Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και οι τέσσερις προκλήσεις της Π. Δυτικής Ελλάδας

Το δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εξαιτίας της οξύτατης κρίσης που πλήττει την χώρα μας, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την ομιλία του στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ στο Ναύπλιο, για πρώτη φορά με την συμμετοχή των αιρετών Περιφερειαρχών.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αντιμέτωπη με τέσσερις βασικές προκλήσεις:

  • Πρώτον, να συμβάλλει ώστε η κοινωνία να κρατηθεί όρθια και να υπάρξει ξανά ελπίδα και σχέδιο ανασυγκρότησης με στόχο την έξοδο από την κρίση. «Δεν τα παρατάμε», είπε ο κ. Κατσιφάρας, «στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής».
  • Δεύτερον, να επιταχύνει ακόμα περισσότερο τον βηματισμό υλοποίησης του ΕΣΠΑ, παρά την μεγάλη γάγγραινα της γραφειοκρατίας, όπως είπε.
  • Τρίτον, να προετοιμαστεί ενόψει της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου, με έμφαση σε τομείς ανταγωνιστικούς, με άξονα την καινοτομία, την έρευνα και τις καλές πρακτικές παράλληλα με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Τέταρτον, να θεμελιώσει όρους ανάκαμψης και ανάπτυξης, με βάση τις προβλέψεις του Τριετούς Αναπτυξιακού Σχεδίου της Περιφέρειας.

«Παρά τις αντιξοότητες, παρά το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης και σε πείσμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, στη Δυτική Ελλάδα δεν κατεβάζουμε τα χέρια. Απεναντίας, στρέφουμε την προσοχή μας στο ΕΣΠΑ, στο μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας και με γρήγορο βηματισμό αξιοποιούμε τους πόρους. Φαίνεται αυτό σε όλους τους δείκτες, στις εντάξεις, στις συμβασιοποιήσεις και στις απορροφήσεις του Προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιφάρας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμα στις βασικές διεκδικήσεις της Δυτικής Ελλάδας σε ό,τι αφορά στο σκέλος των υποδομών υπογραμμίζοντας ότι χωρίς σύγχρονα δίκτυα είναι άτοπο να μιλάμε και να σχεδιάζουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και αναπτυξιακή διέξοδο. Αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα της «Ολυμπίας» και της «Ιόνιας» Οδού («δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για το φυσικό αντικείμενο των έργων, δεν δεχόμαστε εκπτώσεις ή περικοπές, δεν υπαναχωρούμε από τις θέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά), στον στόχο εκσυγχρονισμού του Σιδηροδρόμου αλλά και στην ουσιώδη ανάγκη η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε ενεργειακά δίκτυα όπως το φυσικό αέριο.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!