«Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ: Όχι στην υποβάθμιση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Ηχηρά όσο και ισχυρά μηνύματα με αποδέκτη την Κυβέρνηση για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η περιφέρεια της Ηπείρου, έστειλαν οι αιρετοί εκπρόσωποι των νομών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας που πρόσκεινται στην παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» κατά τη διάρκεια διευρυμένης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, παρουσία του επικεφαλής της παράταξης στο δ.Σ. της ΕΝΑΕ, Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα.

Στη σύσκεψη που επιβεβαιώθηκε το «η ισχύς εν τη ενώσει», έδωσαν βροντερό παρόν όλα τα μέλη και οι επικεφαλής των παρατάξεων σε κάθε νομό και συγκεκριμένα ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, οι επικεφαλής των νομαρχιακών παρατάξεων του Κινήματος, στα Ιωάννινα Μάκης Χατζηεφραιμίδης, στην Άρτα Κώστας Μπόβολος, και στη Θεσπρωτία Ηλίας Λιάκος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Βαγγέλης Αργύρης και το μέλος της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» στο δ.Σ. της ΕΝΑΕ, νομαρχιακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Γιάννης Λύτρας. Επίσης παρόντες ήταν και πήραν μέρος στη συζήτηση τα πρώην μέλη του δ.Σ. της ΕΝΑΕ κος Φίλιππος Τσουμάνης και Χρήστος Γκόκας.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Μίχας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση με τους ανεύθυνους χειρισμούς της έχει οδηγήσει τις νομαρχίες όλης της χώρας σε αδιέξοδο, με την προοπτική μετεξέλιξης του θεσμού να ακούγεται πλέον ως το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» αναφέρθηκε σ’ ένα προς ένα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Κυβέρνηση προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα :

* στο πρόγραμμα της μεταφοράς μαθητών που καρκινοβατεί εξαιτίας των συσσωρευμένων οφειλών της Κυβέρνησης προς τις νομαρχίες όλης της χώρας που ξεπερνούν τα 109 εκ. €
* στην αρμοδιότητα συντήρησης του οδικού δικτύου που έχει δοθεί στις ΝΑ αντισυνταγματικά, καθώς δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα οι απαιτούμενοι πόροι
* στον νέο Κώδικα των ΝΑ που δεν έχει ψηφίσει ακόμα η Κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις των εκπροσώπων της Κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο,
* στα τεράστια προβλήματα που προκαλεί στη λειτουργία της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η υποχρηματοδότηση τους. 1.500 άτομα προσωπικό τάζει η Κυβέρνηση κάθε χρονιά τα τελευταία τέσσερα χρόνια χωρίς αυτό να γίνεται πράξη
* στα ζητήματα που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες από την έλλειψη διαλόγου από μεριάς Κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση σε ζητήματα που τις αφορούν όπως για το Γενικό και τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια,
* στην προσπάθεια να καταργηθεί το αυτοδιοικητικό κεκτημένο των νομαρχιών με τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που εισήγαγε το ΥΠΟΙΟ με στόχο των έλεγχο σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας των οικονομικών τους
* στην απεμπόληση του περιφερειακού χαρακτήρα του ΕΣΠΑ 2007-2013 του οποίου τις πιστώσεις διαχειρίζονται αποκλειστικά κρατικοί φορείς και υπηρεσίες με αποτέλεσμα τα οφέλη του να μην διαχέονται στους πολίτες
* στο απαράδεκτο φαινόμενο της αποσυγκέντρωσης και όχι αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων που προχωρά η Κυβέρνηση συστήνοντας διαρκώς αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες σε βάρος των υπηρεσιών των ΝΑ, όπως είναι το Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης

Ειδική αναφορά έκανε ο Νομάρχης Πειραιά στην πρωτοφανή μείωση του Προγράμματος δημοσίων Επενδύσεων για εκτέλεση νομαρχιακών έργων που στον προϋπολογισμό έτους 2009 που κατάρτισε το ΥΠΟΙΟ αναμένεται να φτάσει στο – 72 %. Το γεγονός αυτό, όπως σημείωσε, έρχεται να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας και της Ηπείρου, μιας περιφέρειας που παρά τις τεράστιες αναπτυξιακές της δυνατότητες παραμένει ουραγός στις Κυβερνητικές προτεραιότητες.

