μήνυση-ζαμπουνίδη-για-την-πυρκαγιά-στ-315709
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 10.09.2009 | 00:00

Μήνυση Ζαμπουνίδη για την πυρκαγιά στον Έβρο

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την πρόκληση πυρκαγιάς στο νότιο τμήμα του Έβρου την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, κατέθεσε ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, σήμερα το μεσημέρι στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

Μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς ο νομάρχης Έβρου και Πρόεδρος του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) Έβρου δήλωσε: «Κατέθεσα την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, πρώτον για να ερευνηθεί αν υπήρξε εμπρησμός η αμέλεια, γιατί κι αν υπήρχε αμέλεια είναι πολύ βαριά και δεύτερον για το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που σταθμεύει όλο το καλοκαίρι στην Αλεξανδρούπολη και την κρίσιμη ώρα δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς, αφού το πλήρωμά του δήλωσε βλάβη. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αν το ελικόπτερο, την ώρα που προκλήθηκε η πυρκαγιά πραγματοποιούσε 1-2 ρίψεις νερού, η φωτιά θα είχε σβήσει. Αυτό, δεν έγινε αφού δηλώθηκε βλάβη, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, μετά από δύο και πλέον ώρες, όταν η φωτιά είχε ήδη εξαπλωθεί παντού και ήταν αδύνατο να αντιμετωπισθεί από την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, των κατοίκων, των εθελοντών και όσων εμπλέκονται στην επίγεια προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Σίγουρα η οικολογική καταστροφή είναι πολύ μεγάλη, χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι υπάρχουν ευθύνες και τις όποιες βεβαίως θα αναζητήσει ο εισαγγελέας. Το ελικόπτερο λοιπόν δεν πέταξε και οι πληροφορίες μου λένε ότι τουλάχιστον 3-4 φορές ζητήθηκε να πετάξει το καλοκαίρι και πέταξε μόνο μία. Εμείς νομίζαμε ότι το μισθωμένο αυτό ελικόπτερο ήταν μάχιμο, πρέπει να δούμε τη σύμβαση μίσθωσής του και πόσο κοστίζει, γιατί το ελληνικό κράτος πληρώνει μεγάλα ποσά. Νομίζαμε ότι ήμασταν ασφαλείς και τελικά ήμασταν ακάλυπτοι. Αν είχαν διαπιστώσει βλάβη έπρεπε να μας είχαν ενημερώσει εγκαίρως. δεν υπήρξε όμως καμία δήλωση στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο και στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας».

Ο κ. Ζαμπουνίδης τόνισε επίσης ότι η πολιτεία έχει μεγάλη ευθύνη γιατί προσπαθεί για τα θέματα πολιτικής προστασίας, με έναν απαρχαιωμένο νόμο, να αντιμετωπίσει τη σημερινή πραγματικότητα και υπογράμμισε την άμεση αναγκαιότητα τροποποίησης και εκσυγχρονισμού όλου του συστήματος πολιτικής προστασίας.