νότιο-αιγαίο-red-alarm-για-απένταξη-έργων-α-276344
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 23.10.2012 | 07:00

Νότιο Αιγαίο: «Red alarm» για απένταξη έργων από ΕΣΠΑ

Νέα έκκληση προς όλους τους φορείς υλοποίησης του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων να απορροφήσουν πόρους διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος απένταξης έργων, απηύθυνε  από τη Ρόδο για μία ακόμα φορά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιριδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου και σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα όλοι οι περιφερειάρχες της χώρας με τον επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν.

«Επί μήνες ζητώ απ’ όλους να επιταχύνουν τις διαδικασίες και τους ρυθμούς υλοποίησης των ενταγμένων έργων, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα», είπε ο περιφερειάρχης, δίδοντας στη δημοσιότητα σχετικούς πίνακες (εδώ και εδώ).

Με αφορμή την παρατήρηση του Γιοχάνες Χαν για κακές επιδόσεις της χώρας μας στην απορρόφηση κονδυλίων, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα τομεακά προγράμματα που διαχειρίζονται τα υπουργεία και άλλοι κεντρικοί φορείς, ζητώντας αυτά να αποκεντρωθούν στις περιφέρειες, αν και παραδέχθηκε ότι στην περιοχή μας διαπιστώνονται σοβαρές υστερήσεις.

Ο περιφερειάρχης έκανε επίσης γνωστό πως στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας χρειάστηκε να επισημάνει στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι «δεν μπορεί να θεραπεύετε διαφορετικές ασθένειες με το ίδιο φάρμακο», επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου, που είναι ενταγμένη στο Στόχο 2, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα, να μην κατατάσσονται οι Περιφέρειες με μοναδικό κριτήριο το ΑΕΠ.

Για το λόγο αυτό παραδίδεται η σχετική μελέτη που τεκμηριώνει τις θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και θα ακολουθήσει συνάντηση με τον κ. Γιοχάνες Χαν στις Βρυξέλες. Το θέμα θα τεθεί και στις συναντήσεις που θα έχει ο περιφερειάρχης τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.