νέα-γρίπη-προχωρούν-τα-τοπικά-επιχειρ-316087
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 05.08.2009 | 00:00

Νέα Γρίπη: προχωρούν τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια

Τα Τοπικά Επιχειρησιακά Σχέδια σε περίπτωση πανδημίας της Νέας Γρίπης εκπονούν η μία μετά την άλλη οι νομαρχίες όλης της χώρας. Μεταξύ άλλων, την Τετάρτη πραγματοποίθηκε ευρεία σύσκεψη στη νομαρχία Γρεβενών, την Τρίτη στην Κρήτη (σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο) που λόγω και του τουρισμού είναι από τις περιοχές που έχουν παρουσιασθεί αρκετά κρούσματα, ενώ την δευτέρα είχαν προηγηθεί οι νομαρχίες Μαγνησίας και Λάρισας. 

Σήμερα Τετάρτη το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΝΑΕ όπου τονίστηκε ότι ότι έχει αποσταλεί σε όλες τις νομαρχίες το Εθνικό Σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της Πανδημίας της Γρίπης, ενώ αποφασίσθηκε να ζητηθεί άμεσα οικονομικό βοήθημα από το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των πρώτων εξόδων που θα προκύψουν.

                                   Ν.Α. Γερβενών: ψυχραιμία ζητούν νομαρχία, γιατροί

Στη νομαρχία Γρεβενών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του νομάρχη δημοσθένη Κουπτσίδη , του αντινομάρχη κ. Παλέγκα, του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου κ. Μπιρμπίλη, των διευθυντ’ων της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Λιόλιου, της Παθολογικής Κλινικής κ. Μασμανίδη, του Μικροβιολογικού εργαστηρίου κ. Αντωνόπουλου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών.

Στις δηλώσεις τους τόσο ο νομάρχης όσο και ο διοικητής και οι γιατροί του νοσοκομείου ζήτησαν από τους πολίτες να μην ανησυχούν και κυρίως να μην πανικοβάλλονται από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο Γρεβενών βρίσκεται σε ετοιμότητα και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό που να συνδέεται με τον ιό Η1Ν1 στην περιοχή και τονίστηκε πως οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως, από τη στιγμή που θα δοθεί το “πράσινο φως” από τις υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους. 

                                Ν.Α. Ηρακλείου: απαιτείται ενίσχυση σε προσωπικό            

Στη νομαρχία Ηρακλείου η Βαγγελιώ Σχοιναράκη συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες από τη διεύθυνση δημόσιας Υγείας και την αρμόδια αντινομάρχη για θέματα δημόσιας υγείας Ελένη Καγουδάκη προκειμένου να δώσει τις τελικές οδηγίες για το τοπικό επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση πανδημίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και χρηματοδότησης των διευθύνσεων δημόσιας Υγείας, ώστε να διαθέτουν επαρκή υλικοτεχνική υποδομή για να ολοκληρώσουν το έργο τους αποτελεσματικά. Επίσης, η κ. Σχοιναράκη πρότεινε τη δημιουργία Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου για την πανδημία που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθεί η σύνθεση του με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

Παράλληλα, η νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου προχωρά στη δημιουργία σχετικού ενημερωτικού υλικού καθώς και ειδικού κέντρου ενημέρωσης των πολιτών στη είσοδο του νομαρχιακού Μεγάρου Ηρακλείου. Επίσης, θα λειτουργήσει και σχετική τηλεφωνική γραμμή με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν για κάθε πληροφορία και ενημέρωση για τα σημεία στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται, καθώς και για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νέα γρίπη.

Η κ. Σχοιναράκη σε δηλώσεις της επεσήμανε: «Έχουμε την υλικοτεχνική υποδομή για να καλύψουμε τα 2/3 του πληθυσμού μας, ενώ παράλληλα είμαστε σε μια συνεργασία με τις εταιρείες ώστε να προμηθευτούμε όλο το υλικό που είναι απαραίτητο. Όμως, την ευθύνη την έχει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση. Εάν το υπουργείο δεν ενισχύσει τις νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις είναι σα να θέλει να φτιάξει ομελέτα χωρίς αυγά». 

