Να απομακρυνθεί ο σταθμός μέτρησης ρύπων

Την απομάκρυνση του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τον Πειραιά ζητά από το ΥΠΕΧΩδΕ ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε προς τον υπουργό ΠΕΧΩδΕ Γιώργο Σουφλιά, για την απομάκρυνση του ενός εκ των δύο σταθμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα στον Πειραιά, ο νομάρχης Πειραιά επισημαίνει ότι η απόφαση να μεταφερθεί ο σταθμός μέτρησης που βρισκόταν στο πανεπιστήμιο Πειραιά (ο άλλος είναι εγκατεστημένος στο δημοτικό θέατρο) εκτός ορίων της νομαρχίας προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς είναι γνωστό ότι η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Όπως επισημαίνει ο Γ. Μίχας, ακόμα κι αν από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩδΕ κρίθηκε για τους οποιουσδήποτε λόγους περιττή η παρουσία και των δύο σταθμών λόγω της εγγύτητάς τους, υπάρχουν περιοχές του ευρύτερου Πειραιά, που έχουν ανάγκη της ιδιαίτερης προσοχής, τόσο για τον έλεγχο, όσο και για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Ο κεντρικός λιμένας του Πειραιά που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένος από τις εκπομπές καυσαερίων από τα πλοία του κεντρικού λιμανιού και την αυξημένη κίνηση των οχημάτων και ιδιαίτερα των βαρέων οχημάτων, οι περιοχές κοντά στην υπερυψωμένη λεωφόρο Κηφισού ιδιαίτερα στα σημεία του Ρέντη και Ν. Φαλήρου, καθώς επίσης οι επιβαρημένες από τις ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες και την αυξημένη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων περιοχές του Περάματος και του Κερατσινίου αποτελούν τέτοιες περιοχές.

Μεταφέροντας την ευαισθησία και την αγωνία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ο νομάρχης Πειραιά ζητά από το ΥΠΕΧΩδΕ την αποτελεσματική και συνεχή μέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων στο αστικό τμήμα της νομαρχίας Πειραιά και για τον λόγο αυτό καλεί το υπουργείο για τον άμεσο προγραμματισμό της εγκατάστασης δικτύου ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που θα υλοποιεί το συγκεκριμένο στόχο, με σύγχρονους σταθμούς, τους οποίους θα προμηθευτεί άμεσα το ΥΠΕΧΩδΕ και δεν θα τους μεταφέρει στερώντας τους από άλλες περιοχές.

«Καθώς τα προβλήματα ρύπανσης οξύνονται αλλά και οι απαιτήσεις των πολιτών για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυξάνονται, δημιουργούνται μεγαλύτερες ανάγκες για συνεχείς μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι νέες συνθήκες απαιτούν τον πολλαπλασιασμό των σημείων μέτρησης με την εγκατάσταση νέων πιο σύγχρονων σταθμών και τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων» υπογραμμίζει ο νομάρχης Πειραιά στην επιστολή του. Παράλληλα αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση ένα υπουργείο που είναι ταγμένο να προστατεύει τους πολίτες και το περιβάλλον, δεν επιτρέπεται να επιλέγει πρόχειρες και περιστασιακές λύσεις για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων κάτω από την πίεση των τοπικών κοινωνιών. δυστυχώς η απομάκρυνση του ενός εκ των δύο σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πειραιά αποδεικνύει τέτοιες πρακτικές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πειραϊκή ανάπτυξη της νομαρχίας Πειραιά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπονούν ερευνητικό πρόγραμμα για την εκτίμηση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην παράκτια ζώνη περιοχή του λιμένα Πειραιά, με στόχο την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας των εργαζόμενων και των πολιτών.

Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μετρήσεις των εσωτερικών και εξωτερικών συγκεντρώσεων διαφόρων δεικτών με σταθμικούς δειγματολήπτες και μετρητές συνεχούς καταγραφής βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!