νδ-περιφέρειες-σε-ποιες-κινδυνεύει-απ-376042
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 28.07.2023 | 11:32

ΝΔ -Περιφέρειες: Σε ποιες κινδυνεύει από τους “αντάρτες” της (ονόματα)

Το 2019 η ΝΔ είχε κερδίσει τις 11 από τις 13 Περιφέρειες. Τότε δεν είχε καταφέρει να εκλέξει «γαλάζιο» περιφερειάρχη, όπως αναμενόταν, στην Κρήτη και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο «αντάρτης» Κώστας Μουτζούρης, είχε επιβληθεί μάλλον εύκολα στο β’ γύρο έναντι της επίσημης υποψήφιας της Πειραιώς, Χριστιάννας Καλογήρου (55,3 έναντι 44,7%). Το 2023 το κυβερνών κόμμα με τη στήριξη στον Σταύρο Αρναουτάκη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) την Περιφέρεια Κρήτης, ωστόσο, την ώρα που, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Χαριλάου Τρικούπη πελαγοδρομούν, η ΝΔ, λόγω των πολλών «γαλάζιων αντάρτικων» κινδυνεύει να κερδίσει λιγότερες από τις μισές περιφέρειες σε σχέση με το 2019. Δηλαδή, πλην της Κρήτης, την Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, τη Θεσσαλία και την Δυτική Ελλάδα.  

Σε όλες τις υπόλοιπες, κυρίως, λόγω υποψηφίων που προέρχονται από τη ΝΔ, το κυβερνών κόμμα βλέπει το ενδεχόμενο της ήττας να αυξάνεται σημαντικά.

-Χαρακτηριστική περίπτωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο «αντάρτης» της ΝΔ, Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, που είχε χάσει για μόλις 3.500 ψήφους το 2019, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή τη φορά έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει, λόγω της ιδιαίτερα αρνητικής εικόνας του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.

-Αντίστοιχη είναι η εικόνα στη Δυτική Μακεδονία, όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης, φαίνεται ότι κερδίζει εύκολα τον -με ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις- νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη.

-Στο Βόρειο Αιγαίο, ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής αναμένεται να προσπαθήσει αλλά τα προγνωστικά δεν είναι υπέρ του να κερδίσει τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

-Στην Πελοπόννησο, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΝΔ και πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναμένεται να έχει πλεονέκτημα απέναντι στον -άγνωστο και χωρίς πολιτική εμπειρία «γαλάζιο» υποψήφιο Δημήτρη Πτωχό, τον οποίο στηρίζει ο Α. Σαμαράς αλλά όχι ο νυν περιφερειάρχης της ΝΔ, Π. Νίκας.

-Στην Στερεά Ελλάδα η υποψηφιότητα του, επίσης, πρώην υπουργού της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλου, εξασθενίζει εκ των πραγμάτων τον νυν «γαλάζιο» περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, δίνοντας πόντους στον (κοινό υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ;) Απόστολο Γκλέτσο, ο οποίος το 2019 ως ανεξάρτητος και χωρίς «αντάρτη» της ΝΔ, είχε χάσει με 4,5% στον β΄ γύρο από τον κ. Σπανό.

-Στην Ήπειρο ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος βρίσκεται στη δίνη μιας σειράς σκανδάλων, απειλείται ευθέως από τον προερχόμενο από την κεντροδεξιά Σπύρο Ριζόπουλο, εμφανίζοντας, μάλιστα, απώλειες προς τον «γαλάζιο αντάρτη» Λάμπρο Γεωργόπουλο.  

-Στα Ιόνια Νησιά η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα σε δημοσκόπηση της Πειραιώς, ήταν τρίτη, και γι’ αυτό είχε σχεδόν αποφασιστεί να μην είναι εκ νέου υποψήφια. Ωστόσο, μετά από παρεμβάσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, έγινε η έκπληξη και ανακοινώθηκε εκ νέου υποψήφια της ΝΔ. Αποτέλεσμα, πλέον, να κινδυνεύει να μην μπει ούτε καν στον β΄ γύρο, καθώς έχει αναπτύξει δυναμική ο «γαλάζιος αντάρτης» πρώην δήμαρχος Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται εκ νέου ο πρώην περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος.

-Τέλος στην Περιφέρεια Αττικής, νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, δεν κινδυνεύει από κάποιον «αντάρτη» της ΝΔ αλλά δύο ισχυρές υποψηφιότητες (του δημάρχου Νίκαιας -Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, που έχει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ), που στον β΄ γύρο αναμένεται να ενωθούν. Παράλληλα, συζητήσεις γίνονται για κοινό υποψήφιο από τον χώρο της (ακρο)δεξιάς, με το όνομα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, γεγονός που αναμένεται να αποδυναμώσει περαιτέρω τον νυν περιφερειάρχη.