                                       Ρέθυμνο: σύσταση Συντονιστικού

Η σύσταση Συντονιστικού Οργάνου που θα διαχειριστεί την κρίση της Νέας Γρίπης σε επίπεδο πρόληψης αλλά και καταστολής αποφασίστηκε σε σύσκεψη με θέμα την ετοιμότητα του νομού αναφορικά στην αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη νομαρχία υπό την προεδρία του νομάρχη Ρεθύμνου Γιώργη Παπαδάκη.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος: Ο βουλευτής Ρεθύμνου Ηλίας Λαμπίρης, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Μανώλης Παπυράκης, η αντινομάρχης Ρεθύμνου, Γιάννα Κεφαλογιάννη – Μπιρλιράκη ο αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής, ο γενικός γραμματέας της νομαρχίας Συμεών Γιαννάκης , ο διευθυντής δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Γιάννης Χαχαριδάκης, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, των Νοσοκομειακών Γιατρών, των εργαζομένων του Νοσοκομείου, και οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας Ανωγείων, Περάματος, Αγίας Φωτεινής και Σπηλίου.

Στο  Συντονιστικό αποφασίστηκε να συμμετέχουν εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων:

● Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
● ΤΕδΚ
● Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστος Λιονής
● Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου
● Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου
● Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου
● Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών
● Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου
● Κέντρα Υγείας του Νομού
● διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
● διεύθυνσης δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
● ΙΚΑ

Το Συντονιστικό Όργανο θα εντατικοποιήσει την ενημέρωση του κοινού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μαθητική κοινότητα του νομού με τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων στα Σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς από μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου. Μεταξύ άλλων το Συντονιστικό Όργανο θα φροντίσει για Την επάρκεια των αντιϊκών φαρμάκων αλλά και για τον τρόπο διάθεσης των εμβολίων, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι προς διάθεση προ του δεκεμβρίου. Μάλιστα αναφορικά στα εμβόλια προτεραιότητα θα δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ανήκουν τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, οι έγκυες, καθώς και οι γιατροί – νοσηλευτές. Άμεσα θα υπάρξει συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές, ώστε βάσει των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, να καταρτισθεί κατάλογος με τα βρέφη κάτω των 6 μηνών. Τέλος θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λειτουργίας 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής, όπου καταρτισμένο προσωπικό θα αξιολογεί τα περιστατικά και θα τα παραπέμπει για εξέταση σε ιδιωτικά ιατρεία ή στο Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.

Πάντως, αυτό που επεσήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση του ιατρικού κόσμου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ενώ τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται σε δυσμενή θέση τόσο λόγω έλλειψης διοίκησης, όσο και από πλευράς στελέχωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως επισημάνθηκε πρέπει να ασκηθεί πίεση στην ηγεσία του Υπουργείου καθώς έχει ήδη καθυστερήσει η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού.

Όλοι οι συμμετέχοντες επίσης συμφώνησαν στην αναγκαιότητα αξιοποίησης των ιδιωτών ιατρών (κυρίως παθολόγων, γενικών ιατρών, πνευμονολόγων, παιδιάτρων και καρδιολόγων) είτε εθελοντικά, είτε μέσω άλλου τρόπου, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες του συνδράμοντας το έργο του Νοσοκομείου σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. 

                                        Μαγνησία: έτοιμο το Σχέδιο

Σύσκεψη υπό το συντονισμό του νομάρχη Μαγνησίας, Απόστολου Παπατόλια, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την δευτέρα μεταξύ των αντινομαρχών, Νίκου Ντίτορα και Ντίας Βουβαλούδη, του νομαρχιακού συμβούλου και προέδρου εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου Λεωνίδα Αναστασίου, του εντεταλμένου νομαρχιακού Συμβούλου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Μπάμπη Τσαμπάζη, της γενικής γραμματέως της ΝΑΜ Γιώλας Βαλατσού και του διευθυντή της δ/νσης Υγείας της ΝΑΜ δημήτρη Ζαρίφη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα αντιμετώπισης σε τοπικό επίπεδο της πανδημίας της Νέας Γρίπης και να συντονιστούν οι περαιτέρω ενέργειες και δράσεις.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν το Τοπικό Σχέδιο δράσης που ήδη έχει εκπονηθεί από τη δ/νση Υγείας της ΝΑΜ και το οποίο θα δοθεί από τον ίδιο το νομάρχη στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων και δράσεων του Εθνικού Σχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στις οποίες το Τοπικό Σχέδιο θα εναρμονισθεί πλήρως.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο δράσης και αφορούν στην πρόληψη της μετάδοσης της γρίπης και τη διαδικασία του εμβολιασμού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αποφυγής πανικού των πολιτών και διατήρησης της ψυχραιμίας όλων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τονίστηκε δε ότι, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν έχει νοσηλευτεί κανείς σε επίπεδο νομού. 

