π-αττικής-κόντρα-σγουρού-δούρου-τα-π-58350
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 23.02.2017 | 19:40

Π. Αττικής: Κόντρα Σγουρού-Δούρου: Τα «πεπραγμένα» και τα «φάλτσα»

Την παρουσίαση των πεπραγμένων της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, έκανε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η ομιλία και τα στοιχεία που παρουσίασε η Περιφερειάρχης Αττικής προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Σγουρού που έκανε λόγο για… τα «7 φάλτσα και το τρένο της ανάπτυξης που χάθηκε!»

Η ομιλία της Περιφερειάρχη εστιάστηκε στα βασικά πεπραγμένα του 2016:

  • «Χάρη στη συστηματική και σοβαρή δουλειά μας το 2016, χάρη στην υπογραφή 117 προγραμματικών συμβάσεων και χάρη στις δημοπρατήσεις έργων, εντός του έτους, πέφτουν άμεσα στην αγορά, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ».
  • «Είναι άραγε ‘αδράνεια’ η μετατροπή μέρους του οικονομικού πλεονάσματος της Περιφέρειας, το οποίο αυξήσαμε φέτος, σε θρυαλλίδα επανεκκίνησης όχι μόνο της τοπικής οικονομίας αλλά και όλης της χώρας; Αυτό είναι χειροπιαστή πραγματικότητα».
  • Ανάπλαση του Φαληρικού όρμου: «Πρόκειται για ένα έργο πνοής που από το 2016 υλοποιείται μέσα σε χρόνους ρεκόρ, παρά την αλλαγή νομοθεσίας τον περασμένο Αύγουστο, αλλάζοντας την Αττική, βελτιώνοντας το περιβάλλον, προστατεύοντας τους πολίτες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδύσεων». «Έργο που απαλλάσσει 160.000 συμπολίτες μας από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο των πλημμύρων. Έργο υπερτοπικής σημασίας που αλλάζει τον προσανατολισμό της Αττικής στο σύνολό της, σπάζοντας έναν άδικο αποκλεισμό και δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα. Έργο που συνδέει την πόλη με τη θάλασσα, αλλάζοντας ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής και εντάσσοντας την περιοχή στον τουριστικό χάρτη. Πρόκειται για εμβληματικό έργο που αλλάζει την όψη του παράκτιου μετώπου. Που αλλάζει την Αττική».
  • «Δεν σημειώθηκε καμία απώλεια κοινοτικών πόρων του ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Αντιθέτως το ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013 έκλεισε χωρίς καμία απώλεια πόρων, με απορρόφηση 111,4%. Παράλληλα το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 ολοκλήρωσε το έτος 2016 με απορρόφηση 72.2 εκατομμυρίων κοινοτικής συνδρομής».
  • «Μια απλή σύγκριση του ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013 με το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 κατά την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή το 2009 και το 2016 αντίστοιχα, είναι αποκαλυπτική της δουλειάς μας. Απορρόφηση 8.4% έναντι 2.5% και δαπάνη σε όρους κοινοτικής συνδρομής : 56,2 το 2009 έναντι 73,0 το 2016».
  • «Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής, δημοσιεύει ανοικτή πρόσκληση προς τους δήμους της Αττικής, για την υποβολή σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο ¼ του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΠΕΠ».
  • «Επιλύσαμε ένα χρόνιο πρόβλημα. Εκείνο της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους. Πλέον λύσαμε το θέμα για τα επόμενα τρία χρόνια: με την ανάπτυξη δυναμικού συστήματος αγοράς για την ανάθεση της μεταφοράς των μαθητών, προϋπολογισμού 74.6 εκατομμυρίων ευρώ. Η Αττική είναι η πρώτη Περιφέρεια που υιοθέτησε αυτόν τον αδιάβλητο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο ανάθεσης υπηρεσιών».
  • «Το 2016 ήταν η χρονιά που ψηφίστηκε η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής. Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δέκα χρόνια. Πλέον η Αττική διαθέτει νέο νομικό πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, στη βάση των κατευθύνσεων της κυκλικής οικονομίας και των αρχών της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης».
  • «Για την εξοικονόμηση λοιπόν πόρων, τον εξορθολογισμό της δαπάνης και την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας, επιβάλλεται η μεταστέγαση των επιτελικών υπηρεσιών της. Με στόχο την απρόσκοπτη και αποτελεσματικότερη συνεργασία τους και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό τους». «Όπως άλλωστε ήδη έγινε με τη μεταφορά των υπηρεσιών του Νοτίου Τομέα, από 12 κτίρια, σε 8 δήμους, σε ένα κτίριο – γεγονός που μείωσε σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας. Και έφερε κέρδος στους πολίτες, στο Δημόσιο, καθώς εξοικονομούμε 401 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο (από 839 χιλιάδες, τώρα η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα πληρώνει για ενοίκια 438 χιλιάδες)».
  • «Στο πλαίσιο του θέματος της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας: Για πρώτη φορά ολοκληρώνουμε την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την καλύτερη και ορθολογικότερη αξιοποίησή της. Κάνουμε δήλωση των ακίνητων περιουσιακών της στοιχείων, στο πλαίσιο της διαδικασίας κτηματογράφησης. Διενεργούμε προσεισμικούς ελέγχους των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και δευτεροβάθμιων ελέγχων, στο πλαίσιο των οδηγιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».
  • «Ιδρύσαμε τον περασμένο Μάρτιο, σε συνεργασία με τη ΓΓ Εμπορίου, το Κέντρο Logistics προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, καταρχήν των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας και επίσης και άλλων κοινωνικά αδύναμων ομάδων. Το Κέντρο εξυπηρετεί μέχρι σήμερα συνολικά 40 δομές φιλοξενίας προσφύγων, εκ των οποίων 11 δομές εντός Αττικής, 29 κέντρα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί και 26 ιδρύματα και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και 18 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας και Ιατρεία».

