Να γίνει δίκαια η παραχώρηση των παρακάρλιων εκτάσεων

Η διασφάλιση της ομαλής παραχώρησης προς καλλιέργεια των δημόσιων παρακάρλιων εκτάσεων στους ακτήμονες και τους αγρότες του κάθε χωριού, ήταν το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και της Δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Ελένης Λαΐτσου καθώς και μελών αγροτικών συνεταιρισμών από τα παρακάρλια χωριά. Ειδικότερα, το παρόν έδωσαν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Κίτσιος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Βασίλης Νικολάου, Χάρης Σεσκλιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Μωραϊτης, ο πρόεδρος και το μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Καναλίων, κ.κ. Γιώργος Πολυχρόνης, Γρηγόρης Στεργίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ακτημόνων Στεφανοβικείου κ. Μανώλης Ντάγκαλος, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ριζομύλου κ.Χρήστος Μούτσιος και μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Κεραμιδίου κ. Κώστας Πανομάτης.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του νέου νόμου για την εκμίσθωση των δημοσίων εκτάσεων, αλλά και των επιφυλάξεων που έχουν δημιουργηθεί από πλευράς αγροτικών και άλλων τοπικών φορέων. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει κινηθεί εδώ και καιρό στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων των αγροτικών συνεταιρισμών, προκειμένου να προστατευτεί η οικονομική επιβίωση χιλιάδων αγροτών που διαμένουν στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Κάρλα συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.

Τόσο η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, όσοι και οι αγρότες κατέθεσαν στον Περιφερειάρχη τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους ζητώντας παράλληλα διευκρινίσεις για κάποια διαδικαστικά θέματα.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός παρουσίασε αρχικά τα νέα δεδομένα λέγοντας πως υπάρχει ο νόμος με τον οποίο αλλάζει ο τρόπος εκμίσθωσης από το Κράτος των δημόσιων εκτάσεων για να καλλιεργηθούν. Για την περίπτωση όμως της Κάρλας υπάρχει μια τροπολογία που δίνει παράταση στην εφαρμογή του ισχύοντος καθεστώτος μέχρι και τρία χρόνια, επομένως προκύπτει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την προώθηση και άλλων ενεργειών. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων από τους αγρότες και ότι θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της όλης διαδικασίας.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ


Αφήστε μια απάντηση