Μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών ζητά η ΝΑδΑ

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, ζητά η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δυτικής Αττικής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν αρκετές πυρκαγιές σε υπαίθρους από ξένα χόρτα. Τα περιστατικά αυτά, εκτός των δυσμενών επιπτώσεων που έχουν, μπορούν να επεκταθούν και να δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιάς σε γειτονικά δάση, κατοικημένες περιοχές, αλλά και ευαίσθητες εγκαταστάσεις (εργοστάσια, αεροδρόμια, στρατόπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, κατασκηνώσεις).

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έναρξης και επέκτασης υπαίθριας πυρκαγιάς, η ΝΑδΑ ενημέρωσε εγγράφως τους δήμους, τους συνδέσμους δήμων, εθελοντικές οργανώσεις, δημοτικές και ιδιωτικές υπηρεσίες και όλα τα βιομηχανικά συγκροτήματα και εγκαταστάσεις της περιοχής.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

– Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, αποτελεί υποχρέωση των υπευθύνων των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, στρατιωτικών αρχών, Ν.Π.δ.δ, Ν.Π.Ι.δ. κτλ, καθώς και των ιδιωτικών εταιριών- βιομηχανιών και εργοστασίων, η αποψίλωση και η απομάκρυνση από χόρτα σκουπίδια και άλλες εύφλεκτες ύλες, τόσον εντός, όσο και πέριξ των εγκαταστάσεών τους.

– Το ίδιο πρέπει να γίνει και στο οδικό δίκτυο, αρμοδιότητά τους, με μέριμνα και έμφαση στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

– Όσον αφορά τους καθορισμούς στα Ιδιωτικά οικόπεδα, οι δήμοι- κοινότητες πρέπει να ενεργήσουν σύμφωνα με τα (β) και (γ) σχετικά, δηλαδή να προβαίνουν στον καθορισμό των οικοπέδων των μη συμμορφουμένων έγκαιρα ιδιοκτητών και στην χρέωση σε αυτούς της σχετικής δαπάνης.
 
– Από 01-05-2009 μέχρι 31-10-2009 απαγορεύεται η καύση σε υπαίθριους χώρους χωρίς άδεια πυροσβεστικής υπηρεσίας με βάση την πυροσβεστική διάταξη που απέστειλε η νομαρχία.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση