Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του φράγματος Μαυρομάτι ζητά η ΝΑΜ

Την έντονη ανησυχία του για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση του έργου «Φράγμα συγκέντρωσης νερού στο ρέμα Μαυρομάτι» εξέφρασε σε επιστολή του προς τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Θεσσαλό και τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα, ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας.

«Ο λόγος της ανησυχίας μας έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η ένταξη του έργου στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου σας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε ανακοινωθεί από το Γ.Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο τέλος του 2008», αναφέρει στην επιστολή του.

Ο νομάρχης υπενθυμίζει ότι εκείνο το χρονικό διάστημα ελήφθη η απόφαση από τη διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας για διακοπή της χρηματοδότησης και απένταξη του έργου από την 01/01/09. Μάλιστα, όπως εξηγεί, η απόφαση περί απένταξης ελήφθη παρότι ήταν δυνατή η συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου μέχρι και 30/06/09, όπως συνέβη και με τα υπόλοιπα έργα που ήταν ενταγμένα στο Γ’ ΚΠΣ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτιμώντας ως προσφορότερη τη λύση του χαρακτηρισμού του έργου, ως «έργου γέφυρα», για το δ’ ΕΣΠΑ, γεγονός που συνεπάγεται την ένταξή του στο τομεακό πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», προχώρησε πρόσφατα και στην έκδοση τυπικής απόφασης απένταξής του από το ΠΕΠ-Θεσσαλίας. Τούτο, ωστόσο, συνέβη χωρίς να έχει εξασφαλιστεί εκ των προτέρων, με μία καθαρή και σαφή δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ένταξη και η χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής».

Σύμφωνα με το νομάρχη «η εξέλιξη αυτή ασκεί ιδιαιτέρως δυσμενή επιρροή στην πορεία των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου».

Μετά από τη φετινή χειμερινή περίοδο, που σημειώθηκε διακοπή εργασιών λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών, το εργοτάξιο υπολειτουργεί εδώ και τρεις μήνες αποκλειστικά και μόνο λόγω έλλειψης πιστώσεων.

«Η υπέρμετρη αυτή καθυστέρηση στην ένταξη του έργου δημιουργεί τεράστια προβλήματα, στην πρόοδο των εργασιών, αφού μόνον η καλοκαιρινή περίοδος λογίζεται ως χρήσιμος κατασκευαστικός χρόνος για την υλοποίηση του έργου», τονίζει ο νομάρχης και προσθέτει: «επειδή πρόκειται για ένα έργο καθοριστικής σημασίας για την περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, σας παρακαλούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες κατά το λόγο των αρμοδιοτήτων σας, αφενός για την άμεση ένταξη του έργου και αφετέρου για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής της χρηματοδότησής του, ώστε να μη χαθεί πλήρως η φετινή κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδος για την κατασκευή των βασικών εργασιών του φράγματος».

Τέλος, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες της ΝΑΜ και της διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας έχουν καταθέσει αρμοδίως, εδώ και καιρό, όλα τα σχετικά στοιχεία που ζητήθηκαν, προκειμένου να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την ένταξη του έργου.

Ακολουθεί το υπόμνημα (15-06-2009) για το φράγμα Μαυρομάτι και το πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Ανάδοχος: ΚΟΝΣΤΡΟΥΤΕΚΤ Α.Ε. (έκπτωση 3%)
Υπογραφή σύμβασης: 12.03.2007
Ποσό σύμβασης: 10.185.000 €
Συμβατικός χρόνος περαίωσης: 20 μήνες, ήτοι μέχρι 11.12.2008
Βάσει εγκεκριμένων παρατάσεων, περαίωση έως : 29.08.2009.
Υπάρχει αίτημα Αναδόχου για νέα παράταση
Πληρωμές μέχρι 31-12-2008, από το ΠΕΠ Θεσσαλίας: ~ 4.300.000 €

ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Υπήρχε δέσμευση και διαβεβαίωση του Γ.Γ. της Περιφέρειας ότι το έργο θα αποτελέσει έργο «γέφυρα», μεταξύ Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ, οπότε δΕΝ έμπαινε θέμα χρηματοδότησης.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με έγγραφό της προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε περί τα τέλη του 2008 να περιληφθεί στο Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» το εν λόγω έργο, καθώς και 2 ακόμη φράγματα της Θεσσαλίας, προς εξυγίανση του ΠΕΠ Θεσσαλίας.
Συγχρόνως, ενημέρωσε εγγράφως τη Ν.Α.Μ. ότι για το συγκεκριμένο έργο θα καλυφθούν δαπάνες μέχρι 31.12.2008.

Η ανωτέρω απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης του έργου στις 31.12.08 λήφθηκε παρότι αφενός το ΠΕΠ Θεσσαλίας πήρε παράταση μέχρι 31.06.2009 και αφετέρου δεν είχε ακόμη εξασφαλισθεί απολύτως η ένταξη του έργου στο Αλ. Μπαλτατζής.
Αποτέλεσμα : Το έργο δεν χρηματοδοτείται από την 01.01.2009. Ο Ανάδοχος γνωρίζοντας το πρόβλημα χρηματοδότησης, αφού με δυσκολία πληρώθηκε ένας μικρός λογαριασμός 60.000€ στις αρχές του 2009, εκτελεί το έργο κατά το προηγούμενο διάστημα με εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό.

Η ΝΑΜ τροφοδότησε το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τα στοιχεία του έργου που της ζητήθηκαν προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο Αλ. Μπαλταζής.

Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων από το Υπουργείο διαπιστώθηκε και ενημερώθηκε η ΝΑΜ την Τρίτη 26.05.09 (Τυλιγάδας – Ζαμπούνη – Σαραφίδου), ότι λόγω του Υδρευτικού χαρακτήρα του έργου, είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η ένταξη του έργου στο Αλ. Μπαλτατζής και θα πρέπει το έργο να αποκτήσει και Αρδευτικό χαρακτήρα, ώστε τελικώς να επιτευχθεί η ένταξή του στο Αλ. Μπαλτατζής. Επιπροσθέτως, ζητήθηκε να περιληφθεί στο ΤδΕ, το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου και όχι μόνον το υπόλοιπο των πληρωμών, όπως αρχικά είχε ζητηθεί.

Με έγγραφό της η δ.Α. της Περιφέρειας, στις 28/05/09, ενημέρωσε τη ΝΑΜ ότι αποφάσισε την ΑΠΕΝΤΑΞΗ του συγκεκριμένου έργου, για διαχειριστικούς λόγους.

Στην παρούσα χρονική στιγμή και λόγω των ανωτέρω έχει δημιουργηθεί ΑδΙΕΞΟδΟ, το οποίο έχει πολιτικές και πρακτικές διαστάσεις.

Στις 09/06/09 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη ΝΑΜ, με όλους τους συντελεστές του έργου (ΝΑΜ, Τεχνική Υπηρεσία, Σύμβουλος Υπηρεσίας, Ανάδοχος).

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!