κρήτη-ισόρροπη-και-ενδογενή-ανάπτυξη-268148
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 01.02.2013 | 16:50

Κρήτη: Ισόρροπη και ενδογενή ανάπτυξη μέσα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο

Την πρακτική ενίσχυση και ενδυνάμωση του συγκρητισμού αποδεικνύει για μία ακόμα φορά η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για το συντονισμό της δημόσιας διαβούλευσης στη μελέτη για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ηρακλείου. Ο προσανατολισμός της Περιφέρειας Κρήτης κατατέθηκε για μία ακόμα φορά στη σημερινή διαβούλευση για τη δεύτερη φάση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, όπου απορρίφθηκε η πρόταση της μελέτης για τη δημιουργία του δίπολου Χανιά- Ηράκλειο.

«Πρόκειται για μια παρεξηγημένη φράση, που κανείς στην Κρήτη δεν υποστηρίζει, καθώς μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έχουμε περάσει σε μία νέα φιλοσοφία» δήλωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και συντονιστής της δημόσιας διαβούλευσης Γιώργος Αλεξάκης και πρόσθεσε: «Αφού αρνηθήκαμε το δίπολο προτείναμε την συμπληρωματικότητα των πόλεων της Κρήτης.»

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι Δήμαρχοι του Ηρακλείου και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που ενημερώθηκαν διαδοχικά σε δύο συναντήσεις που έγιναν στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, πρότειναν να μη γίνει αποδεκτή η πρόταση που κάνει η μελέτη για ίδρυση παραρτήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης στην πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών. «Η θέση μας είναι ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης καλώς είναι στα Χανιά και δεν πρέπει να αποδυναμωθεί» τόνισε ο κ. Αλεξάκης.

Επίσης αρνητικά θα τοποθετηθούν οι φορείς του Ηρακλείου στην πρόταση για ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου Μινωικού Πολιτισμού στο Ηράκλειο, διότι αντίστοιχο κέντρο υπάρχει στο Ρέθυμνο που δεν πρέπει να διαιρεθεί, αλλά να ενδυναμωθεί. «Με αυτές τις ενέργειες αποδεικνύουμε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει δίπολο στην Κρήτη, αλλά προσπαθούμε για την ισόρροπη ανάπτυξη, την ενδογενή ανάπτυξη και τη συμπληρωματικότητα των πόλεων της Κρήτης» επεσήμανε ο Γ. Αλεξάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δεύτερη φάση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ηρακλείου, που αφορά στην πλειονότητα των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καταλήξει σ’ ένα πρόγραμμα δράσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα σχέδια αυτά δεν είναι μόνο τεχνικά είναι και αναπτυξιακά.

Στην επόμενη προγραμματική περίοδο όλα τα έργα που θα εντάσσονται πρέπει να έχουν χωροταξική τεκμηρίωση για να πάρουν χρηματοδότηση. Δηλαδή αν δεν αναφέρονται στο ρυθμιστικό σχέδιο Ηρακλείου και στο χωροταξικό σχέδιο της Κρήτης, δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης αποσαφηνίστηκε ο προσανατολισμός της ευρύτερης πόλης του Ηρακλείου στο Μεσογειακό και διαπεριφερειακό χώρο. Γενική εκτίμηση που κατατέθηκε στις δυο συνεδριάσεις ήταν ότι χρειάζεται περεταίρω βελτίωση και εξειδίκευση για την καθολική μετατροπή του Ηρακλείου σε δημιουργική πόλη.

Κληθείς ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης να σχολιάσει τη διαβούλευση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ηρακλείου, επεσήμανε: «Είναι από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα κορυφαίο εργαλείο που θα βάλει σε τάξη τα χωροταξικά του Ηρακλείου. Και μπορεί το Ηράκλειο να είναι το κέντρο, όμως παράλληλα θα αναπτυχθούν ημιαστικά κέντρα στην ενδοχώρα και κυρίως θα καθοριστούν χρήσεις γης για να δούμε που αναπτύσσονται βιομηχανίες, οικιστικές ζώνες, περιοχές εξοχικής κατοικίας, πρασίνου κ. α. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουμε την αυθαιρεσία του καθενός και θα δημιουργήσουμε συνθήκες ορθολογικής και ισόρροπης ανάπτυξης του Ηρακλείου.»

Η ενημέρωση, που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιήθηκε από τη μελετήτρια κ. Καραθανάση ενώ συμμετείχε και η επιβλέπουσα της μελέτης από το ΥΠΕΚΑ Μόνικα Θέμου.

Οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι αλλά και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είχαν την δυνατότητα στο πλαίσιο της διαβούλευσης, να καταθέσουν την άποψη τους για το Ρυθμιστικό Σχέδιο, και να υποβάλλουν τα ερωτήματα τους τόσο στην μελετήτρια κ. Καραθανάση όσο και στην εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ κ. Θέμου.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, να συντονίζει τη δημόσια διαβούλευση για την μελέτη και να οργανώσει το δημόσιο διάλογο σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή, Μελετητή, ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Δήμους της περιοχής μελέτης, Επιμελητήρια, φορείς, και υπηρεσίες.

Αυτά γίνονται για να ενημερωθούν όλοι οι παράγοντες και να καταλήξει σε μία απόφαση (γνωμοδότηση) το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Δημόσια Διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη λήγει 14 Φεβρουαρίου και το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο διάστημα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μέχρι την επόμενη Παρασκευή 8-2-2013 αποστολή παρατηρήσεων – σχολίων – απόψεων όλων των φορέων (Δήμων, Επιμελητηρίων, Συλλόγων, κ.ά.) και την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί παρουσίαση τους από τους φορείς στην Περιφέρεια (αίθουσα Συνεδριάσεων).
  • Μέχρι 14-2-2013 θα γίνει Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα γνωμοδότηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ηρακλείου.

Η μελέτη βρίσκεται αναρτημένη στο site της Περιφέρειας Κρήτης : www.crete.gov.gr στην περιοχή «προγράμματα» και στο site του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr στην περιοχή «δημόσια διαβούλευση».