Ορεινή Κορινθία: Ο γύρος της μυθικής Κυλλήνης. - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

Ορεινή Κορινθία: Ο γύρος της μυθικής Κυλλήνης.

Όταν μιλάμε για ορεινή Κορινθία, το όρος Κυλλήνη, η Ζήρεια, το ψηλότερο βουνό της περιοχής, είναι το όνομα που ηχεί στα αυτιά μας,.
Το βουνό χωρίζεται σε δύο συγκροτήματα με την ψηλότερη κορυφή να φτάνει στα 2.374 μέτρα. Τον ορεινό όγκο «διχοτομεί» η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, καταφύγιο της άγριας ζωής.
Η Κυλλήνη έχει συνδέσει το όνομα της με τον Ερμή.
Σε βαραθρώδες και γεμάτο σταλακτίτες σπήλαιο, λέγεται ότι γεννήθηκε ο ταξιδιάρης θεός.
Στην έξοδο της ΝΕΟΑΚ του Κιάτου και ακολουθώντας νότια κατεύθυνση, συναντά κανείς τους Καλλιάνους, έδρα του δήμου Στυμφαλίας, ενώ λίγο αργότερα προβάλλει στον ορίζοντα, η λίμνη, μυθική φωλιά των Στυμφαλίδων όρνιθων. Ο δρόμος που καταλήγει στο χωριό Λαύκα σας περνά από τα ερείπια της Μονής Ζαρακά και προσφέρει μαγευτική θέα προς τη λίμνη και το βουνό της Κυλλήνης.
Ανηφορίζοντας, ο δρόμος φτάνει στην γραφική Καστανιά, πνιγμένη μέσα στα έλατα.
Κατηφορίζοντας για το κάμπο του Φενεού, συναντάμε το χωριό Γκούρα, έδρα του δήμου. Εκεί, σταθείτε και θαυμάστε την πανέμορφη πλατεία, με την επιβλητική πετρόκτιστη εκκλησία και τα αρχοντικά των οπλαρχηγών της επανάστασης.
διασχίζοντας το οροπέδιο, λίγο μετά την Αρχαία Φενεό, κάνει την εμφάνιση της η λίμνη που έδωσε στην περιοχή την ονομασία Κορινθιακή Ελβετία.

Το τεχνητό φράγμα δόξα που δημιούργησε την ομώνυμη λίμνη. Σε μία από τις πλαγιές στέκει καμαρωτό μα και «λαβωμένο» απ΄ το χρόνο, το μοναστήρι του Αϊ Γιώργη του «Φονιά». Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και από το μπαλκόνι του έχετε την καλύτερη θέα του αλπικού τοπίου.
Λίγο μετά το χωριό Φενεός και την «μετεώρεια» Παναγιά του Βράχου, φτάνουμε στη διασταύρωση της Καρυάς. Είτε επιλέξετε να πάτε προς Τρίκαλα είτε συνεχίσετε προς το δερβένι, το τοπίο θα σας ανταμείψει.
Η πρώτη επιλογή σας φέρνει στα Τρίκαλα, που απέχουν μόνο 22χλμ από το Ξυλόκαστρο. Η μαγευτική θέα και οι σύγχρονες τουριστικές υποδομές, καθιστούν τον τόπο σημείο αναφοράς στο ταξίδι σας. Ανεβαίνοντας θα βρείτε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, χτισμένο στα 1400. Από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το αθλητικό κέντρο της Ζήρειας. Οι δύο χιονοδρομικοί αναβατήρες και το σύγχρονο σαλέ είναι οι σύμμαχοι σας στα παιχνίδια του χιονιού.
Αν από την Καρυά επιλέξετε να ακολουθήσετε το δρόμο προς το δερβένι θα περάσετε από την Ευρωστίνη. Περιπλανηθείτε στο Ρέμα των Μύλων, με τα ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες ή απλά θαυμάστε τη θαυμάσια αρχιτεκτονική του Αγίου Γεωργίου με τους δεκαεπτά τρούλους του.

Νομάρχης Κορινθίας Νίκος Ταγαράς:Στρατηγική επιλογή μας η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού

Στην Κορινθία έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε τον εκπληκτικής ομορφιάς ορεινό όγκο της Ζήρειας και γύρω από αυτόν τη λίμνη της Στυμφαλίας, τον κάμπο του Φενεού και πολλά πανέμορφα χωριά. Η ανάδειξη αυτού του φυσικού πλούτου και η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού αποτέλεσε για μας κεντρική στρατηγική επιλογή. Yλοποιούμε αυτή την πολιτική μας με συνεχείς παρεμβάσεις και έργα συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου που περιβάλλει τον ορεινό όγκο. Επενδύουμε σε έργα υποδομής με στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού των ορεινών περιοχών και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, όπως η βελτίωση των σχολικών κτιρίων, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών συστημάτων και οι αναδασμοί.
Ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα, με την υπαγωγή των ορεινών περιοχών μας στα αναπτυξιακά προγράμματα των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στη συμμετοχή μας στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του αθλητικού κέντρου Ζήρειας, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ορεινού τουρισμού στην Κορινθία.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!