«Ναι» στη λειτουργία της κυριακάτικης αγοράς αλλά με όρους

Την άμεση αντίδραση της νομαρχίας Πειραιά προκάλεσε η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος ζητά την ολοκλήρωση του «ατέρμονου διαλόγου» για τη λειτουργία της κυριακάτικης αγοράς, προτείνοντας ταυτόχρονα το κλείσιμο ή εναλλακτικά τη μεταφορά της σε άλλο σημείο της πόλης.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλη Κορκίδη, ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, κάνει λόγο για «ατυχή» ενέργεια, που εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της, αφού ο Εμπορικός Σύλλογος γνωρίζει ότι σύμφωνα με τον Ν. 3377/2005 (άρθρο 2 παρ. 3) τον πρώτο και καθοριστικό λόγο για τη λειτουργία της αγοράς έχει ο δήμος.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Μίχας «με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή σας, με την οποία μας καλείτε να ολοκληρώσουμε επιτέλους, όπως αναφέρετε χαρακτηριστικά, τον «ατέρμονο διάλογο» με τους φορείς για τη λειτουργία της κυριακάτικης αγοράς του Πειραιά. Πρόκειται για μια αναφορά που δεν συνάδει με τη μέχρι σήμερα συστηματική συνεργασία μας και που θα την χαρακτηρίζαμε τουλάχιστον ατυχή, καθόσον όπως και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε και όπως έχουμε επισημάνει σε παλαιότερη αλληλογραφία μας, στη νομαρχία Πειραιά είμαστε ουσιαστικά αναρμόδιοι για τη λειτουργία της κυριακάτικης αγοράς και ως εκ τούτου διάλογος από την πλευρά μας ο οποίος δεν υφίσταται, δεν θα μπορούσε να είναι και ατέρμονος».

Ο νομάρχης Πειραιά κατέστησε σαφές ότι ο δήμος είναι αρμόδιος και δια του δημοτικού του συμβουλίου «αποφασίζει για την ύπαρξη ή μη της αγοράς, για τη χωροθέτηση και τον αριθμό των αδειών, επιμελείται της καθαριότητας του χώρου, έχει την ευθύνη μαζί με την ΕΛΑΣ της τήρησης της νομιμότητας και βεβαίως εισπράττει τα ανάλογα τέλη για να μπορεί να ασκήσει όλες αυτές τις αρμοδιότητες».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η νομαρχία «δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια προκήρυξης και έκδοσης νέων αδειών, εάν προηγουμένως δεν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις του δήμου Πειραιά».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λειτουργίας της αγοράς, η νομαρχία Πειραιά τάσσεται υπέρ της λειτουργίας της σε χώρο και με αριθμό αδειών που θα αποφασίσει ο δήμος, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία, να προστατεύεται το υγιές εμπόριο, να μην προσβάλλεται το αστικό περιβάλλον και να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Η αγορά αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για δεκάδες συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. δίνει διέξοδο σε χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, που συμπιέζονται ιδιαίτερα από την σκληρή οικονομική πολιτική λιτότητας», τόνισε ο κ. Μίχας και πρόσθεσε: «λύση στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, δεν αποτελεί το κλείσιμό της, αλλά η αυστηρή εφαρμογή και τήρηση της νομοθεσίας με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ. Γιατί σαφώς και δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πειραιά να γίνει μια απέραντη παζαρούπολη, ενάντια στο υγιές εμπόριο, ενάντια στους φορολογούμενους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αλλά σαφώς και δεν μπορούμε να πάμε στο άλλο άκρο και να μιλήσουμε για το κλείσιμό της».

Καταλήγοντας σημειώνει: «λέμε ΝΑΙ στη λειτουργία της Αγοράς, με σαφείς όμως δεσμευτικούς όρους και προϋποθέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε στενά με τον δήμο, συμβάλλοντας ακόμη και οικονομικά για την τοποθέτηση καλαίσθητων και ομοιόμορφων πάγκων, αλλά και με όποιο άλλο τρόπο μας ζητηθεί».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση