κατασχέσεις-και-χρήσιμες-συμβουλές-γ-318453
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 09.04.2009 | 00:00

Κατασχέσεις και χρήσιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Σε κατάσχεση 3 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης προχώρησαν τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου της νομαρχίας Πειραιά, συνεχίζοντας με αμείωτους ρυθμούς τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των καταναλωτών.

Οι κτηνίατροι της νομαρχίας που από την αρχή του έτους έχουν αποτρέψει τη διοχέτευση στην αγορά πάνω από 40 τόνους ακατάλληλων τροφίμων προχώρησαν στην κατάσχεση 3 περίπου τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση κατεψυγμένων αλιευμάτων.

Συγκεκριμένα μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε αποθήκες ψυγείων στον Ρέντη κατέσχεσαν 2.570 κιλά αποφλοιωμένες προβρασμένες γαρίδες προέλευσης Ολλανδίας με ενδείξεις απόψυξης και επανακατάψυξης και 370 κιλά καλαμάρια σε ροδέλες λόγω αλλοίωσης των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων, ιδιοκτησίας του Προκόπη Ευσταθίου. Ο ενδιαφερόμενος άσκησε το δικαίωμα της ένστασης και για την οριστική τύχη των προϊόντων θα αποφανθεί τριμελής επιτροπή.

Παράλληλα, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τις αγορές ενόψει της γιορτής του Πάσχα η νομαρχία Πειραιά απευθύνει οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενα φαινόμενα εξαπάτησής τους.

Οι συμβουλές αφορούν στα προϊόντα εκείνα, των οποίων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, όπως είναι τα διάφορα σφάγια, εγχώρια και εισαγωγής, τα παραπροϊόντα κρέατος (π.χ. εντόσθια), τα αυγά.

Ειδικότερα η διεύθυνση κτηνιατρικής της νομαρχίας Πειραιά επισημαίνει ότι :

• Βασικό κριτήριο για κάθε αγορά μας αποτελούν οι συνθήκες υγιεινής του χώρου πώλησης, συντήρησης και έκθεσης προϊόντος (προθήκες – βιτρίνες)

• Το κρέας και τα προϊόντα του, κρεατοσκευάσματα και αλλαντικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ψυγεία με εμφανή τη σήμανση καταλληλότητας, κατηγορίας και προέλευσης, έτσι ώστε να διατηρείται το φυσιολογικό τους χρώμα, η ευχάριστη οσμή και η γεύση τους.

• Ο έλεγχος της σφραγίδας στα αμνοερίφια διασφαλίζει την προέλευση του σφαγίου (ντόπιο, εισαγωγής), την ασφάλεια και υγιεινή των συνθηκών σφαγής και την βεβαιότητα ότι το ζώο έχει υποβληθεί στον προβλεπόμενο κτηνιατρικό, υγειονομικό έλεγχο.

• Στα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, καθώς και στα σφάγια τα προερχόμενα από Κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος λαμπρού κυανού (Ε133).

• Στα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής σφαγής, η σφραγίδα έχει χρώμα καστανό (Ε155).

• Στα σφάγια είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης. Τα σφάγια τα οποία δεν έχουν καθόλου σφραγίδα ή φέρουν σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες ή δυσδιάκριτες είναι απαγορευμένα και δεσμεύονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

• Τα εντόσθια δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές χρωματισμού, αλλοιώσεις και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, σε σκόνες και έντομα.

• Απαγορεύεται απολύτως η πώληση εντοσθίων που έχουν αποψυχθεί. Επίσης από τα εντόσθια πρέπει να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.

• Σε περίπτωση κατεψυγμένων εντοσθίων πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή της ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

• Τα σφάγια γαλοπούλας να είναι πλήρως αποπτιλωμένα και απεντερωμένα. Να προέρχονται από νόμιμα σφαγεία. Όλα τα είδη των πουλερικών πρέπει να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρική επιθεώρηση και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.

• Τα θηράματα πρέπει να φέρουν σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας και να αναγράφουν το νούμερο της εγκατάστασης από όπου προέρχονται. Όταν αυτά είναι εκτρεφόμενα να φέρουν επιπλέον ειδική σφραγίδα ορθογώνια όπου αναγράφεται η ένδειξη «θήραμα εκτροφής». Για όλα τα θηράματα ισχύουν οι σημάνσεις προέλευσης (τυρκουάζ, καφέ – αναλόγως την χώρα προέλευσης)

• Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, γιαούρτια, κρέμες γάλακτος) πρέπει να φέρουν την απαιτούμενη σήμανση καταλληλότητας με τα αρχικά της χώρας προέλευσης και τον κωδικό του παρασκευαστή, ενώ πρέπει να είναι ευδιάκριτο το είδος του τυριού. Προϊόντα που το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί με φυτικά λιπαρά δεν είναι γαλακτοκομικά αλλά πρέπει να διατίθενται για πώληση σε ξεχωριστό χώρο και να αναφέρονται σαν μη γαλακτοκομικά προϊόντα

• Τα αυγά πρέπει να είναι καθαρά, στεγνά και χωρίς ρωγμές. Στα καταστήματα λιανικής πώλησης όλα τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να φέρουν αριθμό έγκρισης εκτροφής (σφραγίδα)

• Στη συσκευασία των αυγών πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του Ωοσκοπικού Κέντρου και η ημερομηνία κατανάλωσης.

• Στα βρασμένα αυγά που διατίθενται στην αγορά πρέπει να υπάρχουν οδηγίες για τη σωστή συντήρησή τους και εφόσον είναι βαμμένα η επισήμανση ότι «η βαφή δεν είναι τοξική»

Οι κτηνίατροι της νομαρχίας εφιστούν την προσοχή αφενός μεν στους καταναλωτές να αποφεύγουν τις αγορές από ανώνυμους πλανόδιους μικροπωλητές και αφετέρου στους επαγγελματίες να αποφύγουν τη σφαγή αμνοεριφίων σε ακατάλληλα σφαγεία ή σε υπαίθριους χώρους, γεγονός που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία.

Σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή ευθύνης της νομαρχίας Πειραιά οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην γραμμή επικοινωνίας με τον πολίτη της νομαρχίας Πειραιά στον τετραψήφιο αριθμό 1570 και στο 800 11 40 50 60.

Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε «εν όψει του Πάσχα, ελέγχουμε εξονυχιστικά την αγορά, με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασίας των συμπολιτών μας καταναλωτών. Παρά τις μεγάλες ελλείψεις μας σε μέσα και προσωπικό, παλεύουμε για το καλλίτερο. Επαναλαμβάνουμε ωστόσο για πολλοστή φορά το αγωνιώδες αίτημά μας προς την κυβέρνηση για ενίσχυση των ελεγκτικών μας μηχανισμών. Χρειαζόμαστε προσωπικό και μέσα και όχι περικοπές εσόδων που καταρρακώνουν τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην διακοπή άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων».