Νότιο Αιγαίο: Ζοφερό και αβέβαιο μέλλον για 48 κατοικημένα νησιά

Το αίτημα και την πρόταση να καταταγεί το Νότιο Αιγαίο στο Στόχο της «μετάβασης» από το Στόχο 2 που βρίσκεται σήμερα, διότι 48 κατοικημένα νησιά της περιφερειάς του δε θα «τη βγάλουν καθαρή» ελέω κρίσης, έθεσε για μια ακόμη φορά, από τη γενική συνέλευση της Επιτροπής Νήσων της CRPM που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κύπρο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Όπως είπε, «η ισοπεδωτική και χωρίς διακρίσεις ευρωπαϊκή πολιτική αφορά και τον νησιωτικό χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιφέρεια μου με τα 48 κατοικημένα νησιά για τα οποία το μέλλον περιγράφεται ζοφερό, μια και δίνουν αγώνα για την επιβίωση και δύσκολα μπορούν να προωθήσουν την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη που προωθεί η Ευρώπη 2020».

Ο Γ. Μαχαιρίδης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το ΕΣΠΑ 2, τόνισε την ανάγκη, «να προτείνουμε τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία οι νησιωτικές περιφέρειες της Ε.Ε. δεν θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές περιφέρειες και θα μπορέσουν να επωφεληθούν τα μέγιστα από την νέα πολιτική για τη συνοχή».

«Η Στρατηγική δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτοσκοπός. Μια στρατηγική για το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν μεριμνήσει για την ενεργότερη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην αξιολόγηση των στόχων της, και εάν δεν λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες των τοπικών αρχών της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για να συμπληρώσει:

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παραδείγματος χάριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το έτος 2009, διαθέτει, μετά την Αττική, το δεύτερο υψηλότερο ΑΕγχΠ (112%) μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών. Αυτό όμως που δεν γίνεται αντιληπτό είναι τα μόνιμα διαρθρωτικά μειονεκτήματα της Περιφέρειας, λόγω της εδαφικής της ασυνέχειας και της πολυνησιωτικότητας της, τα χαμηλά ποσοστά της στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα χαμηλά ποσοστά των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ούτω κάθε εξής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου πρότεινε:

  • Διαφοροποιημένη αντιμετώπιση των νησιωτικών περιοχών, βάσει του άρθρου 174 της Συνθήκης και ένταξη των νησιωτικών περιφερειών του Στόχου 2 στις περιφέρειες μετάβασης, προκειμένου οι ιδιαιτερότητες τους να λαμβάνονται υπόψη και να προστατεύονται επαρκώς.
  • Μεγαλύτερη ευελιξία των μηχανισμών της πολιτικής συνοχής προκειμένου να επιτρέπει επενδύσεις που είναι ικανές να εξασφαλίσουν επίπεδα ανάπτυξης, που συνάδουν με τους στόχους της Ευρώπης 2020, ακόμα και όταν υφίστανται ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες. Ειδικότερα, όσον αφορά το ζωτικής σημασίας ζήτημα της προσβασιμότητας να επιτραπεί στις νησιωτικές περιοχές να επενδύουν μέρος των διαθέσιμων κονδυλίων υπέρ των συγκοινωνιών και υπέρ των θαλάσσιων μεταφορών.
  • Δημιουργία θέσης προϋπολογισμού για τη νησιωτικότητα και τη νησιωτική πολιτική στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.
  • Ενίσχυση της εδαφικής συνοχής και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιορισμών που αντιμετωπίζουν τα νησιά, μέσω της καθιέρωσης συστήματος αξιολόγησης των επιπτώσεων των ευρωπαϊκών πολιτικών στα νησιά.
  • Χρήση συμπληρωματικών προς το ΑΕγχΠ δεικτών, προκειμένου να αποδοθεί μια ορθότερη αποτύπωση των επιπέδων ανάπτυξης, καθώς και των χωρικών ανισοτήτων των περιφερειών.
  • Ενεργότερο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις διαδικασίες εκπόνησης, διαπραγμάτευσης, εφαρμογής και αναθεώρησης των διαφόρων στρατηγικών εγγράφων, ιδίως του Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου και των συμβάσεων εταιρικής σχέσης.
  • Υπογραφή εδαφικών συμφώνων για την υλοποίηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 μεταξύ όλων των αρμόδιων επιπέδων δημόσιας διοίκησης, ως ένα πρακτικό μέσο άσκησης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
  • Χορήγηση επαρκών χρηματοδοτικών μέσων. Προκειμένου να ανταποκριθούμε στους στόχους της νέας στρατηγικής και στη φιλόδοξη πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης, οι πόροι που θα διατεθούν προς κάθε κατηγορία περιφερειών να είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα που προβλέπονται την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!