ΝΑΜ: συντονισμένες ενέργειες για τα κουνούπια στην Κάρλα - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
2
Δεκέμβριος
Back

ΝΑΜ: συντονισμένες ενέργειες για τα κουνούπια στην Κάρλα

Στις συντονισμένες ενέργειες της νομαρχίας Μαγνησίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις παρακάρλιες περιοχές αναφέρθηκαν κατά την επίσκεψή τους ο νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας και ο αρμόδιος αντινομάρχης και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο  που τον συνόδευαν:

δΗΛΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ

Η σταδιακή ολοκλήρωση της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας σε μία υδατική επιφάνεια 39.000 στρεμμάτων, 46 σχεδόν χρόνια μετά την αποξήρανσή της, αποτελεί πλέον γεγονός.
Νιώθουμε ικανοποιημένοι που οι κοινοί μας αγώνες για την ολοκλήρωση του έργου δικαιώθηκαν και παρακολουθούμε σήμερα τη λίμνη να γεμίζει νερό και να αποκαθίσταται σταδιακά το κατεστραμμένο οικοσύστημα της περιοχής.
Η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Παγασητικού, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα, η διακοπή της υπεράντλησης των υπογείων νερών, η βελτίωση της ποιότητας των νερών, η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, είναι ορισμένες μόνο από τις αναμενόμενες ωφέλειες του έργου αυτού για την περιοχή μας. Επιπλέον, η αποκατάσταση του υγροτόπου πρόκειται να επιφέρει και την μερική επανεμφάνιση των υδρόβιων πουλιών και της εξαφανισθείσας χλωρίδας, καθώς και την ανάπτυξη αξιόλογων ιχθυοπληθυσμών.
Ωστόσο, παρά τα αναμφισβήτητα ευεργετικά αποτελέσματα που παρακολουθούμε να παίρνουν σάρκα και οστά από την ανασύσταση της λίμνης, γινόμαστε σήμερα μάρτυρες της επανεμφάνισης στο προσκήνιο ενός προβλήματος που είχε ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της περιοχής κατά το παρελθόν, το πρόβλημα των κουνουπιών. Ήδη φέτος, από τις αρχές του καλοκαιριού, έχουν σημειωθεί διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της παρακάρλιας περιοχής, για αύξηση της όχλησης από τα κουνούπια.

