Κραυγή απόγνωσης του νομάρχη Ηλείας προς τον πρωθυπουργό - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
15
Ιανουάριος
Back

Κραυγή απόγνωσης του νομάρχη Ηλείας προς τον πρωθυπουργό

Να δει την ανασυγκρότηση της Ηλείας «με την πρέπουσα σοβαρότητα και ευαισθησία, λαμβάνοντας και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες», καλεί σε επιστολή του- κραυγή απόγνωσης τον πρωθυπουργό ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας. «Επιτέλους είναι καιρός να αντιληφθεί η Κυβέρνηση, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», προσθέτει ο κ. Καφύρας, τονίζοντας ότι δύο χρόνια μετά:

– οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις,
– δεν υπάρχει ούτε καν ένα πόρισμα για τα αίτια αυτής της καταστροφής, για το χαμό τόσων ανθρώπων,
– δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποζημίωσης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, της παραγωγής που χάθηκε στις φλόγες, της ανακατασκευής των σπιτιών, της περιβαλλοντικής προστασίας , της αναγέννησης του φυσικού μας πλούτου,
– δεν τηρούνται καν τα προτεινόμενα μέτρα από τις επιστημονικές επιτροπές που η κυβέρνηση σύστησε και τα διάφορα ιδρύματα πλήρωσαν, για την κτηνοτροφία, την γεωργία, τις υποδομές.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του νομάρχη Ηλείας προς τον Κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

“Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Συμπληρώθηκαν ήδη δυο χρόνια από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας και ειδικά η Ηλεία.
Τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 στις φλόγες των οποίων θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, ένα εκατομμύριο δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις καμένες , εκατοντάδες χιλιάδες ζώα παραγωγικά και μη , σπίτια και περιουσίες που είχαν δημιουργηθεί με κόπο και ιδρώτα.
Καταστράφηκαν υποδομές που δύσκολα αντικαθίστανται, επλήγη όσο σε κανένα άλλο νομό της χώρας, το φυσικό περιβάλλον, το ανθρωπογενές , ακόμα και τα ιστορικά μας μνημεία…
Μετά από αυτή την πρωτοφανή καταστροφή, γνωρίζαμε ότι η πορεία της αποκατάστασης θα ήταν βασανιστικά αργή.
Πρώτο μας μέλημα ήταν να βοηθήσουμε τον κόσμο μας, να ξεπεράσει το σοκ, να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες , με ένα στόχο να παραμείνει εδώ!
Να μην ερημώσει η Ηλεία !

Κύριε Πρωθυπουργέ

Εσείς ο ίδιος
στην επίσκεψη σας αμέσως μετά τις εκλογές υποσχεθήκατε, ότι η Κυβέρνησή θα έλυνε τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Είστε εσείς,
που εκείνες τις πρώτες τραγικές ώρες, μας υποσχεθήκατε ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψετε τους πυρόπληκτους», ότι θα «επιβλέψετε προσωπικά την πορεία όχι απλά της αποκατάστασης, αλλά της αναγέννησης του νομού μας».

Είστε εσείς,
που στις 28 Αυγούστου 2007 ανακοινώσατε ότι « … καταρτίζεται Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των περιοχών που επλήγησαν, με Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για κάθε Νομό.».

Είστε εσείς,
που στις 31 Αυγούστου 2007 σε δηλώσεις σας για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών είπατε ότι «…ξεκινήσαμε σήμερα τη μελέτη για την άμεση εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης.
…. οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό που θα διαπνέεται από μια νέα αντίληψη αειφόρου ανάπτυξης και οικολογικής αντίληψης.
…………
Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα στοχεύουν στην αποκατάσταση των υποδομών και την επανένταξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην παραγωγική διαδικασία.
Στις πυρόπληκτες περιοχές θα διατηρηθούν οι καλλιέργειες που συνδέονται με την αγροτική παράδοσή τους, αλλά θα γίνουν και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις με την εισαγωγή νέων, πιο παραγωγικών καλλιεργειών και περισσότερο εμπορεύσιμων προϊόντων. ……………………….
Το σχέδιο ανασυγκρότησης κινείται πάνω στους ακόλουθους άξονες:
Πρώτος άξονας είναι η στέγαση, η αποκατάσταση και η αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων.
……………
δεύτερος άξονας είναι το Φυσικό Περιβάλλον. Είναι απαραίτητο να γίνουν στους χρόνους που πρέπει όλες εκείνες οι δράσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Προβλέπουμε συνολικές περιβαλλοντικές μελέτες και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές NATURA και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους…………….
Τρίτος άξονας ο Πολιτισμός, με κέντρο βάρους την Αρχαία Ολυμπία……………. στην κοιτίδα του ολυμπισμού θα κατασκευαστεί σύγχρονο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο.
Τέταρτος άξονας η αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης των περιφερειών Πελοποννήσου, δυτικής και Στερεάς Ελλάδας των περιοχών αυτών.
Πέμπτος άξονας η μελέτη και η εφαρμογή ενός πλέγματος υποδομών (οδικά, υδρευτικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά έργα κ.α.) για την ταχύρρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Έκτος άξονας, η δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε ισχυρά κίνητρα.
Έβδομος άξονας, ο Τουρισμός και οι κινήσεις υποστήριξης στη βαριά βιομηχανία του Τόπου μας.
…………………………. Η προσπάθεια με συγκεκριμένο πλάνο δουλειάς, με σύστημα, με οργάνωση, να κάνουμε τους ανθρώπους που έχασαν ένα κομμάτι της ζωής τους να το ξαναβρούν, δεν είναι απλώς ένα ακόμα έργο της Πολιτείας.
Είναι πρωτίστως υποχρέωση, καθήκον της Πολιτείας.
Είναι δέσμευσή μας.»

Είστε εσείς,
που στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε στις 7 Σεπτεμβρίου 2008 στη 73η διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανακοινώσατε ότι «…το Σχέδιο Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, είμαστε πολύ κοντά στο να το εκπονήσουμε. Θα έκανα όμως ζημιά στην υπόθεση εάν, εκ του προχείρου, σε μία συνάντηση σαν τη σημερινή, έλεγα απλώς δύο λόγια γι’ αυτό. Αυτό θα γίνει. Το Υπουργείο Οικονομίας είναι έτοιμο, το Υπουργείο Εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης είναι και εκείνο έτοιμο. Είχαμε δεσμευτεί για τον Οκτώβριο. Τότε αυτό θα παρουσιαστεί και πιστεύω ότι πράγματι μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ανασυγκρότηση, αλλά θα τολμούσα να σας πω και σε αναγέννηση της περιοχής…»
Είστε εσείς,
που ομιλία σας στη Βουλή για τις Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στις 28 Σεπτεμβρίου 2007 αναφέρατε ότι: «……. Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των συμπολιτών μας και η ανασυγκρότηση των περιοχών που έπληξαν οι φωτιές του Αυγούστου. Στόχος μας είναι η διασφάλιση μιας νέας, δυναμικής, αλλά και βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής. Είναι η αναγέννηση του παραγωγικού ιστού, ώστε να κρατηθεί ο κόσμος στη γη του, να δημιουργήσει ξανά ότι είχε, αλλά και να διασφαλίσει ακόμη περισσότερα, για την οικογένεια και τα παιδιά του. Εφαρμόζουμε, για το σκοπό αυτό, ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
……………………
Στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση στις πληγείσες περιοχές, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
……………………..
Καταρτίζεται, ήδη, η μελέτη για την αναδάσωση και ξεκινά ευρύτερη περιβαλλοντική μελέτη.…………….»

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης σας, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος είναι αυτός που ανήγγειλε τον Ιούνιο του 2008 λίγο μετά το χτύπημα του σεισμού ότι «…χρειάζεται ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» με προϋπολογισμό άνω των 300.000.000 €, και ότι θα υπάρξει «… επόμενη συνάντηση …, για να χαράξει τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε» σε συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας με άλλους συναρμόδιους Υπουργούς σε κοινή σύσκεψη και διαβούλευση με τους Φορείς της Ηλείας .

Είστε εσείς,
που στις 18 Ιουλίου 2008 στην Αρχαία Ολυμπία ανακοινώσατε ότι :« Καταρτίζεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ -και θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο- Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης για τους δύο Νομούς, Ηλείας και Αχαΐας.»

δύο χρόνια μετά, εκτιμούμε ότι οι υποσχέσεις και αυτή τη φορά, έμειναν υποσχέσεις.

δύο χρόνια μετά , δεν υπάρχει ούτε καν ένα πόρισμα για τα αίτια αυτής της καταστροφής, για το χαμό τόσων ανθρώπων.

δυο χρόνια μετά, διώκονται οι συμπατριώτες μου που εισέπραξαν το βοήθημα των 3000€ που δώσατε ως κυβέρνηση, με συνοπτικές διαδικασίες τότε, καταπατώντας κάθε θεσμική διαδικασία, θέτοντας στο περιθώριο την αυτοδιοίκηση την καθ’ ύλην αρμόδια να εξασφαλίσει την νομιμότητα τέτοιου είδους παροχών.

δύο χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποζημίωσης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, της παραγωγής που χάθηκε στις φλόγες, της ανακατασκευής των σπιτιών, της περιβαλλοντικής προστασίας , της αναγέννησης του φυσικού μας πλούτου.
δυο χρόνια μετά, δεν τηρούνται καν τα προτεινόμενα μέτρα από τις επιστημονικές επιτροπές που εσείς συστήσατε και τα διάφορα ιδρύματα πλήρωσαν, για την κτηνοτροφία, την γεωργία, τις υποδομές …

Το «Ειδικό πλαίσιο Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Αποκατάστασης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το οποίο εξαρχής είχαμε απορρίψει διότι δεν ικανοποιούσε καν τις απαιτήσεις του νομού, παρέμεινε σχέδιο…

Κύριε Πρωθυπουργέ

Γνωρίζετε ότι σαν να μην έφτανε η μια καταστροφή, ήρθε να προστεθεί στην πολύπαθη Ηλεία και αυτή του σεισμού της 8ης Ιουνίου του 2008 .
Παρά τις καλές προθέσεις και τις όποιες προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα, για την ανακούφιση των πληγέντων, είναι αδύνατο να υποστηρίξει κανείς πως η ζωή στο νομό έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Η έλλειψη εισοδήματος, ειδικά στις ορεινές πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές, καθιστά την επιβίωση των Ηλείων πολύ δυσκολότερη από ότι είχαμε προβλέψει.

