οι-ελλείψεις-αχίλλειος-πτέρνα-στο-316187
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 29.07.2009 | 00:00

Οι ελλείψεις «αχίλλειος πτέρνα» στο σχεδιασμό κατά της γρίπης

Στη συνεργασία της νομαρχίας Πειραιά με την ιατρική κοινότητα για τη νέα γρίπη και την επιτακτική η ανάγκη να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, κατέληξε η σύσκεψη της νομαρχίας με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα του ευρύτερου Πειραιά για το θέμα αυτό.

Οι φορείς που συμμετείχαν κατέληξαν στη διαπίστωση ότι απέναντι στην παρούσα υγειονομική κρίση απαιτείται ψυχραιμία και όχι φαινόμενα πανικού, όπως μαρτυρά η εξάντληση του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου και των μασκών μιας χρήσεως από τα φαρμακεία.

Ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι η νομαρχία έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την πανδημία της νέας γρίπης, το οποίο θα προσαρμοστεί στις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού, όταν αυτός αποσταλεί και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, την «αχίλλειο πτέρνα» του όποιου σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο, αποτελούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέσα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στους δήμους του ευρύτερου Πειραιά, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Τροιζηνία και τα Κύθηρα. Ελλείψεις, οι οποίες όπως είπε, πρέπει να καλυφθούν άμεσα προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι σε θέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στα τρία μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό υπολογίζονται σε περίπου 1.300 άτομα, στο Κρατικό Νικαίας οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν με προσωπικό STAGE για την κάλυψη των βαρδιών και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει κλειστό, ενώ στο ΜΕΤΑΞΑ η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με 5 κλίνες δεν λειτουργεί, λόγω ελλείψεων.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στα κέντρα υγείας και τα ιατρεία στους νησιωτικούς και επαρχιακούς δήμους της νομαρχίας, όπου οι ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες που φτάνουν έως και το 50%.

«Τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι σε αυξημένη επιφυλακή, έχοντας σε πλήρη ετοιμότητα εκτός από όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ικανό αριθμό κλινών που θα λειτουργούν με την λογική των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση με μέσα και προσωπικό των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Γιατί είναι απορίας άξιο πως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τα σημερινά δεδομένα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που ενδεχομένως προκύψουν», τόνισε ο νομάρχης.
 
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του έργου της νομαρχίας από την Πολιτεία, με την έγκριση άμεσων προσλήψεων του απαιτούμενου ιατρικού προσωπικού και τη διάθεση πιστώσεων για την προμήθεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας που η νομαρχία έχει ήδη δρομολογήσει και τα οποία σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας πρέπει να καλύπτουν το 80% του πληθυσμού.

Τέλος, ζήτησε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συνεργασία της ιατρικής κοινότητας με την νομαρχία Πειραιά, με στόχο τόσο την ενημέρωση των πολιτών η οποία αποτελεί και την καλύτερη θωράκιση απέναντι στην ασθένεια του πανικού, όσο και την προστασία και διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όταν παραστεί η ανάγκη.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, εκπρόσωποι της 2ης δΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, του Φαρμακευτικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, των συλλόγων εργαζομένων στα νοσοκομεία του Πειραιά, του ΤΕΙ Πειραιά καθώς και των ιδιωτικών κλινικών της ευρύτερης περιοχής.