«Καμπανάκι» Γ. Σγουρού για την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ

«Καμπανάκι κινδύνου»  έκρουσε σήμερα ο Περιφερειάρχής Αττικής Γιάννης Σγουρός για τις «σημαντικές καθυστερήσεις που σημειωνονται σε ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα που αφορούν σε παιδικούς σταθμούς και στην αναβάθμιση των υποδομών σε νοσοκομεία της Αττική«.

Οπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση οι καθυστερήσεις που ξεκινούν από 6 μήνες και φθάνουν μέχρι και τα 2,5 χρόνια σημειώνονται στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε 37 συνολικά ενταγμένα έργα, των οποίων η υλοποίηση θα συμβάλει κατά πολύ στη βελτίωση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της Αττικής και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Συγκεκριμένα, 19 έργα αναβάθμισης των υποδομών υγείας σε 15 Νοσοκομεία της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 24,1 Εκατομμυρίων Ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή χωρίς σύμβαση και άρα δεν μπορεί ουσιαστικά να ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια ιατρικού, τεχνολογικού εξοπλισμού, προμήθεια 30 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, σε μετεγκατάσταση ιατρικών μονάδων και σε ανακατασκευή νοσοκομειακών εγκαταστάσεων. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι καθυστερήσεις οφείλονται στις Διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες και πρέπει να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες εκτέλεσης των έργων.

Παράλληλα, 18 συνολικά έργα κατασκευής βρεφικών και παιδικών σταθμών σε 17 Δήμους της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 32 Εκατομμυρίων Ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ από αυτά τέσσερα είναι χωρίς σύμβαση και 14 με σύμβαση, χωρίς όμως να παρουσιάζουν συγκεκριμένες δαπάνες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή τους με ευθύνη των Δήμων, στους οποίους υπάγονται τα έργα αυτά.

Σγουρός: Εκκληση στις Διοικήσεις των νοσοκομείων και στους Δήμους να επιταχύνουν τις διαδικασίες

 «Το Νοέμβριο του 2012 είχα και πάλι κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου απένταξης των έργων των νοσοκομείων και δυστυχώς ακόμη και σήμερα παραμένουν έργα που ‘λιμνάζουν’ εδώ και 2,5 χρόνια«, τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Και συμπλήρωσε: «Κ Η απορρόφηση των 24,1 Εκατομμύρια Ευρώ θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων μας προς όφελος των πολιτών που σήμερα λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, έχουν ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και πρόνοιας. Το ίδιο ισχύει και για τους παιδικούς σταθμούς. Σήμερα, η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται κάτω από πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και οι παιδικοί σταθμοί προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία της και τη στήριξη των γονέων. 32 Εκατομμύρια Ευρώ δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν. Κάνω έκκληση τόσο στις Διοικήσεις των νοσοκομείων όσο και στους Δήμους να επιταχύνουν τις διαδικασίες πριν να είναι πολύ αργά».

Καταληγοντας ο κ. Σγουρός υπογράμμισε: «Το 2013 αποτελεί έτος ορόσημο. Είναι η χρονιά που κρινόμαστε όλοι για την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ. Όσα έργα δεν έχουν καταφέρει να έχουν συμβάσεις έως το τέλος του 2013 και όσα έργα καθυστερούν υπερβολικά στην υλοποίησή τους, θα απενταχθούν τώρα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αντιμετωπίσουμε την υλοποίηση των έργων και την απορρόφηση των πόρων σαν μια σκληρή μάχη που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί προς όφελος των πολιτών της Αττικής. Είναι η τελευταία προειδοποίηση».

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΣΠΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΣΓΟΥΡΟΣ, ΚΟΝΔΥΛΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!