ΝΑΜ: κομματικές σκοπιμότητες στην «υπόθεση καπναποθήκη»

Την έντονη διαμαρτυρία της για έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με το οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία επισκευής – διαρρύθμισης του κτιρίου της καπναποθήκης, τη στιγμή που το ίδιο του υπουργείο έχει παραχωρήσει το κτίριο για τη στέγαση υπηρεσιών της ΝΑΜ, εκφράζει η νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. Συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Αφού απέτυχαν παταγωδώς με το ΥΠΕΧΩδΕ, οι πολιτικοί αντίπαλοι της νομαρχίας αποφάσισαν να αναζητήσουν καταφύγιο στη «στοργική αγκαλιά» του ΥΠΑΑΤ για να πλήξουν τη ΝΑΜ.

Το έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας, κ. Σκιαδάς, προφανώς συντάχθηκε για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά κομματικές σκοπιμότητες ενόψει μάλιστα των εθνικών εκλογών. Πρόκειται για ένα έγγραφο αντιφατικό και άστοχο, που φανερώνει άγνοια της ισχύουσας νομοθεσίας.

Είναι αντιφατικό, στο μέτρο που απαγορεύει οποιαδήποτε εργασία επισκευής – διαρρύθμισης του κτιρίου της καπναποθήκης, τη στιγμή που το ίδιο του υπουργείο έχει παραχωρήσει το κτίριο για τη στέγαση υπηρεσιών της ΝΑΜ. Πώς όμως θα ήταν δυνατόν να στεγαστούν τέτοιες υπηρεσίες, χωρίς να προηγηθούν οι αναγκαίες εργασίες επισκευής και διαρρύθμισης;
Το έγγραφο του κ. Σκιαδά είναι ακόμη άστοχο και προϊόν εσφαλμένης πληροφόρησης, διότι εκλαμβάνει ως βεβαιότητα την καθαίρεση του πέμπτου ορόφου, αγνοώντας τις πρόνοιες τόσο της εγκριτικής απόφασης του ΥΠΕΧΩδΕ όσο και της ίδιας της διακήρυξης της μελετοκατασκευής.

Θυμίζουμε ότι και στα δύο ανωτέρω έγγραφα είτε προβλέπεται ρητώς είτε συνάγεται ερμηνευτικώς ότι μια τέτοια καθαίρεση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο για λόγους στατικής επάρκειας του κτιρίου.

Αλήθεια, μήπως θα μπορούσε να μας «φωτίσει» ο κ. Σκιαδάς πώς θα ήταν δυνατόν ένα κτίριο να στεγάζει υπηρεσίες γραφείου και συγχρόνως να κινδυνεύει να καταρρεύσει;

Το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προσκρούει επίσης τόσο στην κοινή λογική όσο και στην ίδια τη νομιμότητα. Μήπως μπορεί να μας εξηγήσει αλήθεια ο κ. Σκιαδάς πώς είναι δυνατόν ένα κτίριο να φιλοξενεί χρήσεις γραφείου, χωρίς όμως να διαθέτει τα απαιτούμενα από το Νόμο παράθυρα και χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας;

Μήπως άραγε υπονοεί ότι οι σχετικές δεσμευτικές προδιαγραφές για το φυσικό φωτισμό που περιλαμβάνονται στον Κτιριοδομικό Κανονισμό είναι περιττές; Μήπως ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να μάθουν να δουλεύουν στο ημίφως; Ή μήπως ότι ο καθένας θα πρέπει να διαθέτει προσωπικό τεχνητό φωτισμό;

Το έγγραφο αυτό εκθέτει δυστυχώς σοβαρά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και ιδιαίτερα τον ίδιο τον υπογράφοντα. Αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά η πρωτοφανής, λυσσαλέα και συντονισμένη αντίδραση όλων εκείνων που επιχειρούν για μικροπολιτικούς λόγους να ακυρώσουν την προσπάθεια της νομαρχίας να αξιοποιήσει το Κτίριο του Καπνού για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της ΝΑΜ.

Έχει σκεφτεί αλήθεια ο κ. γενικός τι θα γίνει εάν η νομαρχία δεν προβεί στην εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης; Πώς θα μετατραπεί άραγε η καπναποθήκη σε κτίριο γραφείων σύμφωνα με το παραχωρητήριο του ΥΠΑΑΤ; Μήπως με θαύμα εξ’ ουρανού;
Οι πολίτες έχουν ήδη αντιληφθεί ότι η ΝΑΜ ενεργεί με γνώμονα το καλό του τόπου, την ίδια στιγμή που ορισμένοι συνωμοτούν εναντίον της στο ημίφως της πολιτικής εμπάθειας και των ιδιοτελών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε εάν το έγγραφο αυτό του ΥΠΑΑΤ και οι απόψεις που απηχεί, θα συνεχίσουν να ισχύουν και την επομένη των Εθνικών Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου…»

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!