Μαγνησία: Ανακαίνιση κτηρίου Ματσάγγου για στέγαση τμήματος Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει ένα νέο έργο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο συμβάλλει στην βελτίωση των υποδομών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε σήμερα την έγκριση δημοπράτησης για το έργο: «Αποκατάσταση Τμήματος πρώην Καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου και μετατροπή του σε Πανεπιστημιακό Κτίριο για τις ανάγκες του Τμήματος Οικονομικών Επιστήμων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στο Βόλο», προϋπολογισμού 9.717.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Ως Αιρετή Περιφέρεια στηρίζουμε έμπρακτα την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Θεσσαλία αναβαθμίζοντας τις κτηριακές υποδομές όπου αυτές δεν πληρούν τις ανάγκες τις Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Με την ανακαίνιση αυτού του ιστορικού κτιρίου οι νέοι επιστήμονες πρόκειται να έχουν στη διάθεσή τους υποδομές υψηλών προδιαγραφών οπού θα πραγματοποιείται αναβαθμισμένου επιπέδου έρευνα και διδασκαλία. Σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας υλοποιούμε σημαντικά έργα στον τομέα της εκπαίδευσης, που διαχέουν κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία και ανοίγουν θέσεις εργασίας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και με την υπάρχουσα δομή του για να παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση».

Φορέας υλοποίησής του έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κύριος και δικαιούχος του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μετά την έγκριση αυτή, αναμένεται άμεσα η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από την Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την ανάθεση και εκτέλεση του.

Το συγκρότημα της πρώην καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου, ιδιοκτησίας Π.Θ., βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Βόλου, μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου, Π. Μελά, Ερμού και Μακεδονομάχων. Αποτελείται από πέντε κτίρια κτισμένα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Το κτίριο που πρόκειται να μετατραπεί σε Πανεπιστημιακό κτίριο βρίσκεται μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου, Π. Μελά, Μακεδονομάχων και στοάς Ματσάγγου και κτίστηκε το 1936-37. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της Αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου και του μοντέρνου κινήματος και είναι κατασκευασμένο από φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και τοίχους πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή. Το βορεινό τμήμα (28ης Οκτωβρίου) είναι τριώροφο με υπόγειο και δώμα και το νότιο τμήμα (στοά Ματσάγγου) είναι τετραώροφο με υπόγειο και δώμα.

Η αλλαγή χρήσης από βιομηχανικό σε κτίριο εκπαίδευσης γίνεται με όλους τους όρους και τις προδιαγραφές που απαιτούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενίσχυση του φέροντος οργανισμού σύμφωνα με τη στατική μελέτη, ούτως ώστε το κτίριο να είναι απολύτως ασφαλές με βάση τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό. Οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του κτιρίου για θέρμανση, πυροπροστασία, πυρασφάλεια, φυσικό αερισμό, ηλιοπροστασία, κ.λ.π. Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα από τον αρχικό σχεδιασμό, ούτως ώστε το κτίριο να υπακούει στις επιταγές για βιοκλιματιστική λειτουργία και κατά το δυνατόν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Η συνολική μεικτή επιφάνεια δόμησης είναι 3.711τ.μ. και σύμφωνα με το εγκεκριμένο Κτιριολογικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

i) Δεκατρείς αίθουσες διδασκαλίας (συνολ. εμβαδού) 990τ.μ.

ii) Αμφιθέατρο 140θέσεων: 170τ.μ.

iii) Είκοσι εννιά γραφεία: (συνολ. εμβαδού) 461τ.μ.

iv) Δύο χώρους Διοίκησης: (συνολ. εμβαδού) 90τ.μ.

v) Λοιπούς χώρους (κυλικείο, χώροι φοιτ.εργασιών

– καθηγητών, αποθήκες, αρχείο, κ.λ.π.): (συνολ. εμβαδού) 665τ.μ.

vi) Υπόγειους χώρους: (Η/Μ εγκαταστάσεις) 400τ.μ.

vii) Χώρους κυκλοφορίας: 935τ.μ.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!