Για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου , έχουμε εγκρίνει στην Εκτελεστική Επιτροπή το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση του ακινήτου από το Δήμο Πατρέων, προκειμένου να κατασκευαστεί Διοικητήριο, πολυχώροι πολιτιστικών δράσεων κ.α.

Για τα παλαιά σφαγεία, μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πατρέων, θα αναδείξουμε τον χώρο με δράσεις για πού αφορούν το Καρναβάλι της Πάτρας, τον Καραγκιόζη κ.α.

Για τις αποθήκες ΑΣΟ, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας και φορέα υλοποίησης το Δήμο, θα δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο».

Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας για μια ακόμη φορά υπήρξε κατηγορηματικός αναφορικά με το κέντρο φιλοξενίας. «Δομή φιλοξενίας στην Αχαΐα δεν θα γίνει», ανέφερε  χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υποστήριξε την ανάγκη για φύλαξη από τους ιδιοκτήτες των χώρων που διέμεναν μέχρι τώρα οι μετανάστες. Ενώ για το πρώην εργοστάσιο της ΑΒΕΞ, υπογράμμισε πως πρέπει να κατεδαφιστεί άμεσα.

«Το υπουργείο θα είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειες της Περιφέρειας και του Δήμου για αξιοποίηση των χώρων», σημείωσε και πρότεινε και την ένταξη των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης σε προγράμματα για τους μετανάστες.

Στην σύσκεψη παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και  ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας.