κόντρα-παπατόλια-νάκου-για-την-ιθαγέ-311671
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 04.03.2010 | 17:43

Κόντρα Παπατόλια – Νάκου για την ιθαγένεια

Αντιπαράθεση μεταξύ του νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια και του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου προκάλεσε η δήλωση του τελευταίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια υπάρχει «κίνδυνος εθνικής αλλοίωσης».

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Παπατόλια ο οποίος μίλησε για διολίσθηση σε ακροδεξιές απόψεις (http://www.aftodioikisi.gr/content/5980) και την απάντηση του βουλευτή Μαγνησίας ότι είναι «τουλάχιστον κωμικό να κατηγορείται για «ακροδεξιές αντιλήψεις» στο θέμα της μετανάστευσης ένας πολιτικός που στα 5,5 χρόνια της υπουργίας του εξέδωσε περισσότερες από 20.000 αποφάσεις πολιτογράφησης μεταναστών και ανέλαβε πρωτοβουλίες σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, που ανάλογες τους δεν είχαν αναληφθεί όλη την προηγούμενη 20ετία». Μάλιστα, ο κ. Νάκος διείδε πίσω από την κριτική Παπατόλια προσπάθεια εξασφάλισης δημοσιότητας εκ μέρους του νομάρχη Μαγνησίας.

Σήμερα ο νομάρχης Μαγνησίας επανέρχεται υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην υφυπουργός απέφυγε να μιλήσει για την ταμπακιέρα, υπενθυμίζοντας ότι «ενώ ο κ. Νάκος και το κόμμα του αντιτάθηκαν στην ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ιθαγένειας με όρους και συγκεκριμένα κριτήρια, τα προηγούμενα χρόνια εκδίδονταν υπουργικές αποφάσεις πολιτογραφήσεων παρά τις σχετικές αρνητικές εισηγήσεις των αρμόδιων Επιτροπών». Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Παπατόλια έχει ως εξής:

«Ο κ. Νάκος, επιχειρώντας να ψελλίσει κάποιες δικαιολογίες για την εξόχως προβληματική τοποθέτησή του περί «κινδύνου εθνικής αλλοίωσης», απέφυγε φυσικά να δώσει απαντήσεις για την ουσία του θέματος (κοινώς για την ταμπακέρια ούτε μιλιά) και ανάλωσε φαιά ουσία αναζητώντας τα κίνητρα της δικής μας τοποθέτησης, ως μιας δήθεν προσπάθειας εξασφάλισης δημοσιότητας και νέων ρόλων.
Προσπερνούμε το γεγονός ότι μια τέτοια στάση δίκης προθέσεων υποβαθμίζει τον πολιτικό διάλογο και επισημαίνουμε απλώς ότι οι πολίτες έχουν και κρίση και μνήμη. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται το ουσιαστικό περιεχόμενο της δημοσιότητας, το οποίο διαμορφώνεται μέσα από τα έργα και τις καθαρές τοποθετήσεις του καθενός και όχι μέσα από αντιφατικές και δίγλωσσες πολιτικές θέσεις ανάλογα με την ευκαιρία και την περίσταση.
Επί της ουσίας λοιπόν, ο κ. Νάκος είναι εκτεθειμένος και ο ίδιος και η πολιτική της παράταξής του πάνω στο ζήτημα των μεταναστών, καθώς η μέχρι σήμερα στάση και συμπεριφορά του κόμματός του πάνω στο μεταναστευτικό, είναι απολύτως αντιφατική και αλλοπρόσαλλη αφού άλλα έλεγε η Αυτοδιοικητική ΝΔ στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ όπως όλοι θυμόμαστε, άλλα έλεγε ο εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ που συμμετείχε στις εσωτερικές διαδικασίες για την ανάδειξη του Προέδρου της ΝΔ και άλλα έλεγε ο Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος το 2006 ως Υπουργός του κ.Νάκου. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν πρώτα η παράταξη του κ.Νάκου το κουβάρι των αντιφατικών απόψεών της για τη μετανάστευση, ας πάψει να εκτίθεται με τη διγλωσσία της και έπειτα ας προσέλθει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο Δημόσιο διάλογο.
Για του λόγου το αληθές και επειδή τα γραπτά μένουν, θυμίζουμε:
 Στις 22-11-2009, ο υποψήφιος τότε ακόμη αρχηγός της Ν.Δ, κ. Σαμαράς, απαντώντας σε ερωτήσεις της Εφημερίδας «ΒΗΜΑ», για το αν συμφωνεί στην απονομή ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, ήταν θετικός με κατηγορηματικό τρόπο μάλιστα, επισημαίνοντας: «Σε όλες τις χώρες που υποδέχονται μετανάστες το μείζον πρόβλημα είναι πώς θα ενσωματώσουν στις κοινωνίες τους τα παιδιά των μεταναστών. Σε μας το πρόβλημα αυτό δεν ετέθη ποτέ. Το μόνο που αναρωτιόμαστε είναι, αν θα τους δώσουμε ελληνική ιθαγένεια. Ε, λοιπόν, να τους τη δώσουμε την ελληνική ιθαγένεια. Αλλά πρέπει να τους δώσουμε και ελληνική ταυτότητα…».
 Στις 23/12/2009, έναν μήνα ακριβώς μετά, ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός πλέον της Ν.Δ, διολισθαίνοντας δεξιότερα, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, τόνιζε μεταξύ άλλων: «… Το πρόβλημα των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια δεν είναι απλώς ζήτημα πολιτογράφησης τους. Είναι θέμα αφομοίωσης τους στο σώμα και τον πολιτισμό της χώρας. Των ίδιων αλλά και των παιδιών τους που γεννήθηκαν εδώ…»
 Τώρα, ο κ. Νάκος, αναδεικνύει κινδύνους εθνικής αλλοίωσης (!!!) ….
Όμως, ο κ. Νάκος, πέραν της προσπάθειας στήριξης μιας απόλυτα αντιφατικής και δίγλωσσης πολιτικής, διέπραξε και το λάθος να αναφερθεί στα έργα και τις ημέρες για το μεταναστευτικό επί της δικής του θητείας στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν ανέφερε φυσικά ότι επί δικής του θητείας έγιναν πολιτογραφήσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτούμενες προϋποθέσεις ένταξης αλλοδαπών στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.
Ενώ ο κ. Νάκος και το κόμμα του αντιτάθηκαν στην ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ιθαγένειας με όρους και συγκεκριμένα κριτήρια, τα προηγούμενα χρόνια εκδίδονταν υπουργικές αποφάσεις πολιτογραφήσεων παρά τις σχετικές αρνητικές εισηγήσεις των αρμόδιων Επιτροπών.
Δεν μας είπε ο κ. Νάκος, για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν η αρμόδια Επιτροπή να του εισηγείται για μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα μεταναστών, ότι «δεν έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα και δεν έχουν αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα» και ως εκ τούτου να διαφωνεί η Επιτροπή με τη χορήγηση ιθαγένειας, ωστόσο, ο ίδιος με απόφασή του, να κάνει δεκτό το αίτημα πολιτογράφησης. Τι συμβαίνει; στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν είχαμε «κίνδυνο εθνικής αλλοίωσης»;
Κατανοούμε και τη δυσκολία και τη σύγχυση του τέως Υπουργού. Είναι τα απότοκα ενός ευρύτερου αντιφατικού ιδεολογικά πολιτικού λόγου, που καταλήγει σε αδιέξοδα. Ευτυχώς οι τοπικές κοινωνίες έχουν ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Και αυτός δεν είναι ο δρόμος της ξενοφοβίας και της περιχαράκωσης…»