Το πρόβλημα αυτό που προκύπτει, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το μοναδικό αυτό παράδειγμα αποκατάστασης υγροτόπου και επ’ ουδενί δεν μας τρομοκρατεί, παρά μας καλεί να ανταποκριθούμε άμεσα στην εξεύρεση της βέλτιστης λύσης προκειμένου να μην λάβει διαστάσεις ιδιαίτερης όχλησης. Εξάλλου, όπως μας διαβεβαίωσαν και από τα κεντρικά του Υπουργείου Υγείας, οι κλιματικές αλλαγές είναι ο κύριος υπαίτιος που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών και για το λόγο αυτό στη φετινή θερινή περίοδο καλούμασταν να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπισή τους.
Έτσι, η ΝΑΜ, άμεσα ανταποκρινόμενη προς το αίτημα των κατοίκων για αποκατάσταση του ζητήματος αυτού, έχει ήδη αναθέσει από τις αρχές του καλοκαιριού, στην εξειδικευμένη στο αντικείμενο εταιρεία περιβαλλοντικών εφαρμογών, ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε., που αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν η εταιρεία που ανέλαβε και τους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση των κουνουπιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, έργο με τους εξής στόχους :
1. την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος όχλησης των κουνουπιών, μέσω στοχευμένων ψεκαστικών εφαρμογών για την προστασία των τριών πλησιέστερων προς τη λίμνη Κάρλα δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Κάρλας (Κανάλια, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο)
2. την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την υλοποίηση έργου καταπολέμησης για το προσεχές έτος στην περιοχή της Κάρλας
3. την εκτίμηση του δυναμικού παραγωγής σε κουνούπια σε άλλες περιοχές ενδιαφέροντος του νομού, όπως το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, η περιοχή του Αλμυρού, κ.α..
Επομένως, από τις αρχές Ιουνίου και σε δεκαήμερη βάση πραγματοποιούνται συστηματικά δειγματοληψίες προνυμφών κουνουπιών των τριών κυρίαρχων γενών σε πλειάδα δειγματοληπτικών σταθμών στα νερά της λίμνης Κάρλας. Πραγματικά, στις αρχικές δειγματοληψίες, καταγράφηκαν στα δείγματα σε πολλές δεκάδες στρέμματα, μεγάλοι πληθυσμοί προνυμφών κουνουπιών. Αντίθετα όμως στις τελευταίες δειγματοληψίες και πιθανόν λόγω της σημαντικής πτώσης της στάθμης των νερών της λίμνης, δεν ανεβρέθηκαν πληθυσμοί κουνουπιών.
Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν εργασίες χαρτογράφησης των βασικών φυτοκοινωνιών της λίμνης βάσει των οποίων θα υπάρξει μία συνολική εκτίμηση του παραγωγικού δυναμικού της λίμνης σε κουνούπια, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και εστιασμένες ψεκαστικές παρεμβάσεις καταπολέμησης κουνουπιών για την άμεση μείωση της όχλησης στην περιοχή των τριών δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Κάρλας.
Οι άμεσες αυτές δράσεις προς την καταστολή του προβλήματος που ανέλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο παρελθόν σε μεγάλο αριθμό παραλιακών και αγροτικών Νομών της χώρας που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα κουνουπιών, με σημαντικά οφέλη για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, την τουριστική ανάπτυξη και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι λάβαμε και την έγγραφη διαβεβαίωση της δ/νσης δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επιλεγείσα μέθοδο επίλυσης του προβλήματος, τον ψεκασμό από το έδαφος των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών, η οποία και αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό, απόλυτα ελεγχόμενο και ακίνδυνο τρόπο καταπολέμησης των κουνουπιών. Το προνυμφοκτόνο σκεύασμα που χρησιμοποιεί η εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί το έργο καταπολέμησης, έχει οριστική έγκριση κυκλοφορίας στη χώρα μας και σημειώνουμε ότι στην έγκρισή του επιτρέπεται η χρήση του ακόμη και σε ορυζώνες.
Περισσότερες δε πληροφορίες αναφορικά με την αποτελεσματική αλλά και περιβαλλοντικά συμβατή – διεθνώς αναγνωρισμένη – μέθοδο καταπολέμησης κουνουπιών, την προνυμφοκτονία, την οποία και θα εφαρμόσουμε και στο μέλλον, εν όψει των Μεσογειακών Αγώνων εφόσον χρειαστεί, μπορεί να μας μεταφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας που βρίσκεται σήμερα μαζί μας.
Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να τονίσω ότι θεωρούμε δεδομένη τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος και δεν πρόκειται να το αφήσουμε να υπερκαλύψει τα πολυάριθμα αναμενόμενα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, που προκύπτουν από το έργο της ανασύστασης της λίμνης, οφέλη που σχετίζονται τόσο με την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής όσο και με την ευημερία των κατοίκων αυτής”.

δΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ, κ. ΝΙΚΟΥ ΝΤΙΤΟΡΑ

«Η αντιμετώπιση των κουνουπιών παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιστολή του παράγοντα όχλησης και στην προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό το Υπουργείο Υγείας προτρέπει όλες τις Νομαρχίες να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών.
Η ΝΑΜ, από την πρώτη στιγμή, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα, αναθέτοντας στην εταιρία περιβαλλοντικών εφαρμογών ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ το έργο ψεκαστικών εφαρμογών και χαρτογράφησης των παρακάρλειων περιοχών. Οι ψεκασμοί είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στις οποίες περιλαμβάνονται οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

δΗΛΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ δ/ΝΤΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ,
κ. ΚΩΣΤΗ ΚΩΤΟΥΛΑ

«Η προνυμφοκτονία είναι η πιο συμβατή περιβαλλοντικά μέθοδος που χρησιμοποιείται στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται τα τελευταία 12 χρόνια, από τότε που η εταιρία ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ ξεκίνησε το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών στους ορυζώνες της δυτικής Θεσ/νίκης.
Η εταιρία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 15 Νομούς της χώρας. Η μέθοδος βασίζεται στον εντοπισμό των εστιών αναπαραγωγής, στον τακτικό έλεγχο για τον εντοπισμό των προνυμφών των κουνουπιών και στη συνέχεια στους ψεκασμούς των εντοπισμένων πλέον εστιών, με ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα τα οποία είναι βιολογικά και φιλικά στο περιβάλλον».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!