νομαρχία-πειραιά-στοπ-σε-44-τόνους-φακή-321771
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 20.05.2008 | 00:00

Νομαρχία Πειραιά: Στοπ σε 44 τόνους φακής

Στοπ σε 44 τόνους φακής προέλευσης Καναδά είπαν οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά ύστερα από επιτόπια αυτοψία στους χώρους του Ε΄ Τελωνείου Πειραιά.

Το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, η μεταφορά τους γινόταν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες. Σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών, τα conteiners μέσα στα οποία μεταφέρεται χύμα η φακή, δεν τηρούν τον κώδικα υγιεινής πρακτικής για τη μεταφορά των χύμα και ημισυσκευασμένων τροφίμων (ακάθαρτη εσωτερική επιφάνεια με ρύπους και σκουριές).

Αμέσως, έγινε δέσμευση από την Νομαρχία Πειραιά και διατάχθηκε η απαγόρευση της εισαγωγής του προϊόντος στην εγχώρια αγορά, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.

Πρόκειται για την 14η απαγόρευση εισόδου στην χώρα που πραγματοποιούν οι γεωπόνοι της Νομαρχίας στο Ε΄ Τελωνείο Πειραιά, με το συνολικό βάρος των «απορριφθεισών» ποσοτήτων, μόνο για φέτος, να ανέρχεται στους 520 τόνους.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, επεσήμανε ότι «στη Νομαρχία Πειραιά με υψηλό αίσθημα ευθύνης δίνουμε καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να προστατέψουμε τους καταναλωτές και να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Έναν αγώνα που, δυστυχώς, διεξάγουμε χωρίς την ουσιαστική αρωγή της Πολιτείας, η οποία επιμένει να μην μας ενισχύει με το προσωπικό και τα μέσα, που έχουμε ανάγκη. Και είναι πραγματικά θλιβερό, το θέαμα που αντικρίσαμε πριν από λίγες ημέρες σε ρεπορτάζ δελτίων ειδήσεων, αυτοκίνητα του ΕΦΕΤ να αραχνιάζουν σε γκαράζ παροπλισμένα, την ίδια στιγμή που τα δικά μας μέσα για τη μετακίνηση των ελεγκτών μας δεν επαρκούν, την ίδια στιγμή που το αίτημα μας για διάθεση κινητών μονάδων ελέγχου έχει παραμείνει εδώ και μήνες αναπάντητο».

Κατέληξε δε λέγοντας: «Καλούμε την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει το ταχύτερο δυνατό την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά. Γιατί τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ευχολόγια, ούτε με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά με παρεμβάσεις ουσίας. Εμείς επανακαταθέτουμε την πρόταση μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ελέγχου της αγοράς, στο οποίο ο ΕΦΕΤ θα αποκτήσει επιτέλους την οντότητα που θα πρέπει να έχει, ως επιστημονικός Οργανισμός. Θα έχει δηλαδή την ευθύνη του συντονισμού όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και οι έλεγχοι θα γίνονται από τις υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι οι τελευταίες θα ενδυναμωθούν με τα αναγκαία μέσα και το απαραίτητο προσωπικό».