Η ΛΑ.ΣΥ. φέρνει στο Περ. Συμ. Αττικής το ναυάγιο του «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ»

Τη συζήτηση επί του ναυαγίου που προκάλεσε τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό Κόλπο και ειδικότερα στην Σαλαμίνα, αιτείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η Λαϊκή Συσπείρωση, ζητώντας επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια για τις εξελίξεις και την υφιστάμενη κατάσταση.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Τα ξημερώματα της Κυριακής 10/9/2017, βυθίστηκε στην περιοχή της νήσου Αταλάντης (αγκυροβόλιο Πειραιά) το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», το οποίο μετέφερε 2.200 τόνους μαζούτ (Fuel oil) και 370 τόνους ντίζελ (gas oil marine), με αποτέλεσμα τα νότια παράλια της Σαλαμίνας αλλά και οι ακτές της Πειραϊκής να έχουν γεμίσει μαζούτ και ολόκληρος ο Σαρωνικός κόλπος να απειλείται με οικολογική καταστροφή.

Η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει ήδη στην παραλία της Πειραϊκής χερσονήσου. Εκφράζονται φόβοι ότι λόγω της αλλαγής της διεύθυνσης του αέρα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα τότε ενδεχομένως η πετρελαιοκηλίδα να φτάσει και σε άλλες ακτές περιοχών όπως στο Πέραμα και στο Κερατσίνι αλλά και σε νησιά του Σαρωνικού. Η ρύπανση έχει «πνίξει» ήδη τα νότια παράλια της Σαλαμίνας, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας και συνολικά η κυβέρνηση επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις συνέπειες του ναυαγίου, να καθησυχάσουν και να κουκουλώσουν τις ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αποκρύπτοντας ότι αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο Σαρωνικός Κόλπος απειλείται με οικολογική καταστροφή απροσδιόριστων διαστάσεων.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και την αδειοδότηση μιας σειράς δραστηριοτήτων μεταφοράς και επεξεργασίας πετρελαιοειδών, αλλά και για την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, ειδικά σε μια περιοχή που -με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά- υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση πλοίων, πολλά από τα οποία είναι φορτωμένα με υλικό που σε περίπτωση ατυχήματος μπορούν να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις.

Και σ’ αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το υπουργείο Ναυτιλίας, με τους εφοπλιστές συνεχίζουν την πολιτική των προκατόχων τους. H ζωή και η υγεία των εργαζόμενων, η προστασία του περιβάλλοντος όλα υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, περιφρονώντας επιδεικτικά τους κανόνες ασφαλείας και αξιοπλοΐας των πλοίων.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να παρέμβει προς την Κυβέρνηση απαιτώντας να παρθούν, έστω και καθυστερημένα, όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην επεκταθεί άλλο το πρόβλημα και να γίνει απορρύπανση της περιοχής.

Ζητάμε, να μας ενημερώσει η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τις ενέργειες που έχει κάνει ή έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η διαβεβαίωση των υπευθύνων των εταιρειών που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό ότι έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι το λιγότερο υποκριτική καθώς, ενώ το ναυάγιο έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, η πλοιοκτήτρια εταιρεία μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχε ξεκινήσει τις εργασίες απάντλησης. Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί περισσότερη ανησυχία.

Ζητάμε επίσης άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στους μικρομαγαζάτορες των περιοχών που έχουν ρυπανθεί, απαλλαγή από καταβολή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Να αναλάβει το κόστος η πλοιοκτήτρια εταιρεία, έτσι ώστε να μη μετακυλιστεί στο λαό.

Ζητάμε τέλος να γίνει ενημέρωση για τη ρύπανση, όχι μόνο στους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους και στις μονάδες Υδατοκαλλιέργειας – όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου της  Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής – αλλά και στους καταναλωτές, όσον αφορά την κατανάλωση αλιευμάτων.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΝΑΥΑΓΙΟ, ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!