Νέα Γρίπη: στα τέσσερα έφθασαν τα κλειστά σχολεία - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
6
Δεκέμβριος
Back

Νέα Γρίπη: στα τέσσερα έφθασαν τα κλειστά σχολεία


Σε τέσσερα ανέρχονται πλέον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έκλεισαν με απόφαση της νομαρχίας Αθηνών κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα λύκεια Μελισσίων και 4ο Χαϊδαρίου, καθώς και για το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή) και το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών (Στεφάνου δέλτα 15, Παλαιό Ψυχικό) που δεν θα λειτουργήσουν για μάι εβδομάδα.

Το κλείσιμο των δύο λυκείων αποφασίστηκε ως συνέχεια της απόφασης της περασμένης Κυριακής να μην λειτουργήσουν κάποια τμήματά τους, καθώς εμφανίστηκαν και νέα κρούσματα γρίπης, φτάνοντας συνολικά τα 48, ενώ στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος παρουσιάστηκαν 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1), ενώ απουσιάζουν 53 μαθητές με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών παρουσιάστηκαν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1), ενώ 42 μαθητές απουσιάζουν με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός αν και ζητά να μην δημιουργείται κλίμα πανικού προεξοφλεί ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις και για άλλα σχολεία». Παράλληλα καλεί το υπουργείο Υγείας «να φροντίσει έγκαιρα για την στελέχωση των κέντρων εμβολιασμού της νομαρχίας Αθηνών με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν σε δεύτερη φάση ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Τα σχέδια υπάρχουν και δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά».

                                             Σε 20 ημέρες οι εμβολιασμοί

Στο μεταξύ, το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας όπου ανακοινώθηκε ότι σε 20 ημέρες θα μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων με το νέο εμβόλιο. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη σύσκεψη, δεν θα απαιτείται τελικά δήλωση συναίνεσης για όσους επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, 100.000 δόσεις από το οποίο υπάρχουν ήδη στη χώρα μας και βρίσκονται σε εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Υγείας στη Βάρη.

Ηδη, έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το “πράσινο φως” στις φαρμακευτικές εταιρείες Novartis και Glaxo που παράγουν το νέο εμβόλιο, να προχωρήσουν στη διάθεσή του σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όπως εκτιμούν οι φορείς του υπουργείου Υγείας, άλλες 100.000 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, την ερχόμενη εβδομάδα. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί αρχικά στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες υπολογίζεται ότι στο σύνολό τους αγγίζουν τα 2.500.000 πολιτών στη χώρα μας. 

                           δ. Αβραμόπουλος: άσκηση για το υπουργείο και τις Αρχές

Αναφερόμενος στο κλείσιμο σχολείων και στα κρούσματα νέας γρίπης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες ήταν μια άσκηση για το υπουργείο και τις Αρχές γενικότερα, από την οποία αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα αλλά και η επιτυχημένη δράση όταν το πρόβλημα της νέας γρίπης εμφανίστηκε στα σχολεία.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας, αναφέρεται ότι αφού το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτίμησαν την κατάσταση, στο λύκειο Μελισσίων και στο 4ο λύκειο Χαϊδαρίου και έχουν πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού, εισηγήθηκαν στο νομάρχη Αθηνών βάσει του επιχειρησιακού πρωτοκόλλου, το κλείσιμο όλων των τάξεων και των δύο λυκείων για επτά ημέρες.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!