ναμ-συνεργασία-αυτοδιοίκησης-μκο-υ-314387
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 02.11.2009 | 11:40

ΝΑΜ: συνεργασία αυτοδιοίκησης – ΜΚΟ υπέρ των μεταναστών

Με αφορμή την κοινή διαπίστωση ότι η μετανάστευση είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η χώρα και η περιοχή μας, ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει στη νομαρχία όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα, προκειμένου να ξεκινήσουν από κοινού διαβούλευση, να επεξεργαστούν και να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο και σε μια κοινή δέσμη προτάσεων, τις οποίες στη συνέχεια θα καταθέσουν στην κεντρική διοίκηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία οικονομική και διοικητική υποστήριξη για την επιτυχία του κοινού εγχειρήματος.

Στη συνάντηση αυτή και μετά από πλούσιο διάλογο έγινε η διαπίστωση ότι τη Μαγνησία φθάνει συνεχώς ένα μεγάλο μέρος μεταναστών, οι οποίοι χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, χωρίς χρήματα, κουρασμένοι και εξαθλιωμένοι από την προσπάθεια και την εκμετάλλευση των δουλεμπόρων, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που τους είχαν υποσχεθεί.

Σύμφωνα με τη ΝΑΜ, η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, δε μπορεί παρά να γίνει στη βάση των αξιών της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ελληνική πολιτεία φέρει το βάρος χάραξης μιας μεταναστευτικής πολιτικής ανοιχτών οριζόντων.

Παράλληλα, οι αυτοδιοικητικοί φορείς με θεσμοθετημένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους, μπορούν και πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο, σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, για την άρση των διακρίσεων και των ρατσιστικών συμπεριφορών έναντι των μεταναστών, την πλήρη νομιμοποίηση των γεννημένων στην Ελλάδα παιδιών μεταναστών, τη δημιουργία μικρής κλίμακας και τοπικών παρεμβάσεων για την ένταξη και την κοινωνικοποίηση των μεταναστών και την αυστηρή πάταξη του εμπορίου ανθρώπων.

Στη συνέχεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των φορέων διαπίστωσαν την ανάγκη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, της ύπαρξης ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και διατύπωσαν πολύ ουσιαστικές προτάσεις με κυρίαρχη την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων (Πολιτείας , Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων) τόσο στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής των μεταναστών , όσον και στην ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών.

Τέλος αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία νέα δομή, ένας νέος φορέας , ώστε να συντονιστούν καλύτερα οι δυνάμεις , να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που έρχονται στην περιοχή μας. Στόχος είναι να γίνουν οι κινήσεις σε δύο διαφορετικά επίπεδα:
πρώτον, στη βελτίωση της λειτουργίας του Κέντρου υποδοχής των μεταναστών και δεύτερον σε μία σειρά από υποστηρικτικές δράσεις που θα αφορούν συνολικά τους μετανάστες στην κοινωνία και συγκεκριμένα σε ότι έχει να κάνει με την καλύτερη ένταξή τους, την καλύτερη πρόσβασή τους στη διαδικασία του ασύλου, τη μέριμνα για τα ανήλικα και τα ασυνόδευτα παιδιά τη δημιουργία συνηγόρου του μετανάστη , καθώς επίσης και όλα τα θέματα σχετικά με την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα. 

Μάλιστα, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία πρώτη Επιτροπή, που στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει και τη συνολική πρόταση για τη δημιουργία του νέου αυτού φορέα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς: 

–  ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. 
–  Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών 
–  Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας 
–  Επιτροπή Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου 
–  Κέντρο Ημέρας Πρόληψης Ολιστικής Στήριξης (Κ.Η.Π.Ο.Σ.) 
–  Α.Μ.Κ.Ε. «ΔΙΟΔΟΣ» 
–  Ανθρωπιστική Οργάνωση «ONE EARTH» 
–  Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Μαγνησίας «ILIRIA» 
–  Σύλλογος Πτυχιούχων Αλβανών Μαγνησίας 
–  Ερυθρός Σταυρός 
–  Σταθμός πρώτων Κοινωνικών Υπηρεσιών Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος 
– Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας και Αγάπης» Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος 
– Σύλλογος συμπαραστάσεως κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος»