Τετάρτη
7
Ιούνιος
Back

ΝΑΜ: καταγγέλλει το ΥΠΕΘΑ για τον αποκλεισμό της ΜΕΤΚΑ

Τον αποκλεισμό της ΜΕΤΚΑ από τη διαδικασία της συμπαραγωγής των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης κατά παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας που ορίζει ότι το 35% των αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων πρέπει να υλοποιείται από ελληνικές βιομηχανίες, καταγγέλει η ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας.

Οι θέσεις της νομαρχίας, όπως εκφράστηκαν από τον κ. Παπατόλια και έγιναν αποδεκτές στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΜΕΤΚΑ και είναι οι εξής:
 
«Το ζήτημα του αποκλεισμού της ΜΕΤΚΑ από τη διαδικασία της συμπαραγωγής των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης ξεφεύγει από την τοπική κλίμακα και αποκτά μια εθνική σημασία.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) υπεκφεύγει, συνεχίζει να «πετά το μπαλάκι» των ευθυνών στη ρωσική πλευρά για τον αθέμιτο, αντιδεοντολογικό και προσβλητικό αυτό αποκλεισμό. Το ΥΕΘΑ συναινεί παραδόξως στην παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας που ορίζει ότι το 35% των αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων πρέπει να υλοποιείται από ελληνικές βιομηχανίες.

Το ΥΕΘΑ με τη στάση του δείχνει ότι αγνοεί αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, διμερείς διακρατικές συμφωνίες, δεσμευτικά προσύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, εκθέσεις εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου και δέχεται αγόγγυστα, παθητικά και αδιαμαρτύρητα τις ηγεμονικές, αντισυμβατικές και παράλογες απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς.

Η στάση αυτή δεν περιποιεί τιμή στη χώρα μας και μαρτυρεί ιδιαίτερα «χαμηλή άμυνα» στην υποστήριξη των συμφερόντων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε μια περίοδο έντονης κρίσης που απειλεί να πλήξει καίρια τόσο τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό και την τοπική μας οικονομία. δεν είναι τυχαίο ότι ο Υπουργός εδώ και καιρό αποφεύγει να ορίσει συνάντηση με τους τοπικούς φορείς, παρά τις έντονες πιέσεις της Νομαρχίας. Γνώμη μας είναι ότι δεν αρκούν πλέον οι επιστολές για να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη. Απαιτείται πλέον η κοινή, συντονισμένη και δυναμική κάθοδός μας στο ΥΕΘΑ για να πετύχουμε «εδώ και τώρα» συνάντηση με τον Υπουργό και να του ζητήσουμε να δεσμευτεί ότι το Υπουργείο θα εγκαταλείψει την ενδοτική στάση του απέναντι στη ρωσική πλευρά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή της ΜΕΤΚΑ στη διαδικασία της συμπαραγωγής
των ΤΟΜΑ ΒΜΡ3.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να συντονίσουν τη δράση τους οι τοπικοί κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, να διαμορφώσουν ενιαία στάση στη Βουλή και να στηρίξουν κοινή επερώτηση στο ΥΕΘΑ για να αποτραπεί ο διαφαινόμενος αποκλεισμός της τοπικής βιομηχανίας μας.
Ερωτηματικά γεννά η απουσία των τοπικών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος από τη σημερινή συνάντηση που κάλεσε το Σωματείο των Εργαζομένων και η διοίκηση της εταιρίας.

Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα αναθεωρήσουν τη στάση τους αυτή και θα δώσουν συγκεκριμένα δείγματα γραφής για τη στήριξη της τοπικής βιομηχανίας μας».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!