νερό-η-επόμενη-μέρα-λειψυδρία-318879
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 20.03.2009 | 00:00

Νερό: η επόμενη μέρα λειψυδρία;

«Νερό: η επόμενη μέρα» ήταν το θέμα του συνεδρίου που οργάνωσε την Παρασκευή στο Ζάππειο, η ΕΥδΑΠ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στις 22 Μαρτίου. Στα σχετικά έργα του υπουργείου ΠΕΧΩδΕ και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης αναφέρθηκε ο γ.γ. του υπουργείου Ευάγγελος Μπαλτάς, εκπροσωπώντας τον υπουργό Γ. Σουφλιά.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αφορά 4,3 δισ. Ευρώ και έχει ως στόχο την προστασία, την αναβάθμιση και την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος. Ο στόχος -όπως είπε ο γ.γ.- θα υλοποιηθεί με τη δημιουργία υποδομών περιβαλλοντικής προστασίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται σε δυο τομείς παρέμβασης: το Ταμείο Συνοχής (ύψος χρηματοδότησης 3,8 δισ. ευρώ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (προϋπολογισμός 525 εκατ. ευρώ). Τα έργα από το Ταμείο Συνοχής αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (επέκταση μετρό Θεσ/νίκης, τηλεθέρμανση Φλώρινας κ.α.), την προστασία της ποιότητας του νερού, τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμμάτων, τη διαχείριση των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, τη δημιουργία αντιπλημμυριών έργων στα μεγάλα αστικά κέντρα (στα τρία ρέματα της Αθήνας, τη Θεσ/νίκη και άλλες πόλεις). Με τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα χρηματοδοτηθούν μελέτες προστασίας του περιβάλλοντος, εφαρμογή της οδηγίας Σεβέζο, δράσεις με προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Στο πρόβλημα λειψυδρίας που μπορεί να αντιμετωπίσει μελλοντικά η Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός ΠΕΧΩδΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος. Οπως είπε «η Ελλάδα οφείλει πριν επέλθει η μείωση των απορροών να αυξήσει τα αποθέματά της. Αυτή τη στιγμή πάνω από το 60% των χειμερινών απορροών καταλήγει στη θάλασσα. Πρέπει να δημιουργήσουμε έργα συγκράτησης νερών για να έχουμε αποθέματα».

Στις επιτυχημένες προσπάθειες της ΕΥδΑΠ για μείωση των ποσοτήτων νερού που χάνονται από τις καταβόθρες της Υλίκης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΥδΑΠ Κων/νος Κωστούλας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δ.σ. του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης καθηγητής Ιωάννης Ζιώμας μίλησε για τον τρόπο που οι μεταβολές της θερμοκρασίας επηρεάζουν τον κύκλο του νερού. Οπως είπε, 40 χρόνια ανθρώπινης παρέμβασης χρειάσθηκαν για να καταστραφεί το όζον που δημιούργησε η φύση σε δυο εκατομμύρια χρόνια. Η καταστροφή αυτή έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή μείωση των βροχοπτώσεων τα ερχόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Ακόμη κι αν σταματούσαν σήμερα οι εκπομπές αερίων, το φαινόμενο της υπερθέρμανσης δεν μπορεί πλέον να σταματήσει. Συνέπειά του είναι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,2 έως 0,5 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία. Η Ελλάδα βρίσκεται εντός των ορίων που έχει θέσει η Συνθήκη του Κιότο για την εκπομπές αερίων. Το 2007 οι εκπομπές της αυξήθηκαν κατά 22,42%. Η παραγωγή ενέργειας είναι υπεύθυνη για το 82% των εκπομπών στη χώρα μας.

                                                            Ημερίδα για το νερό την Κυριακή

Στο μεταξύ, την Κυριακή, η νομαρχία Αθηνών, η ΚΕδΚΕ και το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών συνδιοργανώνουν ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού –την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο νομάρχης Γ. Σγουρός- όπου επιστήμονες και αρμόδιοι φορείς θα συζητήσουν και θα αναλύσουν θέματα σχετικά με το ζωτικό χαρακτήρα του νερού, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν και θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, προκειμένου να γίνει κατανοητό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υφήλιος σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η UNESCO κάνει λόγο για άμεση δράση, ώστε να προλάβουμε μια παγκόσμια κρίση, ενώ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ότι η έλλειψη νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα. Εκτιμάται ότι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Το 2030 περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού. Σήμερα, στις αναπτυσσόμενες χώρες, το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, με αποτέλεσμα 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί, στο ξενοδοχείο Ιλισσός (Καλλιρρόης 72, Αθήνα – Αίθουσα Αρετή Α).