Νομαρχία Πειραιά: Στοπ σε 108 τόνους λεμόνια και αμύγδαλα

Στην απαγόρευση εισόδου στην χώρα 108,8 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, προχώρησαν το Νοέμβριο τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά, στο πλαίσιο των καθημερινών προσπαθειών που καταβάλλουν για την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών.

Κατά την επιτόπια αυτοψία τους στους χώρους του Ε’ Τελωνείου Πειραιά απ’ όπου επρόκειτο να εισαχθούν τα προϊόντα και ανοίγοντας τα κοντέινερς στα οποία ήταν αποθηκευμένα, οι γεωπόνοι της Νομαρχίας διαπίστωσαν ότι ήταν ακατάλληλα για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα απαγορεύθηκε η είσοδος στην χώρα σε :

• 51,8 τόνους λεμόνια από την Αργεντινή, που βρέθηκαν σε προχωρημένο στάδιο σήψης. Το προϊόν επρόκειτο να εισαχθεί στην χώρα μας για λογαριασμό της εταιρείας Λιμπάντσης ΑΕ

• 20,6 τόνους αμυγδαλόψιχα από τις ΗΠΑ, καθώς διαπιστώθηκε εισροή νερού στο εσωτερικό του κοντέινερ με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μούχλας. Το προϊόν επρόκειτο να εισαχθεί στην χώρα μας για λογαριασμό της εταιρείας Καρδασιλάρης & Υιοί ΑΕΒΕ

• 20 τόνους αμύγδαλα από τις ΗΠΑ, στα οποία είχαν αναπτυχθεί έντομα και προνύμφες εντόμων. Το προϊόν επρόκειτο να εισαχθεί στην χώρα μας για λογαριασμό της εταιρείας Σπύρος Χρήστου ΑΕΒΕ

• 16,4 τόνους αμύγδαλα από τις ΗΠΑ, στα οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζώντων εντόμων και προνυμφών. Το προϊόν επρόκειτο να εισαχθεί στην χώρα μας για λογαριασμό της εταιρείας Γεωργιτσόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε

Για τις υποθέσεις ενημερώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους, η Νομαρχία Πειραιά έχει απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα μας σε 49 εισαγωγές συνολικού βάρους 1910,15 τόνων τροφίμων φυτικής προέλευσης.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους μας σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων. Παρά τις αντιξοότητες, παρά τα πενιχρά μέσα και το ελλιπές σε αριθμό προσωπικό, οι ελεγκτικοί μας μηχανισμοί στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, έχοντας αποτρέψει σε εκατομμύρια κιλά ακατάλληλα για κατανάλωση προϊόντα να καταλήξουν στο τραπέζι του καταναλωτή. Η Κυβέρνηση θα πρέπει ωστόσο άμεσα να προχωρήσει στην επανεξέταση και αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού και κυρωτικού πλαισίου που είναι ανεπαρκές και πολυδαίδαλο, βάσει και των προτάσεων που έχουμε καταθέσει, εάν επιθυμεί πράγματι την αποτελεσματική και ουσιαστική προστασία του πολίτη καταναλωτή».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!