Ταυτόχρονα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπερσυγκεντρωτικής λογικής και της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδιασμού από την Κυβέρνηση ο κ. Μίχας ανέφερε τη σύσταση μιας νέας κρατικής υπηρεσίας για τον έλεγχο της αγοράς, της ΥΠΕΑ (Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς). Η ΥΠΕΑ θα έχει σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΥΠΑΝ στη Βουλή, τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες που έχουν και οι υπηρεσίες ελέγχου των ΝΑ, θα στελεχωθεί με προσωπικό που θα προέλθει μεταξύ άλλων και από μετατάξεις υπαλλήλων των ΝΑ, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του ρόλου των ΝΑ και την αποδυνάμωση του κατακερματισμένου συστήματος ελέγχων. «Φτάνει πια, όχι άλλα όργανα ελέγχου αλλά ενίσχυση του έργου των ΝΑ» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μίχας.

Για τη διοικητική Μεταρρύθμιση ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» επανέλαβε την πάγια θέση ότι αυτή θα πρέπει να ισοδυναμεί με τον ριζικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του όλου Κράτους, περιγράφοντας την πρόταση για Κράτος επιτελικό που θα πλαισιώνεται από δύο ισχυρές και ανεξάρτητες αιρετές αυτοδιοικητικές μονάδες. Τον ισχυρό δήμο και την αιρετή Περιφέρεια.

δεν παρέλειψε δε να στηλιτεύσει την απαράδεκτη τακτική της Κυβέρνησης, η οποία απέσυρε άρον άρον την πρόταση περί διοικητικής Μεταρρύθμισης με το πρόσχημα του υψηλού κόστους. «Σήμερα επικαλούνται ότι για να προχωρήσει η διοικητική Μεταρρύθμιση απαιτούνται πόροι. Τώρα ανακάλυψαν ότι αυτοί οι πόροι δεν υπάρχουν; Όταν έκαναν τις εξαγγελίες υπήρχαν;» τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας όλα τα μέλη σε δυναμική αγωνιστική παρουσία και ετοιμότητα ενόψει των προκλήσεων, αλλά και του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Από τη μεριά του ο Νομάρχης Πρέβεζας και μέλος του δ.Σ. της ΕΝΑΕ Βασίλης Ιωάννου, ο οποίος είχε και την ευθύνη προετοιμασίας και οργάνωσης της συγκεκριμένης συνάντησης, σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ότι: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση, η 2η κατά σειρά στην Ήπειρο, μέσα από την οποία επιδιώκουμε την κοινή αντιμετώπιση και στους 4 νομούς των μεγάλων θεμάτων και εκκρεμοτήτων της Ηπείρου, μέσα από μια περιφερειακή ενότητα και συνεργασία την οποία σφυρηλατούμε.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά το Νομάρχη Πειραιά κο Γ. Μίχα, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μας και ενημέρωσε αναλυτικά και τεκμηριωμένα όλα τα μέλη της παράταξης στην Ήπειρο, δίνοντας σε όλους μας τη δυνατότητα στο επικείμενο 13ο συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Θεσσαλονίκη να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες για την αναβάθμιση και στήριξη του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και για την προώθηση των μεγάλων προτεραιοτήτων που αφορούν την περιφέρεια της Ηπείρου».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν μέλη της παράταξης των οποίων κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις ήταν η απαράδεκτη τακτική της Κυβέρνησης που έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου των ΝΑ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν δύο ειδικές θεματικές εισηγήσεις για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και «Ήπειρος και Μεγάλα Έργα» από νομαρχιακούς συμβούλους Ιωαννίνων.

Όλοι οι ομιλητές περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η προοπτική ανάπτυξης και οι υποδομές της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, αναφέροντας συγκεκριμένα την καθυστέρηση του έργου της Εγνατίας οδού, την ανυπαρξία έναρξης έργων για την Ιόνια Οδό και για τον δυτικό Σιδηρόδρομο. Επίσης διατυπώθηκε η ανησυχία ο αγωγός φυσικού αερίου αντί για αγωγός έλευσης αυτού του αγαθού στην Ήπειρο, να μετατραπεί αποκλειστικά σε αγωγό διέλευσης.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!