νομαρχία-αθηνών-ανακήρυξη-πρεσβευτώ-2277
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 07.03.2008 | 00:00

Νομαρχία Αθηνών: Ανακήρυξη Πρεσβευτών Ελληνισμού

Η Νομαρχία Αθηνών ανακήρυξε χθες, για 11η συνεχή χρονιά, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τους «Πρεσβευτές Ελληνισμού 2008». δυο Έλληνες της διασποράς, δύο καθηγήτριες από τη Ρωσία και την Ταϊλάνδη και την ομάδα του Παναθηναϊκού βράβευσε εχθές η Νομαρχία Αθηνών για την αδιάκοπη προσπάθειά τους να προβάλλουν τον Ελληνισμό στα τέσσερα διαφορετικά σημεία του κόσμου.
Ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, τόνισε: «’Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα’, έλεγε ο Σοφοκλής, ο αρχαίος Έλληνας τραγικός, αλλά τίποτα δεν είναι περισσότερο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Και οι άνθρωποι που υπηρετούν τον Ελληνισμό, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, είναι η δύναμη, αλλά και η απόδειξη αυτού του πολιτιστικού και βαθύτατου ανθρωπιστικού θαύματος που κληρονόμησε η αρχαία Ελλάδα στην ανθρωπότητα. Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα της σημερινής εκδήλωσης, που είναι αφιερωμένη σε μια μεγάλη Ελληνίδα που αναγνωρίστηκε διεθνώς και αγαπήθηκε με πάθος, τη Μελίνα Μερκούρη.
Στα 11 χρόνια του ιστορικού πλέον θεσμού του Πρεσβευτή Ελληνισμού, η Νομαρχία Αθηνών έχει τιμήσει και έχει τιμηθεί με την ανακήρυξη 50 προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο που υπηρετούν τις αξίες και τα ιδεώδη του πολιτισμού και του Ελληνισμού.
Αυτές τις ημέρες που η σκέψη όλων μας είναι στραμμένη ξανά στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας, για την ονομασία των Σκοπίων, ευχή όλων μας είναι να βρεθεί εκείνη η λύση που θα στέκεται με σεβασμό απέναντι στην ιστορική και πολιτιστική μας ταυτότητα, η οποία είναι συνεχής στους αιώνες και που έχει αδιάψευστο μάρτυρα τη γλώσσα μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται απλά για ένα ζήτημα ονομασίας, για αυτό και καμία περίπτωση τυχοδιωκτικού σφετερισμού δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης (εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό), οι Αντιπρόεδροι της Βουλής, κ. Αναστάσιος Νεράτζης και Γεώργιος Σούρλας, ο Επίσκοπος δαμασκηνός, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, κα Συλβάννα Ράπτη, Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις, μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου και ο κ. Λάμπης Νικολάου, Αντιπρόεδρος της διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Αναφερόμενος στη βράβευση του Παναθηναϊκού, ο Νομάρχης Αθηνών τόνισε: «Αθλητισμός και πολιτισμός είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο αθλητισμός, το διαπιστώσαμε και με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, είναι ο καλύτερος Πρεσβευτής του Ελληνισμού και της χώρας μας. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τον Παναθηναϊκό για τα 100 χρόνια προσφοράς στον ελληνικό αθλητισμό και τη διεθνή προβολή της χώρας μας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη βράβευση του Παναθηναϊκού τόνισε: «Ύστερα από 100 χρόνια ιστορίας, ο Παναθηναϊκός είναι πια 100 χρόνων και αειθαλής. Στη διαδρομή αυτή, μέσα από όλους τους αθλητές του, μέσα από τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, αναδείχθηκε στον καλύτερο πρεσβευτή του αθλητισμού μας στο εξωτερικό».

Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από τον Υπουργό Εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και το Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης τόνισε: «Ο Παναθηναϊκός παράγει και ποδοσφαιρικό πολιτισμό και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει στο μέλλον. Έχω την τιμή να παραλαμβάνω το βραβείο αυτό που συνδέεται με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου μας. Αφορά σε όλους τους αθλητές, κυρίως όμως τους ποδοσφαιριστές, που έκαναν γνωστό τον Παναθηναϊκό σε όλο τον κόσμο».

