Π. Αττικής: Συντονίστρια στη διάσωση των υγροβιότοπων Λεκανοπεδίου - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
22
Οκτώβριος
Back

Π. Αττικής: Συντονίστρια στη διάσωση των υγροβιότοπων Λεκανοπεδίου

Το ρόλο του συντονιστή σε ένα σημαντικό, για την προστασία των Υγρότοπων της Αττικής, ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχει η Περιφέρεια Αττικής. Το «ORIENTGATE: δομημένο δίκτυο για την ενσωμάτωση της γνώσης για το κλίμα στην πολιτική και το σχεδιασμό» αποτελεί ένα διακρατικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν 22 φορείς από 12 χώρες της Ευρώπης, με επικεφαλής εταίρο το «Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή». Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.

Σκοπός του ORIENTGATE είναι η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου για τη διαχείριση και την προστασία αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Το Σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να υιοθετηθούν και να αποτελέσουν εργαλείο, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η προστασία και η ανάδειξη των υγροτόπων της Αττικής.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο ORIENTGATE αφορά στο συντονισμό της εκπόνησης ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο μελετά την επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής σε 13 Υγροτόπους της Περιφέρειας Αττικής (π.χ. Σχοινιάς, Λίμνη Μαραθώνα και Λίμνη Κουμουνδούρου, Βουρκάρι, τα έλη στην Αττική), σε συνεργασία με δύο επιστημονικά Ιδρύματα: το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το ΤΕΙ Κρήτης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δήλωσε ότι «πέρσι με αφορμή την ίδια Παγκόσμια Ημέρα είχα ευχηθεί να δούμε άμεσα θετικές εξελίξεις σε σχέση με την προστασία των υγροτόπων της Αττικής. Φέτος λοιπόν η ευχή αυτή γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη σημαντική συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο Orientgate. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος η περιφέρεια Αττικής θα έχει στα χέρια της μια αναλυτική χαρτογράφηση των υγροτόπων της Αττικής, αλλά και ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για τη διαχείριση και την προστασία τους».

Επίσης, ο Γ. Σγουρός ανέφερε, ότι η περιφέρεια έχει προχωρήσει σε δύο σημαντικές συνεργασίες για την προστασία των υγροτόπων της Ανατολικής Αττικής: η πρώτη αφορά στην υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά – Μαραθώνα για την επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας του και η δεύτερη είναι η συμμετοχή στο υπό αξιολόγηση έργο LIFE- Βιοποικιλότητα για τους υγροτόπους και τις παρόχθιες ζώνες ρεμάτων και υγροτόπων της Αττικής σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!