Νομαρχία Καβάλας: 220.000 ευρώ για ανύπαρκτες συναλλαγές

Πόρισμα – καταπέλτη 350 σελίδων συνέταξε ο οικονομικός επιθεωρητής Επαμεινώνδας Αδαμακόπουλος αναφορικά με τα πεπραγμένα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας. Συνολικό έλλειμμα ύψους 219.090 ευρώ καταλογίζεται για τις οικονομικές χρήσεις των ετών 2005 και 2006.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι εκδόθηκαν και πληρώθηκαν χρηματικά εντάλματα για συναυλίες που δεν έγιναν, για διαφημιστικό υλικό που δεν τυπώθηκε και για ημερίδες που δεν πραγματοποιήθηκαν, χωρίς να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος. Οι ανύπαρκτες συναλλαγές αξίας 194.090 ευρώ και οι μη κανονικές δαπάνες 25.000 ευρώ βαραίνουν τον πρώην νομάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Καλλιοντζή, δυο πρώην αντινομάρχες, έναν ειδικό σύμβουλο του πρώην νομάρχη και δώδεκα υπηρεσιακούς παράγοντες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας.

Η διενεργηθείσα έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία του τότε νομαρχιακού συμβούλου, Άγγελου Σμυρλόγλου. Ο κ. Σμυρλόγλου έλαβε ανώνυμη επιστολή, σύμφωνα με την οποία, μια διαφημίστρια ονόματι Μπουδακίδου, εκτελούσε περίεργες συναλλαγές με τη Νομαρχία Καβάλας. Στη συνέχεια ο νομαρχιακός σύμβουλος προσκόμισε σειρά εγγράφων που εμπεριείχαν σαφείς ενδείξεις μη σύννομης λειτουργίας των Νομαρχιακών Υπηρεσιών σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατάτμηση έργων προς αποφυγή των ανοιχτών δημόσιων διαγωνισμών

Στο πόρισμα του ελεγκτή φαίνεται ότι έγινε μέχρι και κατάτμηση ενός έργου συνολικής δαπάνης 87.100 ευρώ, το οποίο «έσπασε» σε δύο μικρότερα των 43.500 και 43.600 ευρώ αντίστοιχα, προκειμένου να γίνει η ανάθεσή του με διενέργεια πρόχειρων διαγωνισμών και όχι μέσω ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού,που θα εξασφάλιζε σε μεγαλύτερο βαθμό τη διαφάνεια στην επιλογή του αναδόχου.

Νομαρχιακοί σύμβουλοι που ψηφίζουν δαπάνες, αλλά δεν υπογράφουν τα πρακτικά

Ελλείψεις εντοπίστηκαν και στα πρακτικά των συνεδριάσεων των νομαρχιακών επιτροπών. Σε αυτά αναγράφονται αιρετοί να ψηφίζουν δαπάνες ή να κατακυρώνουν διαγωνισμούς, χωρίς όμως να τα έχουν υπογράψει. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κατακύρωσης διαγωνισμών, όπου τηρούνταν ηχογραφημένα πρακτικά, η ηχογράφηση διεκόπη κατά την επίμαχη συζήτηση και λήψη των αποφάσεων. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα πρακτικά, αποτέλεσαν στη συνέχεια δικαιολογητικά για τα αντίστοιχα εντάλματα πληρωμής.

Σύμφωνα με τον οικονομικό ελεγκτή, οι αιρετοί δεν ασκούσαν επαρκώς τα καθήκοντά τους. Ενώ όφειλαν να εξετάζουν ενδελεχώς όλες τις λεπτομέρειες σε κάθε σχετική εισήγηση, και ειδικότερα σε αυτές που αφορούσαν στον προσδιορισμό του εύλογου ύψους των δαπανών, αυτοί ισχυρίζονται ότι απλώς ενέκριναν τυπικά κάθε εισήγηση, γιατί είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες της νομαρχίας.

Η ευθύνη βαραίνει τον πρώην νομάρχη

Επίσης, από το πόρισμα του ελεγκτή και σύμφωνα με τις καταθέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων προκύπτει ότι αυτοί ελάμβαναν οδηγίες τόσο από τον πρώην νομάρχη, όσο και τους συνεργάτες του. Από τις καταθέσεις όλων των εμπλεκόμενων διαφαίνεται μια προσπάθεια να αποποιηθούν τις ευθύνες που τους βαραίνουν και να τις καταλογίσουν σε τρίτα πρόσωπα. Ωστόσο, ο οικονομικός ελεγκτής αναγνωρίζει ευθέως πως οι περισσότερες ευθύνες βαραίνουν τους πολιτικούς προϊσταμένους και ειδικότερα τον πρώην νομάρχη.

Περιοριστικοί όροι στα εμπλεκόμενα πρόσωπα

Αυστηροί περιοριστικοί όροι έχουν επιβληθεί στους επί 12 χρόνια διοικούντες τη Νομαρχία Καβάλας. Ο ειδικός ανακριτής Ηρακλής Μέτσκας επέβαλε εγγύηση 10.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον πρώην νομάρχη Καβάλας Θεόδωρο Καλλιοντζή, τον στενότερο συνεργάτη του, Γιώργο Τσαλουχίδη, και την εμπλεκόμενη διαφημίστρια Σοφία Μπουδακίδου. Επιπλέον, η κ. Μπουδακίδου είναι υποχρεωμένη να δίνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα στον τόπο διαμονής της μια φορά τον μήνα. Παράλληλα, χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκε σε συνεργάτη του κ. Καλλιοντζή και σε μια υπάλληλο της νομαρχίας, που είναι κι αυτοί υποχρεωμένοι να δίνουν το παρών στην αστυνομία μια φορά τον μήνα.

Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι πρώην αντινομάρχες Κώστας Αντωνιάδης και Κώστας Τζώτζος, καθώς στον πρώτο δεν επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο νομάρχης και οι στενοί του συνεργάτες αναμένεται να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπου θα κληθούν να αποδείξουν το νόμιμο των πραξεών τους.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!