Για τη φετινή χρονιά, με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, «Πρεσβευτές Ελληνισμού», ανακηρύχθηκαν οι ακόλουθες προσωπικότητες: κ. Γεώργιος Στασινάκης, κ. Ούσα Κορν – Ταπτίμ, κ. Φατίμα Ελόεβα και κ. Γεωργία Καλτσίδου.
Πρόκειται για μία εκδήλωση – θεσμό, αφιερωμένο στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, την πρώτη «Πρέσβειρα Ελληνισμού», που τιμά εκείνους που με τη δράση, το έργο και τη γενικότερη στάση ζωής τους προβάλλουν και υπηρετούν παγκοσμίως τα Ελληνικά Ιδεώδη και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των Πρεσβευτών Ελληνισμού:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ – Ελβετία

Γεννημένος στην Καλαμάτα σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Νομική και δημόσιο δίκαιο. Είναι Νομικός Σύμβουλος του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), καθώς και Ιδρυτής και Πρόεδρος της «διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», με έδρα το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έχει επισκεφτεί 77 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με μοναδικό σκοπό να διαδώσει το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και τα ιδεώδη του Ελληνικού Πολιτισμού. διορίστηκε το 1968 Βοηθός Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και εξελέγη, στη συνέχεια, Βοηθός Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Έχει λάβει ξεχωριστές τιμές και διακρίσεις, λόγω των πολιτικών δραστηριοτήτων του και των πρωτοβουλιών του για τη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας του απένειμε, το 1996, τον τίτλο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας». Το 2007, το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου «Νίκος Καζαντζάκης» (δήμος Μυρτιάς, του Νομού Ηρακλείου Κρήτης), σε αναγνώριση του έργου του για την προβολή, σε ολόκληρο τον κόσμο, του Νίκου Καζαντζάκη, της Κρήτης και του Ελληνικού Πολιτισμού γενικότερα, του απέμεινε τον τίτλο του «Επίτιμου δημότη».

ΟΥΣΑ ΚΟΡΝ – ΤΑΠΤΙΜ – Ταϋλάνδη

Είναι διδάκτορας και αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ramkamhaeng, της Ταϊλάνδης. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Συγκριτική Λογοτεχνία, από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, όπου φοίτησε με υποτροφία του ΙΚΥ. Εισήγαγε το 1999, τη διδασκαλία της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ramkamhaeng, ιδρύοντας τμήμα ελληνικής γλώσσας, το μοναδικό παρόμοιο τμήμα σε όλη την Νοτιοανατολική Ασία, το οποίο παράγει έργο μέχρι και σήμερα. Είναι επικεφαλής στο τμήμα της Ελληνικής Γλώσσας, ενώ από το 2002 ανέλαβε χρέη υποδιευθύντριας στο Ινστιτούτο Γλωσσών, του Πανεπιστημίου Ramkamhaeng. Αρωγός στη διάδοση και εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας προώθησε τη σχεδίαση και τη δημιουργία του Νέου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ταϊλάνδη, σκοπός του οποίου είναι η επέκταση και προβολή των ελληνικών σπουδών και της κλασσικής αρχαιότητας στην Ταϊλάνδη.

ΦΑΤΙΜΑ ΕΛΟΕΒΑ– Ρωσία

διακεκριμένη Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας, καθώς και Πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης, της Ρωσίας. Σήμερα, το τμήμα αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά τμήματα στο είδος του στον κόσμο.

Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Είναι πτυχιούχος βαλκανικών σπουδών και απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης. Έχει διδακτορικό στη Νεοελληνική Λεξικολογία. Γνωρίζει 11 ξένες γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά, αλβανικά, λιθουανικά, οσετινιακά, ιταλικά, πολωνικά και ισπανικά). διδάσκει στo Πανεπιστήμιο Queen Mary University και Westfield College, στο Λονδίνο, ενώ είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στην Ecole Normale, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, στην Αθήνα. Έχει ενεργή συμμετοχή σε συμπόσια, διαλέξεις και εκθέσεις που αφορούν στη διάδοση του ελληνικού στοιχείου.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΤΣΙδΟΥ – Κολομβία

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας της Κολομβίας, θέση από την οποία διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, διαλέξεων και παρουσιάσεων σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι καθηγήτρια της ελληνικής γλώσσας στο Institute Caro Y Cuervo (Κάρο και Κουέρβο), στην Μπογκοτά, στον Ελληνοκολομβιανό Σύλλογο και είναι επίσημη μεταφράστρια κειμένων από τα Ισπανικά – Ελληνικά και Ισπανικά, στην Κολομβία. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, με σπουδές στην Ισπανοαμερικάνικη Λογοτεχνία και Γλωσσολογία, διακρίνεται μεταξύ των ομογενών στην Κολομβία για την έντονη δραστηριότητά της, σε θέματα που αφορούν στον Ελληνικό Πολιτισμό και την προβολή της ελληνικής γλώσσας εδώ και 20 χρόνια. Η έντονη δραστηριότητά της, της έχει χαρίσει μέσα στην κοινωνία της Μπογκοτά το ψευδώνυμο «La Griega» (η Ελληνίδα).