Γιάννης Σγουρός: Τα «7 φάλτσα»

Ο κ. Σγουρός σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση παρέλαβε μια Περιφέρεια εύρωστη οικονομικά, με υψηλή απορρόφηση και άριστο επίπεδο λειτουργίας, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να διολισθήσει σε όλους τους τομείς.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η απορρόφηση ίδιων πόρων κυμάνθηκε και το 2016 σε μονοψήφια ποσοστά, της τάξης μόλις του 6,1 % επί των εγγεγραμμένων πιστώσεων, ενώ η απορροφητικότητα του ΠΕΠ έκλεισε στο 8,4 % κατατάσσοντας την Αττική, τρίτη από το τέλος ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας».

Ο κ. Σγουρός έκανε λόγο για εμμονές και ολέθριες επιλογές της διοίκησης που έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην Περιφέρεια και στους κατοίκους της. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε :

  1. Στην ψήφιση του νέου σχεδιασμού – ευχολογίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ναυάγιο την ανακύκλωση και στη διαιώνιση του απαράδεκτου μοντέλου της ταφής των σκουπιδιών στη Φυλή.
  2. Στην τροποποίηση του νέου οργανισμού της Περιφέρειας που έγινε με γνώμονα την εξυπηρέτηση ημετέρων, πράγμα που κατήγγειλε και ο Σύλλογος των Υπαλλήλων
  3. Στην εκπόνηση ενός προγράμματος εκτελεστέων έργων 1,5 δις € μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιοθηρίας, αφού δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα.
  4. Στην κατανομή έργων σε δήμους με κριτήριο ποιοι είναι αρεστοί και ποιοι όχι, γεγονός που προκαλεί ενδοπεριφερειακές ανισότητες και δήμους πολλών ταχυτήτων.
  5. Στην εξαγορά κτιρίου με κόστος έως 22 εκ. € για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών, όταν η Κυβέρνηση παραχώρησε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων στον Φαληρικό Όρμο δωρεάν.
  6. Στη μη εκπόνηση 5ετούς Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αν και έχει παρέλθει ήδη το ήμισυ της περιφερειακής θητείας, γεγονός που δείχνει απίστευτη προχειρότητα και επιχειρησιακή ανεπάρκεια.
  7. Τέλος αναφέρθηκε και στις οβιδιακές μεταμορφώσεις της διοίκησης της περιφέρειας σε σχέση με τις μνημονιακές πολιτικές. Υπενθύμισε ότι προεκλογικά η Ρένα Δούρου έλεγε πως είναι, άλλο ένας Περιφερειάρχης που δέχεται το Μνημόνιο και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αδιαμαρτύρητα και άλλο ένας Περιφερειάρχης που αντιστέκεται. Η ιστορία βέβαια έγραψε ότι επί Ρένας Δούρου προχώρησαν οι ιδιωτικοποιήσεις σε Ελληνικό, Αστέρα, ΟΛΠ, η δημιουργία του Υπερταμείου, χωρίς η Περιφέρεια Αττικής εν τέλει να αρθρώσει ούτε μία λέξη.

Κλείνοντας ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι «Από το 2003 διανύσαμε μια ιδιαίτερη, αυτόνομη πορεία, που επιτρέπει σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής να έχει το προνόμιο να μην επαιτεί στην πόρτα κανενός Υπουργείου, να μην εξαρτάται από την χρηματοδότηση του κεντρικού κράτους, αλλά αντιθέτως να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στον κρίσιμο θεσμικό αναπτυξιακό της ρόλο. Δυστυχώς αν και τα βρήκατε όλα «στρωμένα», καταφέρατε να κάνετε την Περιφέρεια να οπισθοδρομεί».

Αναφερόμενος στην απολογητικού χαρακτήρα τοποθέτηση της Ρένας Δούρου σχετικά με την γενικότερη υστέρηση της Περιφέρειας, σημείωσε με νόημα πως «Είναι ευκολότερο να κάνεις κάτι σωστά, παρά να εξηγείς μία ώρα γιατί το κάνεις λάθος».