κινδυνεύει-ο-βιότοπος-της-λίμνης-κερκ-230646
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 15.02.2014 | 17:33

Κινδυνεύει ο βιότοπος της λίμνης Κερκίνης – εγκληματική αδιαφορία της Π. Κεντρικής Μακεδονίας

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς υπό την απειλή της εξαφάνισης βρίσκεται το παραλίμνιο δάσος της λίμνης Κερκίνης που αποτελεί έναν ξεχωριστό βιότοπο.

Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, εκτός του ότι είναι ένας από τους δέκα υγρότοπους της χώρας μας που προστατεύεται από τη περιβαλλοντική συνθήκη Ραμσάρ, αποτελεί πόλο έλξης για πάνω από 300.000 επισκέπτες το χρόνο, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής  μέσω του αγροτουρισμού.

Η ανάγκη όμως άρδευσης του Σερραϊκού κάμπου, όπως και η απόρριψη στερεών και η εκροή αστικών αποβλήτων έχουν οδηγήσει στην υπερσυγκέντρωση υδάτων στη λεκάνη της Κερκίνης, τα οποία απειλούν τον παγκόσμιας εμβέλειας βιότοπο της περιοχής. Η λίμνη πλημμυρίζει και καταστρέφει  το όμορφο δάσος που την περιβάλλει, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται επικίνδυνα η ισορροπία του υδροβιότοπου.

Την κατάσταση δυσχεραίνει η αδιαφορία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  (αντιπεριφέρεια Σερρών), φορείς οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα, προστατεύοντας τα 35.000 στρέμματα του μοναδικού βιότοπου της περιοχής. Ο Γιάννης Ρέκλος, υπεύθυνος του κέντρου «Οικοπεριηγητής», ενός κέντρου φιλοξενίας και περιήγησης των επισκεπτών στη λίμνη και στη γύρω περιοχή, μίλησε στην aftodioikisi.gr.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν ενδιαφέρονται για τη λίμνη Κερκίνη, δεν έχουν την παραμικρή ευαισθησία» τονίζει ο κ. Ρέκλος και προσθέτει: « Η αντιπεριφέρεια θα μπορούσε να καθαρίζει τακτικά τον πυθμένα κοντά στο φράγμα, γεγονός που θα αύξανε τη χωρητικότητα κι θα απέτρεπε τις υπερχειλίσεις, που καταστρέφουν το παράλιο δάσος. Αυτοί όμως επικαλούνται οικονομική σθενότητα και δεν κάνουν τίποτα. Αν καθάριζαν τις φερτές ύλες του ποταμού Στρυμώνα και εκσυγχρόνιζαν τα αρδευτικά δίκτυα, το πρόβλημα θα λυνόταν.»

Σε συνάντηση του με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Ιωάννη Μωυσιάδη, ο κ. Ρέκλος δεν κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους: «Αντί να καθαρίσουν τον πυθμένα της λίμνης, ο κ. Μωυσιάδης μας είπε ότι θα ενισχύσει τα αναχώματα, για να μπορέσει να μπει κι άλλο νερό στην Κερκίνη. Θαρρείς και αυτό μπορεί να αποτρέψει την υπερχείλιση», αναφέρει ο κ. Ρέκλος.

Πέρα όμως από το οικολογικό κόστος, το ενδεχόμενο κατοστροφής του παραλίμνιου δάσος, θα κλόνιζε και τις επιχειρήσεις οικοτουρισμού που ζουν από τη λίμνη. Ο οικοτουρισμός στη χώρα μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη, καθώς διασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη, προσφέροντας παράλληλα θέσεις εργασίας στην πολύπαθη ελληνική περιφέρεια.

Ο  «Οικοπεριηγητής» που έχει δημιουργήσει ο κύριος Ρέκλος είναι ένα σπουδαίο κέντρο «οικοπεριηγητικών διακοπών» που πέρα από τη διαμονή και τη σίτιση, προσφέρει στους θαμώνες του γνήσιο οικο-τουρισμό, διοργανώνοντας εκδρομές, προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ποδηλατικές εξορμήσεις και πολλά άλλα.

«Η πολιτεία δεν νοιάζεται», τονίζει ο κ. Ρέκλος και προσθέτει: «Θα μπορούσαμε να έχουμε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, αλλα το κράτος δεν βοηθάει καθόλου. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, δεν υπάρχει καθαριότητα στους δρόμους.»