Η απειλή της περαιτέρω ερήμωσης, είναι προ των πυλών .
Η ελπίδα είναι αυτή που απουσιάζει …

δεν είδαμε όμως καμιά έκτακτη χρηματοδότηση για τη Ηλεία ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων.
διεκδικούμε, ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό, ειδικό για το νομό μας και μόνο.
διεκδικούμε την υλοποίηση της πρότασής μας, πρότασης ανάπτυξης, όπως την επεξεργαστήκαμε από κοινού, η Τ. Α και οι φορείς της Ηλείας.
Υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους, το δικαίωμα να ζήσουμε στον τόπο μας, εμείς και τα παιδιά μας, με ψηλά το κεφάλι !
Ολόκληρη η ντόπια κοινωνία στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα μας, και θεωρούμε μονόδρομο αλλά και υποχρέωση της παρούσας κυβέρνησης την άμεση και κοινωνικά δίκαιη λύση του αδιεξόδου μας.
Σας καλούμε λοιπόν, να ανταποκριθείτε σε αυτή την πρόσκληση λαμβάνοντας υπόψη σας την ανάγκη αποκατάστασης και αναγέννησης της Ηλείας που έχει μετατραπεί σε ζώνη υπανάπτυξης .
Η Ηλειακή οικονομία εξακολουθεί να πορεύεται στις συμπληγάδες μιας συνεχιζόμενης και βαθιάς κρίσης.
Υπάρχει διέξοδος απ’ αυτή την κρίση.
Υπάρχει και ο δρόμος της αναγέννησης της Ηλείας .
Προϋποθέτει όμως μια νέα πολιτική ικανή να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Είναι αυτονόητο βέβαια ότι αναμένουμε από εσάς:
o Την εφαρμογή στρατηγικού – επιχειρησιακού σχεδίου για την ανασυγκρότηση του Νομού Ηλείας με άμεση διαβούλευση .
o Ανασχεδιασμό του δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ).
o Πραγματοποίηση μεγάλων έργων στο Νομό Ηλείας (Αεροδρόμιο, Λιμάνια, Οδικοί Άξονες, δημιουργία Αυτόνομου ΤΕΙ και την ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία, Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή, Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, Προστασία και Συντήρηση Αρδευτικών δικτύων, Έργα Υδρεύσεων, Στελέχωση των Νοσοκομείων με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κλπ.), ώστε να αναζωογονηθεί οικονομικά ο Νομός μας.
o Λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ζωής του Νομού μας (παράταση Αναπτυξιακού Νόμου, Φοροαπαλλαγές, προσλήψεις ανέργων, επιδότηση της αγροτικής οικονομίας, μειωμένο ΦΠΑ κλπ.) και της τουριστικής κίνησης, που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα.
o Οικολογική και Περιβαλλοντική Αποκατάσταση και Αναδάσωση των καμένων περιοχών και ειδική αντιμετώπιση των ευαίσθητων περιοχών, όπως ο Καϊάφας, οι περιοχές NATURA κλπ. και επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
o Άμεσες αποζημιώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανακατασκευή και επισκευή των πληγέντων κτισμάτων από πυρκαγιές και σεισμούς.
o Την στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, τις αποζημιώσεις τους, τη συνέχιση της διάθεσης ζωοτροφών.
o Την απελευθέρωση των κονδυλίων από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (200.000.000€) και της οικονομικής βοήθειας του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (89.700.000 €) και να δοθεί στην Ηλεία το μερίδιο που της αναλογεί (πάνω από το 50%).
o Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων και νέων αγροτών για 2.000 άτομα
o Την στήριξη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων του Νομού μας.
o Την αναστολή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, πληρωμών των χρεών, δανείων, ασφαλιστικών εισφορών για όλη την πυρόπληκτη Ηλεία με δυνατότητα ατόκων ρυθμίσεων για όλα τα φυσικά νομικά πρόσωπα της Ηλείας ανεξαρτήτως αν είναι πυρόπληκτοι ή όχι .
o Την άμεση αναγγελία από την κυβέρνηση για υλοποίηση μεγάλων έργων στην Ηλεία, επιπλέον από αυτά που εντάσσονται στο δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και θα αφορούν την ουσιαστική επιπλέον βοήθεια του κράτους στην πυρόπληκτη Ηλεία.

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Πρέπει να δείτε την ανασυγκρότηση της Ηλείας με την πρέπουσα σοβαρότητα και ευαισθησία, λαμβάνοντας και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.
Επιτέλους είναι καιρός να αντιληφθεί η Κυβέρνηση, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Είναι καιρός να σκύψετε και να δείτε τις ολοκληρωμένες προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Ηλείας.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς, θα συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με τους Ηλείους μέχρι η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και πράξει τα αυτονόητα.”

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!