Νομαρχία Αθηνών: Οικολογική Μετακίνηση στην πόλη - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
26
Οκτώβριος
Back

Νομαρχία Αθηνών: Οικολογική Μετακίνηση στην πόλη

Την Τρίτη 18 Μαρτίου, η Νομαρχία Αθηνών στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ecomobility Οικολογική Μετακίνηση, υποδέχτηκε τους μαθητές τριών Γυμνασίων της Αθήνας (του 2ου Γυμνασίου Αργυρούπολης, του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας και του Λεοντείου Γυμνασίου Πατησίων), οι οποίοι παρουσίασαν τις εργασίες τους για τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τη ρύπανση που επικρατεί στην πόλη τους, την αλόγιστη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων, καθώς και τις λύσεις που προτείνουν για τη σωστή χρήση των μέσων μεταφοράς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της διεύθυνσης Μεταφορών της Νομαρχίας Αθηνών στο Χολαργό.
Στην εκδήλωση, μήνυμα του Νομάρχη Αθηνών, κ. Γιάννη Σγουρού, μετέφερε η Αναπληρωτής Νομάρχης, κ. Χαρά Κεφαλίδου, η οποία τόνισε: «Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής για τη νέα γενιά, τους μαθητές και τις μαθήτριες που μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι το μέλλον που θα οικοδομήσουν θα είναι περισσότερο ανθρώπινο και δημιουργικό.
Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ όλους τους φορείς που συνεργάζονται για πέμπτη συνεχή περίοδο για τη διοργάνωση ενός προγράμματος που μπορεί να εμπνεύσει αποτελεσματικότερες λύσεις σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες όλης της χώρας. Και βέβαια, να συγχαρώ τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας , τα ίδια τα παιδιά, τους μαθητές από όλη την Ελλάδα που χάρη στη δική τους θέληση, στις δικές τους έρευνες και σκέψεις κατάφερε η ιδέα αυτού του προγράμματος να γίνει πραγματικότητα.
Παράλληλα θα ήθελα να συγχαρώ και τους εκπαιδευτικούς που με τη δική τους προσπάθεια βοήθησαν τους μαθητές να αναδείξουν τα σύγχρονα προβλήματα και να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις.
Οι μαθητές συνειδητοποιώντας, όπως φαίνεται από τις εργασίες τους, αρκετά νωρίς το ρόλο που θα κληθούν να παίξουν, ως μελλοντικοί πολίτες αυτής της χώρας, ερευνούν, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προέρχονται από την αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων και προτείνουν λύσεις.
Από τη μία πλευρά λοιπόν η Οικολογική Πόλη προβάλλει σήμερα ως όραμα. Από την άλλη πλευρά, η Οικολογική Καταστροφή συνιστά εκείνο το δεδομένο που μας πλήττει άμεσα.
Εμείς ως Νομαρχία Αθηνών:
Εντείνουμε τις προσπάθειες μας και ελέγχουμε συστηματικά τα οχήματα στους δρόμους για την εκπομπή καυσαερίων και ρύπων. Ελέγχουμε αυστηρά όλες τις προϋποθέσεις για την έγκριση περιβαλλοντικών μελετών για την ίδρυση και επέκταση βιομηχανιών, σε συνεργασία με τους δήμους.
Παράλληλα μέρος της ευθύνης μας είναι να ελέγχουμε τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες που ενδέχεται να προκαλούν μόλυνση στο περιβάλλον και εκεί που υπάρχει πρόβλημα επιβάλλουμε πρόστιμά.
Εκεί όμως που μπορούμε να συνεισφέρουμε με έργα και το κάνουμε είναι στην αντιπλημμυρική θωράκιση, στη δημιουργία παιδικών χαρών και χώρων αναψυχής, καθώς και στην αναδάσωση των βουνών μας , ώστε να ξαναπρασινίσουν.
Κλείνοντας Θα ήθελα ακόμη μια φορά να τονίσω ότι η Νομαρχία Αθηνών θα είναι πάντα αρωγός:
* σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής
* σε κάθε πρωτοβουλία όπως η σημερινή, που βοηθάνε την πόλη μας και τη χώρα μας να προχωρά μπροστά.
Εύχομαι ολόψυχα να γίνει συνείδηση σε όλους και ιδιαίτερα στις νέες γενιές, ότι το περιβάλλον αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε εμάς τους Έλληνες που έχουμε την τύχη να ζούμε και να δημιουργούμε σε ένα ευλογημένο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του δ.Σ. του Ecocity, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τη Νομαρχία Αθηνών για την προσφορά της στη διοργάνωση της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η ρύπανση και η δυσλειτουργία που προκαλούν στην πόλη τα Μέσα Μετακίνησης απασχόλησε ιδιαίτερα την Επιστημονική Επιτροπή του Ecocity και σημαντικών επιστημόνων από αξιόλογα Ιδρύματα και Οργανισμούς της χώρας, που αποφάσισαν να επενδύσουν στη διάπλαση της περιβαλλοντικής αντίληψης των εφήβων. Έτσι γεννήθηκε η Εκστρατεία Ecomobility, Οικολογική Μετακίνηση, η οποία υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία τα πέντε τελευταία χρόνια σε 26 πόλεις στην Ελλάδα και στην τρέχουσα χρονιά σε έξι πόλεις στην Κύπρο. Οι εργασίες αγκαλιάσθηκαν από τη Νομαρχία Αθηνών σε αυτή την αξιόλογη εκδήλωση υποδοχής και συζήτησης των προτάσεών τους. Η Εκστρατεία καλλιεργεί έντονα την περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων και τον ερεθισμό των πολιτών, μέσα από το μήνυμα «Οι Μαθητές Ερευνούν, οι Πόλεις Ενημερώνονται, η Κοινωνία Ευαισθητοποιείται». Έτσι, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις μεγάλες πόλεις έχει κυρίαρχη θέση στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών, με σκοπό την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος στην οικογένεια, στο σχολείο και στην τοπική κοινότητα».

Στη συνέχεια οι τέσσερεις ομάδες των μαθητών της τρίτης τάξης των τριών Γυμνασίων, που ερεύνησαν, μελέτησαν και προετοίμασαν τις εργασίες τους, παρουσίασαν τις θέσεις τους για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς (π.χ. ποδήλατα), με σκοπό τη μείωση της ρύπανσης στην πόλη τους. Οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία τους μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες, αφού, κατά το στάδιο της προετοιμασίας τους, ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν οποιονδήποτε πρωτότυπο τρόπο εκείνοι επιθυμούσαν, όπως θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κλπ.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα επιλέξει την καλύτερη εργασία. Η ομάδα των νικητών, μαζί με τον καθηγητή τους, θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων θα επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επίσης, οι τέσσερις ομάδες με το δημιουργικό τους ταλέντο στο θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά και την ηλεκτρονική έκφραση θα φιλοξενηθούν για μια εβδομάδα στην περιβαλλοντική κατασκήνωση “ECOCAMP” της Εcocity, στα Καλάβρυτα.
Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Ανάπτυξης.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!