Νησιά Ιονίου: Σύσκεψη περιφέρειας και δήμων για τη διαχείριση του προσφυγικού

Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν και ο συντονισμό των απαιτούμενων δράσεων από τους δήμους και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης με τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου συμμετείχαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, ο αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης, Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού Αλέκος Μιχαλάς και ο οντιδήμαρχος Κέρκυρας Γιώργος – Ηλίας Παντελιός ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θόδωρος Χαλικιάς, ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Περδικάρης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής Σπύρος Γαλιατσάτος και ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας.

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ξεκαθάρισε ακόμη μια φορά ότι δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της περιφέρειας από την Πολιτεία για τη φιλοξενία των προσφύγων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να ζητηθεί στο μέλλον, ειδικά στη φάση απορρόφησης όσων, προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών, αποκλειστούν στη χώρα μας.

«Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε», τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος, «να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί και ζητηθεί, να τους φιλοξενήσουμε. Να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο υποδοχής βασισμένο σε όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Στη σύσκεψη των αιρετών Περιφέρειας και Δήμων Ιονίων Νήσων αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να τεθεί σε ισχύ ένα πρόγραμμα συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα) και προώθησής τους στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων, όπου κριθεί απαιτητό και απαραίτητο. Τον συντονισμό θα έχουν από κοινού οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι.

2. Να διαμορφωθεί ένα σχέδιο υποδοχής, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων κάθε φορά, βάσει του οποίου θα αποφασιστεί που θα φιλοξενηθούν και πόσοι. Η φιλοξενία των προσφύγων θα διέπεται από όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και με προσοχή ώστε να υπάρξει η λιγότερη δυνατή όχληση στην κοινωνική συνοχή και την τοπική οικονομία.

3. Να ζητηθεί από την κυβέρνηση η θεσμική κατοχύρωση των δράσεων της αυτοδιοίκησης σε σχέση με το προσφυγικό και η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΣΥΣΚΕΨΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΔΗΜΟΙ ΙΟΝΙΩΝ, ΙΟΝΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!