Νότιο Αιγαίο: Το ακτοπλοϊκό στο επίκεντρο του περιφερειακού συμβουλίου

Τα προβλήματα και οι προτάσεις για την ακτοπλοΐα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σύρο, παρουσία του  Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, η συζήτηση για το ακτοπλοϊκό των νησιών γίνεται υπό συνθήκες πρωτόγνωρες για τη χώρα μας, για την οικονομία και την κοινωνία της. «Το ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας, δηλαδή το αν και πότε ο νησιώτης θα μετακινηθεί δια θαλάσσης και με ποιο τίμημα, έχει αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διάθεση και στα περιθώρια κέρδους των δραστηριοποιούμενων εταιρειών», επεσήμανε, προσθέτοντας πως «η σημερινή κρίση απλώς επιβεβαιώνει πόσο εύθραυστο ήταν το οικοδόμημα της ελληνικής ακτοπλοΐας και το συγκοινωνιακό δίκτυο των νησιών μας. Και αυτό διότι θεμέλιο του οικοδομήματος ήταν μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον και την επιχειρηματική εξίσωση κόστους – οφέλους των ακτοπλόων. Συνήθως κέρδιζε η δεύτερη, όσο τα νησιά μας έμοιαζαν με φλέβα χρυσού και επικρατούσε συνωστισμός ενδιαφερομένων για να τα εξυπηρετήσουν».

Τόνισε, δε, πως «οι σημερινές συνθήκες ευνοούν και επιταχύνουν αυτή την αποδόμηση, με τις επιπτώσεις και το τίμημα να καταβάλλονται, όπως πάντα, πάλι από τον Αιγαιοπελαγίτη. Επιπτώσεις που αφορούν και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του, την ασφάλεια και την υγεία του, την επιχειρηματική του ανάπτυξη, τη διατήρηση του πληθυσμού στα νησιά μας και την αποτροπή ενός νέου ξεριζωμού».

Κλείνοντας, ο κ. Μαχαιρίδης επανέφερε το αίτημα που διαμορφώθηκε στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο σύμφωνα με το οποίο «το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την αρωγή και τη συνδρομή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο νομών μας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί με κάθε πολιτική – αν κριθεί σκόπιμη, και με κάθε πρόσφορη νομική διαδικασία, τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των κατοίκων της περιφέρειάς μας».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης στην τοποθέτησή του ανέφερε πως οι  ανάγκες των νησιωτών και των επισκεπτών αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για το αρμόδιο Υπουργείο. Παράλληλα κατέστησε σαφές πως η ακτοπλοΐα αποτελεί τον «αιμοδότη» των νησιών τονίζοντας πως πρέπει να εξασφαλιστούν  υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!