Λέσβος: SOS για το κύμα λαθρομεταναστών που «έπνιξε» το νησί

Πρωτοβουλίες εδώ και τώρα ζήτησαν από υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ οι αιρετοί της Λέσβου, με αφορμή το κύμα των λαθρομεταναστών που έχει «πνίξει» το νησί -εξαιτίας της δύσκολης πλέον παράνομης είσοδος από τον Έβρο-, αλλά και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσής τους.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως η κατάσταση κινδυνεύει να καταστεί πια μη διαχειρίσιμη. Το βάρος αυτού του ευρωπαϊκού προβλήματος, πέφτει αποκλειστικά στη χώρα μας, που βρίσκεται ήδη σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Είναι σαφές πως απαιτείται καθοριστική παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο. Εμείς από την πλευρά μας, σαν περιφέρεια και σαν δήμος, θα επανέλθουμε, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητές μας για να βρεθεί λύση. Όμως, τονίζω ξανά πως δεν είναι στο χέρι μας», δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσου Γιακαλή, του δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου, του αστυνομικού διευθυντή Λέσβου Δημήτριου Κουρσουμπά, του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων Φρανσουά Κρεπό και του διευθυντή Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Νίκα.

Ο περιφερειάρχης, αφού εξήγησε στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ τους τρόπους μετάβασης των μεταναστών από τα απέναντι Τουρκικά παράλια στη Λέσβο, αλλά και στη Χίο και στη Σάμο, τόνισε πως αν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε διαβλέψει και επισημάνει στην κυβέρνηση την ολοένα και αυξανόμενη παράνομη μετανάστευση, δεν έγινε κάτι επί της ουσίας, με αποτέλεσμα η αστυνομία και το λιμενικό να μην έχουν σήμερα πλέον δυνατότητα να υποδεχτούν άλλους μετανάστες. Σημείωσε δε, πως χρειάστηκε πριν από λίγες ημέρες η συνδρομή της αυτοδιοίκησης και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για να βρεθεί ένας προσωρινός χώρος κράτησής τους.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης, και ο δήμαρχος Λέσβου, συζήτησαν διεξοδικά με τον διευθυντή Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, για το ίδιο θέμα, προσδοκώντας, όπως ανέφεραν, σε μία άμεση ανταπόκριση του υπουργείου για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ζητήματος.

 

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!