ήμερα, Τρίτη, σε συνέχεια της σύσκεψης αντιπροσωπεία της νομαρχίας, αποτελούμενη από τους αντινομάρχες, Νίκο Ντίτορα και Ντία Βουβαλούδη, το νομαρχιακό Σύμβουλο και πρόεδρο εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου Λεωνίδα Αναστασίου, τον εντεταλμένο νομαρχιακό σύμβουλο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, Μπάμπη Τσαμπάζη, τη γενική γραμματέα της ΝΑΜ Γιώλα Βαλατσού και το διευθυντή της δ/νσης Υγείας της ΝΑΜ δημήτρη Ζαρίφη,Με τη διοικητή του νοσοκομείου Βόλου Μαρία Καρρά και τη δ/ντρια του Μικροβιολογικού Τμήματος και πρόεδρο της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, κ. Βλαχάκη, συναντήθηκε σήμερα, όπως είχε από χθες προγραμματισθεί, με σκοπό να συντονιστούν οι ενέργειες και δράσεις που απαιτούνται να αναληφθούν και από τις δύο πλευρές για την πρόληψη μετάδοσης του ιού της Νέας Γρίπης.

Η κα Καρρά ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΝΑΜ ότι το επιδημιολογικό προφίλ της νόσου αποδεικνύεται πλέον πολύ πιο ήπιο απ’ ότι αναμενόταν αρχικά και τόνισε ότι το 98% των ατόμων που θα νοσήσουν μπορούν να νοσηλευτούν στα σπίτια τους, χωρίς να κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς όλους για τη διατήρηση της ψυχραιμίας σε περίπτωση συμπτωμάτων του ιού, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της ΝΑΜ ενημέρωσε τη διοικητή για το Τοπικό Σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί και το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θέματα πρόληψης της μετάδοσης της γρίπης και ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία του εμβολιασμού, καθώς και για τις τεχνικές λεπτομέρειες του Σχεδίου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πρόκειται να εναρμονισθεί πλήρως στις οδηγίες του Εθνικού Σχεδίου, το οποίο μόλις χθες το απόγευμα απεστάλη από την ΕΝΑΕ προς όλες τις νομαρχίες της χώρας. 
  
                                      Λάρισα: στο υπουργείο προς έγκριση το Σχέδιο 

Το Τοπικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν πανδημίας έστειλε προς έγκριση στο υπουργείο Υγείας η νομαρχία Λάρισας. «Η νομαρχία Λάρισας εκπόνησε συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της γρίπης στο νομό Λάρισας και έχει ήδη τεθεί σε ετοιμότητα ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Λουκάς Κατσαρός.

Πρόσθεσε δε ότι «στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενόψει και της έναρξης των σχολείων, με την ευθύνη της νομαρχίας θα πραγματοποιηθεί ευρύτατη σύσκεψη όλων των ενεχόμενων φορέωβν του νομού (5η Υγειονομική Περιφέρεια, διοικητές Νοσοκομείων, Ιατρικοί και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, δήμαρχοι κ.α) ώστε να υπέχει συντονισμός και το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο να εφαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο. Η νομαρχία Λάρισας βρίσκεται ήδη καθημερινά σε ετοιμότητα και σε συνεχή επαφή με το υπουργείο. Πανικός δεν δικαιολογείται, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Να αντιμετωπίσουμε το θέμα σοβαρά και νηφάλια», κατέληξε ο κ. Κατσαρός.